This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Siemię lniane - jak spożywać?
Jak najlepiej spożywać siemię lniane? Czy prozdrowotne lignany zawarte w siemieniu lnianym znajdują się w naparze z siemienia? Nie lubię jeść tych ziaren albo zmielonych dla mnie ohyda, czy pijąc tylko sam napar (ten kisiel) z siemienia bez jedzenia ziaren dostarczam także wartościowe lignany?
Odpowiedz
(01-15-2022, 04:00 PM)Benek napisał(a): Jak najlepiej spożywać siemię lniane?

Świeżo zmielone wsypuj do zupy, sosu czy co tam lubisz płynnego.
Odpowiedz
W naparze nie ma. Upraż DELIKATNIE na patelni, posól i zmiel razem z solą, wtedy jest całkiem smaczne. A jak się nie da, to mieszaj z potrawami, innego wyjścia nie ma za bardzo.
Odpowiedz
A można gryźć po prostu?
Odpowiedz
uwierz, nie chcesz tego robić Big Grin
Odpowiedz
Czemu? Chodzi o szkliwo czy o smak? Na smak mam wywalone, picie siarczanu cynku, miedzi, oleju z ogórecznika to dla mnie nic.
Odpowiedz
Szkliwo to jedna rzecz, wyciąganie tego syfu spomiędzy zębów to inna. Do tego nie rozgryziesz wszystkich ziaren.
Odpowiedz
...kurde a może wywar ma lignany? tak z głupia napisałem bo "na logikę" nie powinien mieć.
Odpowiedz
(01-16-2022, 03:12 PM)tomakin napisał(a): ...kurde a może wywar ma lignany? tak z głupia napisałem bo "na logikę" nie powinien mieć.

Chodziło mi o ten kisiel który jest po zaparzeniu siemienia. Czemu na logikę nie powinien mieć? 

Ostatnio mieszam z jogurtem albo z owsianką z mlekiem, smakuje znośnie.
Odpowiedz
Bo do wody przechodzą w tym kisielu tylko określone substancje, a nie cała zawartość ziarna, więc na logikę znakomita większość powinna zostać w środku.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości