Jak najlepiej spożywać siemię lniane? Czy prozdrowotne lignany zawarte w siemieniu lnianym znajdują się w naparze z siemienia? Nie lubię jeść tych ziaren albo zmielonych dla mnie ohyda, czy pijąc tylko sam napar (ten kisiel) z siemienia bez jedzenia ziaren dostarczam także wartościowe lignany?
(01-15-2022, 04:00 PM)Benek napisał(a): [ -> ]Jak najlepiej spożywać siemię lniane?
Świeżo zmielone wsypuj do zupy, sosu czy co tam lubisz płynnego.
W naparze nie ma. Upraż DELIKATNIE na patelni, posól i zmiel razem z solą, wtedy jest całkiem smaczne. A jak się nie da, to mieszaj z potrawami, innego wyjścia nie ma za bardzo.
uwierz, nie chcesz tego robić

Czemu? Chodzi o szkliwo czy o smak? Na smak mam wywalone, picie siarczanu cynku, miedzi, oleju z ogórecznika to dla mnie nic.
Szkliwo to jedna rzecz, wyciąganie tego syfu spomiędzy zębów to inna. Do tego nie rozgryziesz wszystkich ziaren.
...kurde a może wywar ma lignany? tak z głupia napisałem bo "na logikę" nie powinien mieć.
(01-16-2022, 03:12 PM)tomakin napisał(a): [ -> ]...kurde a może wywar ma lignany? tak z głupia napisałem bo "na logikę" nie powinien mieć.
Chodziło mi o ten kisiel który jest po zaparzeniu siemienia. Czemu na logikę nie powinien mieć?
Ostatnio mieszam z jogurtem albo z owsianką z mlekiem, smakuje znośnie.
Bo do wody przechodzą w tym kisielu tylko określone substancje, a nie cała zawartość ziarna, więc na logikę znakomita większość powinna zostać w środku.