This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Produkcja witaminy D3 w Polsce
Posiada ktos wykresik ile dziennie trzeba spedzic na sloncu by miec zdrowy poziom D3 na szerokosci geo 50N?

Lub bylby w stanie slownie skrocic jak to wyglada?
Odpowiedz
W skrócie, teraz w ogóle nie produkujesz, a jak zaczniesz to w zależności od genów, diety etc różnice mogą być nawet dziesięciokrotne
Odpowiedz
W jakich miesiacach z reguly rodowity Slowianin moze polegac na opalaniu sie zamiast supli? Jakies doswiadczenie moze?

Prapradziadek i praprababcia byli ciemniejsi, ale ja jestem jedna z tych osob w rodzinie, na ktorych nie wplynelo to na ich kolor skory.

Jest jakas regula co do syntezy d3 a koloru skory?

Leżalen dziś 10-14 na słoncu i sie opalilem, nawet w tym przypadku raczej nie wyprodukowalem d3?
Odpowiedz
jejku...

https://www.researchgate.net/figure/Infl..._226691483

Polska ma podobne warunki jak Edmonton, co oznacza, że w czerwcu mamy najwyższą syntezę, ale dalej 2 razy niższą, niż mają w Bostonie. Akceptowalne wartości mamy 3-4 miesiące w roku. Obecnie mamy 1/10 tego, co masz w "cieplejszych" regionach latem.

http://article.sciencepublishinggroup.co...05.14.html

tu masz wykres, jak zmienia się w zależności od godziny

Nie wiem, czemu akurat to Cię interesuje, suplementy kosztują grosze, bierze się sekundę w przeciwieństwie do godziny czy dwóch poświęcanych na opalanie. Nie musisz kombinować, ile w ciągu dnia wystawiałeś twarz / ramiona na słońce i prowadzić obłąkańczych obliczeń.
Odpowiedz
Wydaje sie, ze ma sens zasada opalania zamiast supli : (7 miesiac roku o godz 12) +/- 2. Wiadomo 0.5-1h w bezchmurne niebo, stroj do opalania.

Dopytuje sie bo Greger kiedyś nagrał film o tym jak wystawienie sie na slonce wspomaga regeneracje Coq10 chociażby, wiec odhaczalbym kilka rzeczy na raz.
Odpowiedz
No słońce jest ogólnie dobre z wielu różnych powodów, z kilku innych złe, ale ja bym tu się nie bawił w wyliczenia, tylko brał suplement gdy się człowiek nie opala, nie brał gdy opala.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości