This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zapodaj coś o czym myślisz
No nie czytałem. Johnego Mnemonica tylko oglądałem i to dawno temu.

No ani to sztuczna, ani inteligencja. Algorytmy ubrane w szaty marketingu. Choć to i tak robi wrażenie. Jeśli to kiedyś pójdzie o krok dalej, to i tak nie będziemy wiedzieli, czy takie AGI jest świadome, czy tylko dobrze symuluje świadomość. Tylko że i tak każdy z nas może być pewny istnienia tylko samego siebie. Co do reszty, to możemy tylko domniemywać, ale nigdy tego nie sprawdzimy.
Czy będziemy mieli wtedy prawo do wyłączenia takiego bytu? Czy będzie to równoznaczne z zabójstwem? Filozofia już się szarpie z takimi zagadnieniami.
Odpowiedz
Najpierw ogarnij czy człowiek jest świadomy, czy tylko jest bardzo skomplikowanym mechanizmem.
Odpowiedz
Mogę z całą pewnością powiedzieć, że jestem świadomy. Czy inni ludzie są, tego nie wiem. Mogę tylko zgadywać.
Odpowiedz
program w basicu by to mógł powiedzieć, print "jestem świadomy".
Odpowiedz
Zauważ jedną ważną rzecz. Otóż, są dwa rodzaje świadomości. Z jednej strony, świadomość jest pewnym stanem funkcjonalnym, czyli stanem określonym przez to, co on robi. W tym sensie, świadomość to jest pewien proces, który wpływa na kontrolę zachowania, na przykład ból jest stanem świadomym, który jest powodowany przez uszkodzenia tkanek i wywołuje jęki, chęć sięgnięcia po środki przeciwbólowe.

Oprócz tego, istnieje jednak pewien subiektywny aspekt, "film" który widzi tylko istota świadoma. Ten "film" jest niedostępny z zewnątrz, można go poznać tylko będąc sobą. Stanowi on qualia: niewyrażalne aspekty naszych doświadczeń, na przykład to, jak wygląda kolor. Jest taki znany eksperyment myślowy z Marią zamknięta w czarno-białym pokoju (albo niewidomą od urodzenia), która jest wybitną neurobiolożką i wie wszystko o procesach mózgowych związanych z widzeniem kolorów jak i wszystko o fizyce kolorów, jednakże mimo tej ogromnej wiedzy czegoś ważnego dowie się dopiero, gdy przejrzy na oczy, mianowicie, jak wygląda kolor zielony.
Odpowiedz
Co do zagadnienia czym jest świadomość, polecam naprawdę REWELACYJNĄ książkę "Ślepowidzenie".

A tak już na poważnie, świadomość i w ogóle myśli to przedłużenie komunikacji. Żeby powiedzieć drugiemu jaskiniowcowi gdzie są mamuty, trzeba mieć w głowie wizję tych mamutów i jakiś rodzaj abstrakcji, umożliwiającej spojrzenie na te mamuty z perspektywy drugiej osoby.
Odpowiedz
subzero napisał(a):Oprócz tego, istnieje jednak pewien subiektywny aspekt, "film" który widzi tylko istota świadoma. Ten "film" jest niedostępny z zewnątrz, można go poznać tylko będąc sobą. Stanowi on qualia: niewyrażalne aspekty naszych doświadczeń, na przykład to, jak wygląda kolor.

Właśnie to mam na myśli mówiąc, że jestem świadomy swojego istnienia, a istnienia świadomości innych ludzi (zwierząt, roślin, tworów sztucznych) nigdy nie będę mógł potwierdzić. Mogę istnieć tylko ja, a cała reszta jest tylko złudzeniem, projekcją, symulacją. I zapewne każdy może powiedzieć dokładnie to samo.

Jeśli AI (lub AGI) będzie twierdziło, że jest świadome i będzie próbować nam to udowodnić, to nie będziemy w stanie stwierdzić, że ten "film", który ona widzi, jest faktycznie świadomością, czy tylko idealną symulacją. A czy nawet jeśli będzie idealną symulacją, to czy już samo to nie wystarczy, żeby stwierdzić, że to jest właśnie świadomość?
Odpowiedz
No właśnie, polecam się zapoznać z tak zwanym trudnym problemem świadomości, termin wprowadzony przez filozofa Davida Chalmersa.
Odpowiedz
(11-01-2024, 06:06 PM)tomakin napisał(a): Co do zagadnienia czym jest świadomość, polecam naprawdę REWELACYJNĄ książkę "Ślepowidzenie".

A tak już na poważnie(...)

Znaczy książka tak naprawdę nie jest rewelacyjna?
Odpowiedz
Jest rewelacyjna, po prostu wrzucanie tytułu książek nie jest poważną formą prowadzenia dyskusji, nawet w internecie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości