Liczba postów: 6,806
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
Jak już nowinkami technicznymi się wymieniamy:
https://imgur.com/a/idriXgz
a tu można poczytać opinie o firmie:
https://www.google.com/maps/place/Posthu...FQAw%3D%3D
Liczba postów: 915
Liczba wątków: 1
Reputacja:
13
The future is now, panie Areczku.
Reputacja:
13
Reputacja:
13
Reputacja:
13
Parę dni temu czytałem wywiad z drem Piotrem Sankowskim (IDEAS NCBR), który m.in. rzekł: "doktorant, który spędził rok na pisaniu programu do swoich badań naukowych (i go nie skończył - przyp. mój) zlecił modelowi o1 napisanie tego za niego. AI wygenerowała poprawnie działający kod w pięć minut". Nie rozwinął tematu, czy doktorant w ogóle umiał pisać programy, czy może był z innej branży itd. ale...
Tymczasem w Krakowie AI ludzisków z pracy wygryza:
https://www.facebook.com/story.php?story...9031060443
Ciekawe, czy AI-zależny luddyzm przybierze bardziej zdecydowane formy niż listy protestacyjne.
Cytat:Marcin Pulit, likwidator Radia Kraków, wpuścił sztuczną inteligencję na antenę i przyznaje, że słuchalność niszowej stacji Off Radio Kraków wzrosła o kilkaset razy. Zapowiada wywiady: z Lemem, Szymborską i Piłsudskim.
Do przesłuchania jest już wywiad AI-prowadzącej z AI-Szymborską:
https://off.radiokrakow.pl/newsy/wislawa...oreanskiej
Reputacja:
59
Ludzie będą oczywiście protestować, ale to gigantyczny postęp. Jeśli AI sprawi, że 5% społeczeństwa straci pracę jako nie wiem, informatycy czy coś, to spokojnie te 5% można zatrudnić w systemie do robienia czegokolwiek innego. Niech ulice zamiatają i lasy sprzątają, czysto będzie w całym kraju.
Problem w tym, że obecnie wszystko jest ułożone tak, by cała śmietanka spływała do promila najbogatszych.
Reputacja:
13
10-24-2024, 01:39 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-24-2024, 01:40 AM przez Temper.)
Historia zna już takie protesty i można stwierdzić, że to nic nie da.
Roboty Optimus pokazane parę dni temu przez Teslę pokazują, że nawet do sprzątania lasów i zamiatania ulic ludzie już nie będą potrzebni. Może jeszcze nie teraz, ale postęp idzie szybciej, niż nam się wydaje.
Używam regularnie Notebooklm.google do przekształcania badań z Pubmedu z "ichniego na nasze", bo nie jestem w tym tak biegły, jak Tomakin. Z bardzo dobrym rezultatem. Skoro niedługo każdy będzie mógł być Tomakinem, to nikt nie będzie Tomakinem.
Jeśli miałbym bawić się w futurologa, to kiedyś nasze mózgi połączą się z elektronika i AI, a dalej nastąpi stopniowe zastępowanie mózgów przez sztuczne sieci neuronów. Tak samo będzie szło łączenie i zastępowanie całych naszych ciał, aż ciała biologiczne całkowicie wyginą, jako niedoskonałe. Zatem przeniesienie świadomości do robotów i do świata wirtualnego będzie kolejnym ogniwem ewolucji człowieka.
Tego zapewne nie dożyjemy.
Liczba postów: 556
Liczba wątków: 2
Reputacja:
11
10-24-2024, 07:00 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-24-2024, 07:01 AM przez Nawaphon.)
(10-23-2024, 08:04 PM)tomakin napisał(a): Ludzie będą oczywiście protestować, ale to gigantyczny postęp. Jeśli AI sprawi, że 5% społeczeństwa straci pracę jako nie wiem, informatycy czy coś, to spokojnie te 5% można zatrudnić w systemie do robienia czegokolwiek innego. Niech ulice zamiatają i lasy sprzątają, czysto będzie w całym kraju.
Problem w tym, że obecnie wszystko jest ułożone tak, by cała śmietanka spływała do promila najbogatszych.
Myślę, że jest prawie pewne - że dojdziemy do momentu, gdy wprowadzony zostanie minimalny dochód gwarantowany (UBI), albo jakaś jego forma (Na przykład Friedmanowy Negatywny Podatek Dochodowy).
Nie jestem tylko pewny, czy ta perspektywa rzeczywiście jest tak bliska. Temper pisze, że "postęp idzie szybciej, niż nam się zdaje" - może to prawda, jeśli chodzi o populację ogółem, ale myślę, że wielu jest też ludzi nadmiernie optymistycznych.
Elon Musk powiedział chyba w 2011 roku, że w ciągu 10 lat będzie w stanie przenieść człowieka na Marsa...
Reputacja:
13
Zgadzam się. Słowa Elona trzeba brać z dużą rezerwą, bo przez niego bardziej przemawia ekscentryzm, niż realizm. Już dawno powinniśmy być na Marsie. W 2015 mówił, że w ciągu maksymalnie dwóch lat autonomiczne taksówki będą swobodnie jeździły na ulicach. Realnie takie taksówki zostały zaprezentowane dopiero parę dni temu.
Trudno jest jednak zaprzeczyć, że kierunek rozwoju jest właśnie taki. Dostaniemy zapewne dochód gwarantowany, jak pisze Nawaphon.
Najbardziej liczę na rozwój AI w dziedzinie medycyny. Wolałbym się diagnozować przy pomocy AI, niż u lekarza, którego wiedza zatrzymała się 50 lat temu. Odpowiednio wytrenowany model mógłby zapamiętać miliony badań, książek medycznych i historii chorób różnych ludzi. Gdyby dostał wyniki badań, które sobie zrobiłem i zrobił że mną wywiad medyczny, mógłby zdiagnozować mnie o wiele lepiej, niż dowolny lekarz.
Reputacja:
59
Żeby AI diagnozowała choroby, to najpierw by trzeba zrobić jasne definicje chorób. Problem w tym, że obecnie połowa chorób to tak naprawdę objawy czegoś innego, ale wpisane na listę chorób, żeby można było sprzedawać na to "lekarstwa" (ćpuńskie dragi maskujące objawy).
A przez Elona to przemawia głównie to, ze odpowiednie słowa mogą zmienić sporo jeśli idzie o kurs aukcji.
|