Liczba postów: 6,806
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
No ale dalej nikt nie próbuje dociec, skąd te zakrzepy, czemu u jednym się robią, u innych nie. Coś mi mówi, że likwidacja też różnicy zlikwidowała by też objaw.
To jak z depresją, można i 100 badań zrobić, gdzie podanie psychotropów poprawia nastrój, ale główna przyczyna leży gdzie indziej, jeśli to są na przykład cytokiny, to w to trzeba uderzyć, inaczej objawy wrócą po odstawieniu leków
no, przy powiklaniach po covid może akurat nie wrócą, a przeciwzakrzepowe nie mają aż tylu skutków ubocznych
Liczba postów: 444
Liczba wątków: 82
Reputacja:
5
12-30-2021, 10:44 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-30-2021, 10:45 PM przez NICE.)
Te skrzepy wg badania Prestorius zawierają w sobie różne syfy, podobno nawet białka wirusa, oraz są trudne w rozpuszczeniu. Może to po prostu pozostałości z czasów infekcji.
Inna sprawa to ze wg ostatniego badania wirus zostaje m in w mózgu i stad może wynikać trwająca odpowiedz zapalna u niektórych.
Reputacja:
59
się czepiłeś... to dotyczy ludzi, którzy mają płuca na agrafki, a nie kogoś z powikłaniami neuro!
Liczba postów: 444
Liczba wątków: 82
Reputacja:
5
Z badań nad ME/CFS i obserwacji moich i moich znajomych z Long covid wygląda na to że Zespół Ehlera-Danlosa jest w przypadku infekcji covid przepustką do zespołu pocovidowego. Co nauka mówi o niedoborach w Ehler-Danlos syndrome? Może to by coś powiedziało.
Reputacja:
59
głównie to zaburzenia miedzi, ale też kolagenu i zapewne również śródbłonka. Jak już, to szukałbym albo w większej podatności na uszkodzenia śródbłonka, albo coś z dysmutazą ponadtlenkową (podstawa przeciwutleniaczy), do której konieczna jest miedź.
Reputacja:
59
Jezu, następny śledzi wszystkie moje wpisy...
dałem jej link już jakiś czas temu, ale to tak naprawdę nie jest moja kumpela tylko taka znajoma bardziej innych znajomych, ultralewaczka z całą ścianą na fb zawaloną politycznym spamem i z mózgiem przeżartym polityką, kompletnie z nią nie gadam i nie utrzymuję kontaktów. Co z tym zrobi to już jej sprawa, ja swoje odbębniłem.