This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zapodaj coś o czym myślisz
Kojarzę tego audiobooka. W podobny sposób jest zrealizowany Niezwyciężony.
Sprawdzę te polecajki, dzięki.
Odpowiedz
Cytat:Badanie: nie wszyscy lekarze wiedzą, że sól szkodzi nie tylko sercu

Jak pokazały wyniki, osoby z wykształceniem medycznym bardzo dobrze kojarzyły sól z chorobami układu krążenia. Wiedza o jej związku z udarem mózgu czy chorobami serca była jednym z najsilniejszych predyktorów przynależności do środowiska medycznego.

- To akurat nie dziwi, bo kardiologia i nadciśnienie są bardzo mocno obecne w codziennej praktyce lekarskiej - przyznał dr Surma.

Jednak, co ciekawe, wyższy poziom wiedzy o metabolicznych, nerkowych i kostnych skutkach nadmiaru soli częściej występował u osób bez wykształcenia lekarskiego, np. u dietetyków, fizjoterapeutów czy przedstawicieli zawodów paramedycznych.

Jak podkreślił dr Surma, taka luka w wiedzy lekarskiej stanowi duży problem. Lista konsekwencji nadmiernego spożycia soli jest bowiem naprawdę długa. Obejmuje przewlekłą chorobę nerek, kamicę nerkową, osteoporozę, a także nowotwory, w szczególności raka żołądka. W literaturze pojawiają się również dane łączące wysokie spożycie sodu z demencją, co może mieć związek z uszkodzeniem naczyń i miażdżycą mózgową.

- Coraz więcej badań sugeruje, że zawarty w soli sód bezpośrednio uszkadza ściany naczyń krwionośnych i przyspiesza rozwój miażdżycy. Obserwuje się to nawet u osób, u których ciśnienie tętnicze pozostaje w normie - powiedział naukowiec.

https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news...sercu.html

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
przeglądam stare wpisy i znalazłem, że pytałeś o melatoninę, albo wtedy równocześnie pisaliśmy, albo w jakiś inny sposób to przegapiłem.

Za cholerę nie wiem, czy to nie rozwala produkcji, ogólnie melatonina to dość problematyczna sprawa, część badań sugeruje, że może zwiększać ryzyko nowotworów, część, że zmniejszać. Jedna z rzeczy, których najchętniej nie brałbym w ogóle, ale mogą jednak pomagać, więc ryzykuję.
Odpowiedz
dzięki za odpowiedź, to nie będę brał jak nie muszę
Odpowiedz
Fajny test na to, jak postrzegamy kolory:

https://ismy.blue/

Musisz ocenić, czy kolor, który widzisz, jest bardziej niebieski, czy bardziej zielony. Potem jest porównanie z innymi i wskazanie momentu, od którego twój niebieski to "obiektywnie" niebieski.
Odpowiedz
Na moim monitorze jak pracowałem zdalnie z grafiką, nie widziałem znaków wodnych i mnie szefowa opieprzała, aż jej zdjęcie musiałem wysłać.

Za to wczoraj odsłuchałem dźwięki, których ponoć nie słyszą dorośli, a słyszą dzieci. I faktycznie, dopiero od pewnej częstotliwości coś słyszałem, chociaż przy wyższych było lekkie wrażenie nacisku na uszy.
Odpowiedz
Czy to kwestia zużycia się uszu z wiekiem?
Odpowiedz
Hmm... stawiałbym na to, że po prostu rosną, przez co membrany są większe, co siłą rzeczy utrudnia wyłapywanie wysokich częstotliwości, ułatwia niskich. Ale to takie zgadywanie na ślepo, jeśli to prawda, to dzieci nie powinny słyszeć niskich częstotliwości tak łatwo, jak dorośli, aż sprawdzę czy ten wymysł ma jakieś potwierdzenie, googlam...

... nic niestety nie potwierdza mojej wielce uczonej hipotezy Big Grin
Odpowiedz
W takim razie przyjmijmy, że w grę wchodzą czary.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości