This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zapodaj coś o czym myślisz
Dzięki za odpowiedź, Muniek.

Parę kwestii:
1) Jeśli chodzi o mieszkania, niedawno trafiłem na film chyba najbardziej popularnego Polskiego "rentiera", Jakuba Midela (Czy tam Midla, nie wiem jak to nazwisko się odmienia)
https://www.youtube.com/watch?v=nHCR9HfgdXc

Mówi, że sprzedaje wszystkie mieszkania. Można się na pewno kłócić, z jego strategią, czy wnioskami - ale moją uwagę zwróciły wyliczenia, gdzieś w środku filmu. Dzisiaj mówimy już tutaj o zupełnie innych kwotach, niż 10 lat temu. Już to tak atrakcyjnie nie wygląda. W moich warunkach zresztą opcja nierealistyczna, bo nie mogę liczyć na kredyt (Długa historia Smile )

2) Zdziwiła mnie informacja, że "Do naprawdę dobrych funduszy musisz mieć kapitał wejścia minimum 10kk usd". Z tego co wyczytałem, takie kwoty pojawiają się tylko przy funduszach aktywnie zarządzanych, co mnie i tak nie interesuje. Ja mam na myśli fundusze pasywne. Tutaj jeśli chodzi o taki Vanguard na przykład - chyba najbardziej znaną firmę inwestycyjną - minimalny wkład początkowy dla funduszy pasywnych to 3000$ i minimalny wkład miesięczy, 100$.

3) Złoto kupiłem właśnie przez prostotę, ale też dlatego - że to akurat rozumiem, a i tak długookresowo kupując złoto na 99.99% wyjdzie się lepiej, niż trzymając pieniądze w "skarpecie", więc uznałem, że nie zaszkodzi.

4) Bitcoina trzymam już długo, właśnie się zastanawiam czy nie sprzedać - ale też nie potrzebuję gotówki, dlatego chce mieć gotowy plan, gdzie te środki ewentualnie włożyć.
Odpowiedz
Nawaphon napisał(a):Temper usunął Swój pamiętnik?

Usunąłem nieintencjonalnie. Majstrowałem przy wywalaniu kilku postów, w których pisałem za dużo i niechcący wyrzuciłem pierwszy post, który skasował cały wątek. Nic tam w sumie ciekawego już nie było do dodania. Możemy pisać w bardziej dedykowanych konkretnym tematom wątkach.

Jeśli chodzi o inwestycje długoterminowe, to ja klasycznie obligacje skarbowe.

A co do Midela, to ten filmik brzmi jak troll.
Odpowiedz
Bardzo przystępnie i przy tym dokładnie pokazany wpływ LSD na człowieka:

https://www.youtube.com/watch?v=0SxBWMcMQEQ
Odpowiedz
Zawsze można ten pamiętnik przywrócić, wszystko jest, tylko niewidoczne dla zwykłego użytkownika.
Odpowiedz
Film nie strollowany, ale przy "wszystkie" jest gwiazdka.

Jest jeszcze jedna opcja na inwestycję. Tomakin coś pisał niedawno, że ma jakieś pomysły na biznes. Może powinniśmy się zrzucić i zainwestować w jego start-up Big Grin.
Odpowiedz
Taaaaaak, możecie zapłacić za reklamę moich stronek, oddam za to połowę wpływów z reklam (po odliczeniu podatków). Bardzo wątpliwe, że wyjdzie się na zero, ale chociaż dobry uczynek zrobicie Big Grin
Odpowiedz
...mam inne wydatki.
Odpowiedz
Ziom zadzwonił, siedział na tradingu jak gadaliśmy, pokazywał zysk z 4 dni, 6000 zł, w czasie rozmowy stracił 4500 Big Grin
Odpowiedz
tomakin napisał(a):Zawsze można ten pamiętnik przywrócić, wszystko jest, tylko niewidoczne dla zwykłego użytkownika.
Ok, to możesz przywrócić.

munieslaw napisał(a):Z obligacjami jest ten problem, że zależą od stóp procentowych, teraz tam kilka % idzie wyciągnąć, a co jak znowu zrobią stopy 0,1%?

Mi wystarczy, że są indeksowane inflacją i pełni gwarantowane przez państwo. Na inne inwestycje nie mam kapitału i odpowiedniej psychiki. A gdyby zdarzyła sie sytuacja jak w 46 lub 89, to myślę, że miałbym wtedy ważniejsze problemy na głowie, niż martwienie się o oszczędności.
Odpowiedz
No tak...

Ja jeszcze raz zaznaczę, że to - co Ja mam na myśli, czyli pasywne fundusze inwestycyjne ETF, to coś zupełnie innego. Grać można też na kryptowalutach, spekulować na krótkoterminowych wahaniach. Ja kupiłem lata temu i czasami nie sprawdzałem ceny przez parę miesięcy, zazwyczaj po prostu gdzieś w nowościach, pośrednio do mnie dochodziły informacje. Podobnie ze złotem, kupiłem parę miesięcy temu i nie mam pojęcia jaka jest dzisiaj wartość.
Taka sama jest idea inwestycji długoterminowych w zdywersyfikowany pakiet akcji i obligacji. Mógłbyś kupić przed krachem na giełdzie - i jeśli nie sprzedałbyś, tylko trzymał przez następne 5-10 lat, i tak będziesz na plusie. Długoterminowy trend - ogólnie rzecz biorąc - jest tylko w górę.

... a takich atrakcji jak te, o których opowiadał Twój ziom, to już wolę u bukmacherów szukać Big Grin.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości