This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ćwiczenia na umiejętności społeczne
Moim zdaniem największym problemem dla ludzi jest z reguły opanowanie stresu, który z jednej strony ogranicza nas - pamiętam że gdy byłem młodszy czułem się jakby przy ludziach, szczególnie kobietach, moje IQ obniżało się o dobre 20 punktów - a z drugiej strony jest też wyczuwany przez ludzi w naszym otoczeniu, co też albo się im narzuca, albo odrzuca ich od takiej osoby.
Tutaj jak to "zaatakować" to sam wiesz, ćwiczenia, suplementacja, poprawa ogólnego stanu zdrowia i prezencji, tak żeby i głowa lepiej funkcjonowała i można się było czuć dobrze/pewnie w odniesieniu do Siebie.

Inna rzecz, która też może ograniczyć, to brak wiedzy i zainteresowań. Gdy byłem młodszy - interesowałem się tylko sportem, przy tym konkretnie jedną specyficzną dyscypliną (Z tego co wiem, jest to też częsty problem u ludzi ze spektrum autyzmu, czy aspergerem - wąskie zainteresowania).
Jeśli ktoś też by się tym interesował - jasne, można porozmawiać, ale to jest ułamek społeczeństwa. Z większością nie było o czym, ani be ani me.
Tak więc polecałbym albo czytanie albo słuchanie na różne tematy, wtedy i rozmowa z ludźmi jest przyjemna i nie trzeba niczego szukać na siłę, po prostu ciekawie porozmawiać o czymś, co ciekawi i Ciebie i rozmówcę - a im szersze Twoje zainteresowania, tym większe prawdopodobieństwo, że znajdziesz coś wspólnego z drugą osobą.

Też nie polecałbym próbę stania się kimś, kim się nie jest. Jeśli jest się introwertykiem i nie ma naturalnego "Wit", zdolności szybkiego orientowania się i reakcji w konwersacji - to raczej się tego nie wyćwiczy. Jakiekolwiek ćwiczenia dostosowywałbym do własnej osobowości.

Kiedyś dużo wizualizowałem, przed pójściem na rozmowę do pracy, czy pierwszymi dniami w robocie - gdzie było dużo stresu, myślę że to może pomóc, bo można wszystko spowolnić, spokojnie przeanalizować i jest to też swego rodzaju praktyka, mierząc się z rzeczywistością czuję się prawie jakby się już to robiło, bo pierwsza próba była w głowie.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Ćwiczenia na umiejętności społeczne - przez tomakin - 04-06-2023, 03:13 AM
RE: Ćwiczenia na umiejętności społeczne - przez Nawaphon - 04-07-2023, 10:29 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości