05-19-2021, 04:49 AM
Cóż, too late, zamówiłem już 500g CaCo3 razem z pozostałymi. Zjem i pomyślę co dalej
Też pomyślałem, żeby dodawać niektóre suple bezpośrednio do jedzenia
Czyli tak - węglan z jedzeniem, chlorki rozpuszczają się w wodzie więc wystarczy popić. Co mi jeszcze chodzi po głowie:
1. Siarczan (cynk, miedź) - z jedzeniem brać, prawda?
2. Chlorki - Czy można przyjmować na czczo czy są jakieś przeciwwskazania?
3. Ile godzin przerwy powinno być między poszczególnymi dawkami żeby zapewnić dobre wchłanianie? Np. Chce przyjąć 600 mg jonów magnezu dziennie. Jak wezmę wszystko w jednej dawce to organizm nie wchłonie tego tak dobrze jak przy rozłożeniu na porcję (po za tym jak sądzę skończy się wizytą w toalecie
). Dzielę sobie na 3 dawki - Co ile powinienem je przyjąć. Co 1h? Co 2h?
4. Ile powinno być przerwy między antagonistycznymi suplementami? Dajmy na to zjem śniadanie o 8:00 z węglanem wapnia, następna zaplanowana porcja to chlorek magnezu. Chce dodać sobie do wody, którą mam w kubku do popijania. Od której zacząć - od 10:00? (2h przerwy)
5. I ostatnia kwestia. Dzienną zaplanowaną porcję danego suplementu lepiej przyjąć pod rząd (np. co dwie godziny Ca, Ca, Ca) czy lepiej na przemian (rano Ca , później Mg, wieczorem znowu Ca)? Ma to znaczenie dla wchłaniania?
Też pomyślałem, żeby dodawać niektóre suple bezpośrednio do jedzenia

Czyli tak - węglan z jedzeniem, chlorki rozpuszczają się w wodzie więc wystarczy popić. Co mi jeszcze chodzi po głowie:
1. Siarczan (cynk, miedź) - z jedzeniem brać, prawda?
2. Chlorki - Czy można przyjmować na czczo czy są jakieś przeciwwskazania?
3. Ile godzin przerwy powinno być między poszczególnymi dawkami żeby zapewnić dobre wchłanianie? Np. Chce przyjąć 600 mg jonów magnezu dziennie. Jak wezmę wszystko w jednej dawce to organizm nie wchłonie tego tak dobrze jak przy rozłożeniu na porcję (po za tym jak sądzę skończy się wizytą w toalecie
). Dzielę sobie na 3 dawki - Co ile powinienem je przyjąć. Co 1h? Co 2h?4. Ile powinno być przerwy między antagonistycznymi suplementami? Dajmy na to zjem śniadanie o 8:00 z węglanem wapnia, następna zaplanowana porcja to chlorek magnezu. Chce dodać sobie do wody, którą mam w kubku do popijania. Od której zacząć - od 10:00? (2h przerwy)
5. I ostatnia kwestia. Dzienną zaplanowaną porcję danego suplementu lepiej przyjąć pod rząd (np. co dwie godziny Ca, Ca, Ca) czy lepiej na przemian (rano Ca , później Mg, wieczorem znowu Ca)? Ma to znaczenie dla wchłaniania?