Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
Jak brać? Temat zbiorczy - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Cała reszta (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Dział: Suplementy (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: Jak brać? Temat zbiorczy (/showthread.php?tid=110)

Jak brać? Temat zbiorczy - NICE - 05-02-2021

Jak brać chlorek potasu i chlorek magnezu? Z jedzeniem czy bez?

chlorki - Krystyna.waw - 05-02-2021

Większość soli chlorkowych jest dobrze rozpuszczalna w wodzie, więc lepiej bez jedzenia.

RE: Jak brać? Temat zbiorczy - ScaryTerry - 05-17-2021

Czy jest jakiś temat zbiorczy z przepisami jak zrobić domowe suple np. ile jonów wapnia jest w węglanie wapnia i ile rozpuścić tego węglanu w soku cytrynowym żeby uzyskać 400 mg jonów wapnia etc.?

Jeżeli niema - to jak liczyć? W ten sposób że Węglan wapnia ma 100,09 g/mol  przy czym sam wapń ma 40,078 u czyli w 1000mg CaCo3 mamy 400mg jonów Ca?

RE: Jak brać? Temat zbiorczy - tomakin - 05-17-2021

tak, w ten sposób to się liczy

ale z wapniem bym się tak nie bawił tylko kupował rozpuszczalny w tabletkach, bardzo szybko znudziło mi się rozpuszczanie tego samodzielnie

RE: Jak brać? Temat zbiorczy - NICE - 05-17-2021

Węglan wapnia, z tego co wiem, brany z posiłkiem nie wymaga nawet przygotowywania, wapń z niego przyswaja się dobrze. W suplementach zalecanych przez lekarzy na osteoporozę jest często właśnie forma węglanu. Węglan wapnia idzie kupić na kilogramy na allegro za parę zł, potem starczy nabrać trochę na łyżeczkę i zjeść, albo rozpuścić w zupie, gulaszu itp.

RE: Jak brać? Temat zbiorczy - tomakin - 05-17-2021

Ogólnie to najważniejsze jest to, że toksyczność suplementów i zapotrzebowanie oceniano zazwyczaj na podstawie węglanu wapnia. Biorąc teraz coś, co ma powiedzmy 2 razy większą przyswajalność, potraktujemy organizm odpowiednikiem 2 razy większej dawki węglanu wapnia, co może doprowadzić do zatrucia.

Polecam wapń przy kasie w biedronce, ten w zielonej tubce, z uwagi na niezłe walory smakowe.

RE: Jak brać? Temat zbiorczy - ScaryTerry - 05-19-2021

Cóż, too late, zamówiłem już 500g CaCo3 razem z pozostałymi. Zjem i pomyślę co dalej Smile

Też pomyślałem, żeby dodawać niektóre suple bezpośrednio do jedzenia Big Grin

Czyli tak - węglan z jedzeniem, chlorki rozpuszczają się w wodzie więc wystarczy popić. Co mi jeszcze chodzi po głowie:

1. Siarczan (cynk, miedź) - z jedzeniem brać, prawda?
2. Chlorki - Czy można przyjmować na czczo czy są jakieś przeciwwskazania?
3. Ile godzin przerwy powinno być między poszczególnymi dawkami żeby zapewnić dobre wchłanianie? Np. Chce przyjąć 600 mg jonów magnezu dziennie. Jak wezmę wszystko w jednej dawce to organizm nie wchłonie tego tak dobrze jak przy rozłożeniu na porcję (po za tym jak sądzę skończy się wizytą w toalecie Tongue). Dzielę sobie na 3 dawki - Co ile powinienem je przyjąć. Co 1h? Co 2h?

4. Ile powinno być przerwy między antagonistycznymi suplementami? Dajmy na to zjem śniadanie o 8:00 z węglanem wapnia, następna zaplanowana porcja to chlorek magnezu. Chce dodać sobie do wody, którą mam w kubku do popijania. Od której zacząć - od 10:00? (2h przerwy)

5. I ostatnia kwestia. Dzienną zaplanowaną porcję danego suplementu lepiej przyjąć pod rząd (np. co dwie godziny Ca, Ca, Ca) czy lepiej na przemian (rano Ca , później Mg, wieczorem znowu Ca)? Ma to znaczenie dla wchłaniania?

RE: Jak brać? Temat zbiorczy - tomakin - 05-19-2021

Każda przerwa jakieś 2 godziny, ale co konkretnie brać z jedzeniem, a co na czczo, to już przy każdym suplu jest pewnie inaczej. Raczej na czczo się lepiej wchłaniają, ale nie wiem, czy ktoś konkretne badania robił w tym kierunku.

No i masz ten myk, że zalecane dzienne spożycie dotyczy "normalnego" przyjmowania, jak zrobisz to tak, żeby zmaksymalizować przyswajanie, to możesz przyswoić za dużo. Nie kombinuj.

Nie wiem, czy lepiej brać pod rząd wapń potem pod rząd magnez, czy odwrotnie, chyba nikt nigdy tego nie badał, bo takie badania są bez sensu i tylko osobom z ciężką nerwicą natręctw mogą się przydać.

RE: Jak brać? Temat zbiorczy - ScaryTerry - 06-28-2021

Jeszcze jeden szczegół techniczny - na cynku i miedzi są takie urocze piktogramy, które mówią m.in że jak substancja wejdź w kontakt ze śluzówką to nie skończy się to dla mnie dobrze. Rozumiem, że chodzi o związek stężony i po rozrobieniu z wodą związek staje się bezpieczny Tongue?

RE: Jak brać? Temat zbiorczy - tomakin - 06-28-2021

no jak soli kuchennej sobie nasypiesz do oczu to też nie będzie za wesoło