04-15-2025, 05:38 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-15-2025, 05:41 PM przez neko1witek.)
(04-15-2025, 01:02 PM)tomakin napisał(a): Średnie spożycie potasu w Europie to jakieś 2000 mg, więc jeśli Ci spada, to na pewno nie z powodu niedoboru w diecie. Coś tam innego się dzieje. Oczywiście potas bierz, jeśli pomaga, ale warto poszukać przyczyny spadku.
Myślę nad przyczyną spadku potasu cały czas. Stres, treningi, pewnie zrobiły swoje. Swojego czasu sporo alkoholu też wypłukało potas.
Skoro średnie spożycie potasu w Europie to tylko 2000mg na 4500 potrzebnego, to może dlatego tyle ludzi choruje, tyle ludzi ma nadciśnienie itd.
Kto wie... Nie twierdzę, że potas leczy wszystko, ponieważ absolutnie nie czuję się idealnie, ale kilka problemów zniknęło.
Tak, czy inaczej będę się przyglądał potasowi.
Póki co zauważyłem ostatnio dziwne zachowanie z oddychaniem. Robię ćwiczenia oddechowe 3 x dziennie po 15 minut. Po 5 minut na każde ćwiczenie oddechowe (3 różne ćwiczenia). I zauważyłem, że mam problemy ze zrelaksowaniem się. Z reguły południowe ćwiczenia Schultza po kilku minutach powodowały u mnie sen. Teraz (bo przed nimi robię te 15 minut) powoduje, że nie potrafię złapać tchu i organizm nie może się kompletnie zrelaksować. Organizm jakby zapomina oddychać. Parę razy zauważyłem też to w nocy przy zasypianiu. Tak jakby mózg zaczął mi się uczyć wstrzymywać oddech. Pojebane to jak diabli.
Muszę chyba odpuścić sobie te ćwiczenia na jakiś czas, bo przedobrzyłem chyba...
Zamiast się relaksować, a temu te ćwiczenia powinny służyć - powodują u mnie stres po jakimś czasie.