Liczba postów: 915
Liczba wątków: 1
Reputacja:
13
Zgadzam się. Żadnej ze stron nie zależy, żeby całkowicie zakończyć ten konflikt. Wszyscy straciliby sens i paliwo do dalszego działania. Zapewne ten konflikt nigdy się nie zakończy. Trzeba tylko balansować, żeby nikt nie przeciągnął liny za bardzo na swoją stronę. Lewica zaczęła to robić, więc potrzebna jest przeciwwaga.
Reputacja:
13
Myślę, że łatwo się dysponuje cudzym życiem sprzed ekranu komputera lub telefonu.
Wracając do tematu zdrowia - znaleziono kolejny sposób przedłużania życia (jak dotąd - myszy):
https://www.nature.com/articles/s41586-024-07701-9
https://www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-ro...28,11.html
Rynek Zdrowia napisał(a):Międzynarodowa grupa badaczy testuje nowy lek hamujący interleukinę 11, który wydłuża życie myszy prawie o jedną czwartą. Nie wiadomo jeszcze jak działa on u ludzi, ale rozpoczęto pierwsze badania kliniczne - informuje „Nature”.
Liczba postów: 6,806
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
Każdych myszy, czy myszy ze specjalnie walniętym systemem regulacji poziomu stresu oksydacyjnego?
Il-11 jest dość ważna, bez niej nie będzie odpowiedniej budowy kości, między innymi. Myszy raczej nie umierają z powodu osteoporozy, ludzie owszem. Z ciekawostek widzę że jest stosowana jako lek przeciw napromieniowaniu, podana sprawia, że śmiertelna dawka nie jest już śmiertelna.
No ale ogólnie brzmi ciekawie, jakby jeszcze dało się to jakoś dokładniej stosować, by blokowało tylko tam, gdzie szkodzi, a zostawiało, gdzie jest potrzebne.
No i nie wiadomo, czy po prostu witamina E nie będzie równie skuteczna, bo tam chodzi głównie o wyciszanie stresu oksydacyjnego.
Reputacja:
13
11-16-2024, 08:06 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-16-2024, 08:06 PM przez Temper.)
tomakin napisał(a):Każdych myszy, czy myszy ze specjalnie walniętym systemem regulacji poziomu stresu oksydacyjnego?
Nie wiadomo. Może być tak, jak przypuszczasz. Jeszcze dużo czasu minie, zanim dowiemy się czegoś konkretnego. Zapisuję sobie temat tego leku, żeby móc do niego wracać co jakiś czas i sprawdzać postępy.
Liczba postów: 556
Liczba wątków: 2
Reputacja:
11
Tomakinie, nie chciałbyś się może wybrać do.... Belgii, samochodem?  . Przygoda! Do tego terapeutycznie, w walce z agorafobią. Wszystko na mój koszt oczywiście, mogę też coś dorzucić, żebyś nie był stratny (Do uzgodnienia).
Tak luźno rzucam, jeszcze muszę to wszystko przemyśleć, ale chciałbym odebrać cos z Belgii, pewien "skarb" (W wąskim kręgu pasjonatów), a nie mam prawa jazdy, ani samochodu... Ani też na tyle szerokiego grona znajomych, żeby móc kogoś prosić o taką dużą przysługę.
Wreszcie, po latach, zauważyłem poważną wadę bycia radykalnym introwertykiem.
Reputacja:
59
Gdyby nie to, że mój samochód jest w rozsypce i czekam, aż się do końca rozsypie, nawet mu opon zimowych nie kupiłem, gdyby nie to, że to pewnie średnio legalne, dlatego nie będzie wysłane pocztą czy kontenerem, gdyby nie... i tak bym pewnie nie pojechał
Reputacja:
11
Legalność to nie problem (W teorii rzeczywiście "Średnio legalne", ale już nie raz takie rzeczy... sprowadzałem). Bardziej chodzi o to, że to dość delikatny i duży ładunek. Nie wiem, kto się takim czymś zajmuje i jaki może być koszt takiego transportu?
Jeśli ktoś się orientuje, dajcie znać. Wszystkie rady mile widziane. Nawet powiem, co to jest - kasety VHS, płyty DVD i dyski zewnętrzne.
(Tutaj może napiszę dla zasady, jak to czasami robił Muniesław - że być może to po prostu moje urojenia  , tak więc to tylko "allegedly").
Reputacja:
59
...ale nie ma tam dokumentów w formacie pdf?
Sprawdzałeś taką opcję, wiem, że dość fantazyjna i nikt by o tym nie pomyślał, ale od czego są ludzie z forum, którzy podpowiedzą najmniej oczywiste rozwiązania - sprawdzałeś, ile kosztuje wysłanie tego jako paczki pocztą?
Reputacja:
11
11-23-2024, 02:04 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-23-2024, 02:06 PM przez Nawaphon.)
He He he.
Mówię przecież, że to jest skarb. To jest właściwie bezcenne, dla wąskiego grona pasjonatów oczywiście. Nie chcę, żeby mi to rzucali w pudłach nie wiadomo jak między przesyłką ryżu i ciuchów. Jest tego też dość dużo. Tysiące płyt i kaset...
Dlatego się zastanawiam, czy są jakieś serwisy które oferują przesyłkę takich szczególnych towarów... (No i ile to kosztuje).
Reputacja:
59
A właśnie, taki hint. Niedawno kupiłem czytnik CD, taki na USB, stare płyty sprawdzałem, ściągałem z nich pamiątki. A raczej próbowałem ściągać. Po tych wszystkich latach, może 5% w ogóle dało się odczytać. Przypuszczam, że dla dysków odsetek będzie jeszcze niższy. VHS oczywiście da się obejrzeć, ale jakość będzie no... można się domyśleć, jaka.
|