10-04-2023, 01:00 PM
W ogóle jakby ktoś chciał realne kryterium to właśnie wprowadzamy ostatnie zmiany, chyba można już rozpowszechniać
https://politycyzwierzetom.pl/

|
Wybory
|
|
10-04-2023, 01:00 PM
W ogóle jakby ktoś chciał realne kryterium to właśnie wprowadzamy ostatnie zmiany, chyba można już rozpowszechniać
10-04-2023, 01:50 PM
To niemożliwe, że tomakin nie widzi różnicy między programem lewicy, a programem konfederacji, skrajnie różne. Poza tym na konfederację i PiS głosują foliarze, a ci co są po stronie nauki na lewicę albo PO.
10-04-2023, 02:54 PM
Widzi, widzi.
Wypełnij test lepiej, subzero. Ciekawie będzie zobaczyć wyniki. Chyba, że boisz się, że się dowiesz - że sam jesteś Konfederatą, albo Pisiorem .
10-04-2023, 03:23 PM
10-04-2023, 03:34 PM
Dzięki!
Wiadomo, to zabawa - ale podobno komitety wszystkich partii wysłały im Swoje wyniki, z którymi są później porównywane odpowiedzi wypełniających quiz, żeby określić zbieżność. Ciekawe, że różnice są u Ciebie na dobrą sprawę niewielkie i w każdej kategorii najbliższa Tobie jest inna partia. Zresztą i dla mnie jest ciekawe, że w 30% zgadzam się z programem lewicy.
10-04-2023, 06:54 PM
(10-04-2023, 05:18 AM)Nawaphon napisał(a): @Temper W sprawach światopoglądowych w Konfederacji są praktycznie wszystkie frakcje, a sama Konfa nie jest partią, w której obowiązuje dyscyplina w kwestiach poglądów, więc każdy może tam głosić swoje własne. Konfederacja ma w swoich szeregach wolnosciowców, narodowców, tradycjonalistów, liberałów itd. Tak naprawde głosowanie na Konfederacje w kwestiach swiatpogladowych to jak głosowanie na kazda inna parte "po trochu". I dlatego tak bardzo mi to odpowiada. Wyberam przedstawicieli "różnych poglądów" w kwestiach swiatpogladowych i konkretny program, w którym juz mowia jednym głosem dotyczacy aspektów ekonomicznych. Większość ludzi glosujących na Konfe obiera sobie zmiany gospodarcze. Mój wybór jest dość dokładnie przemyślany. Głosu niewaznego nie zamierzam oddawac, bo "glos niewazny" to de facto glos oddany na zwyciezce. PiS i PO odpada, mieli swoje szanse ktore zmarnowali. Lewica to totalne odklejenie od rzeczywistosci. Trzy ostatnie wybory glosowalem na PO, ale odkad probuja byc PiSem 2.0 to nie, dziekuje (zresza to nie jedyny powod). Mam wrazenie, ze Konfederacja jest aktualnie jedynym slusznym wyborem biorac pod uwage, ze cala reszta to partie dla starych babc, zrzeszajace tych samych ludzi od 30 lat. Oferta polityczna Konfy skupia sie w 100% na gospodarce. Burza wokoł indywidualnych poglądów jej przedstawicieli / czlonków jest wywoływana przez jej przeciwników / przeciwne media i to zazwyczaj w formie tabloidowej byleby nastawic ludzi negatywnie do Konfederacji i zrobic z nich oszołomów. A fakty sa moim zdaniem zupelnie inne, np. Mentzen mimo ze katolik, w swoich wypowiedziach w zaden sposob nie wywyzsza chrzescijan ponad wyznawcami innych religii lub ateistami - jest za rownoscia i jak sam mowi, religia to prywatna sprawa ludzi i jego nie obchodzi co ludzie sobie robia. Podobnie wypowiada sie na temat lqbt, uwaza, ze to w ogole nie jest temat którym powinien zajmowac sie rząd, bo to sa prywatne sprawy ludzi, kto z kim sypia. Co wiecej, uwaza zwiazki partnerskie powinny jak najbardziej istniec jako normalna umowa cywilnoprawna miedzy dwojgiem ludzi i to nie jest sprawa panstwa, kto ma dostep do czyjej dokumentacji medycznej czy kto po kim dziedziczy itd. Wsrod przedstawicieli Konfederacji zaczalem rozrozniac, ze jedna osoba potrafi powiedziec "wierze w Boga" i jednoczesnie "nie obchodzi mnie w co Ty wierzysz, to Twoja prywatna sprawa". I to mi sie sie podoba. Dodam tylko, ze ja mam bardzo specyficzny sposób patrzenia na politykę tzn. 1. Uwazam, ze zmian swiatopogladowych nie da sie "zmienic ustawami", a jesli ktos próbuje to dochodzi do podziałów i napiec spolecznych. 2. Uwazam, ze im bogatsi bedziemy, tym bardziej sekularni i otwarci bedziemy - tak jak to sie stało na zachodzie. Bogactwo ekonomiczne spowodowało zmiany swiatopogladowe. Dlatego, moje zdanie jest takie ze wbrew pozorom, nie Lewica, nie PO, a wlasnie Konfederacja, która w tej trójce jest stawiana jako najbardziej konserwatywna, moze doprowadzic do najwiekszej liberalizacji swiatopogladowej w Polsce. Ponadto, uwazam, ze Polska nie musi byc we wszystkim najlepsza i nie wszystko musi byc idealnie. Ja wpisuje Polske i rządy w Polsce w pewien kontekst tzn. Polska jest aktualnie w Unii Europejskiej. Jestesmy "stanami Europy". Tak samo jak w USA, w jednym stanie aborcja jest zakazana, a w drugim legalna, w jednym marihuana jest legalna w drugim nie. Jestem zwolennikiem obu ale nie sa to dla mnie najwazniejsze tematy. Np. temat aborcji, ktory jest jednym z najtrudniejszych tematów moralnych. O ile jestem za wolnoscia wyboru kobiety, jesli chodzi o aborcje, i z Konfederacja sie nie zgadzam, to jednoczesnie wiem, ze jako "stan Europy", nadal mamy mozliwosc zrobienia legalnej aborcji w Czechach - wiec generalnie "nadal mamy mozliwosci i wolnosc wyboru" w ramach UE. Dlatego jestem w stanie "odpuscic ten temat" i traktowac go jako mniej istotny niz np. uproszczenie i zniesienie niektorych podatków czy tez zmniejszenie rozdawnictwa.
10-05-2023, 12:54 PM
Dzięki, Temper. Nie ze wszystkim się zgadzam - ale nie znam prywatnie nikogo innego, kto planuje głosować na Konfederację - więc też ciekawi mnie perspektywa innych wyborców.
Media twierdzą na przykład, że ludzie głosujący na Konfederację nie wiedzą o różnych konserwatywnych poglądach ich liderów - zawsze uważałem, że to raczej nie prawda i jak Ty napisałeś, chodzi raczej o to, że nie zgadzają się na przykład z ich pozycją odnośnie aborcji (Bo za legalizacją, albo chociaż dekryminalizacją marihuany już się opowiadają), ale po prostu nie jest to dla nich najważniejszy temat. Też przy tym jak funkcjonuje nasze Państwo, brak legalności nie oznacza braku dostępności. Mówić, że w Polsce nie można dokonać aborcji to jak mówić, że nie można zapalić "jointa", albo że jeśli chce się obejrzeć jakiś film, trzeba za niego zapłacić, bo przecież ściąganie z internetu jest nielegalne.
10-05-2023, 08:20 PM
Również sądzę, że ludzie wiedzą o konkretnych poglądach liderów i właśnie dlatego mogą na nich głosować. Dla mnie te poglądy są mało istotne, bo nie zostały zawarte we wspólnym programie. Widzę w tej partii tygiel poglądów, w którym udało się wyklarować konkretny program oparty na ekonomii. I to mi najbardziej odpowiada.
Konfa na pewno nie będzie samodzielnie rządzić, co najwyżej mogą wejść w koalicję z kimś, kto zgodzi się na realizację przynajmniej części ich postulatów. Jeśli tak się stanie, będę ich obserwował i oceniał. Jeśli mnie oszukają, to nigdy w przyszłości mojego głosu już nie dostaną. Nie uznaję w polityce drugiej szansy. Dlatego nie głosuję na tych, którzy zawiedli mnie w przeszłości. Ten wątek to dobra okazja, żeby właśnie pokazać, dlaczego wybieramy daną partię. Bez agitacji, wyśmiewania, czy gaszenia kogokolwiek. Ja swój wybór dokładnie przemyślałem. Niech każdy głosuje według własnego sumienia i własnej oceny sytuacji.
Powiedzmy sobie szczerze, na gospodarce żaden z nas się nie zna. Zresztą nawet ludzie będący niby elitami intelektualnymi potrafili uwierzyć w komunizm, doprowadzając całe narody na skraj wymazania z mapy świata.
Chcąc ocenić poglądy jakiejś partii, można przyjrzeć się temu, co głoszą, a na czym się znamy. Znam się na medycynie i słyszałem bełkot konfy w temacie covid. To poziom imbecyli po zawodówce. Trzeba być naprawdę ciężkim deklem, by uwierzyć w to, że nadmiarowe zgony to efekt zamknięcia szpitali. Które to szpitale były zamknięte przez ponad rok, a wszystkie niemal zgony były w ciągu trochę ponad miesiąca szczytu fali, w każdym jednym kraju. To już nawet nie jest kwestia znajomości medycyny, tylko zwykłego skretynienia, bo człowiek z IQ ponad 60 nie uwierzy w spisek, w którym wszyscy chorzy w każdym kraju Europy czy nawet całego świata umawiają się, by umrzeć w ciągu konkretnego miesiąca. Lewica z kolei nie różni się zbytnio od zwykłego faszyzmu, tu uwielbiam zasadę podkowy, zgodnie z którą skrajnie lewicowe i skrajnie prawicowe partie mają poglądy bliższe sobie, niż poglądom centrum. Za całe zło tego świata odpowiadają biali, heteroseksualni mężczyźni! Za całe zło tego świata odpowiadają biali, heteroseksualni mężczyźni... żydowskiego pochodzenia! Przestępstwa popełniają głównie mężczyźni! Przestępstwa popełniają głównie mężczyźni... o ciemnym kolorze skóry! Różnica w poglądach to nieistotne szczegóły. Jeśli mam już wybierać nazioli, to wolę takich, którzy mnie uważają za kogoś "dobrego", biały heteroseksualny mężczyzna głosujący na polską lewicę to trochę jak Żyd głosujący na NSDAP. Eh, poniosło mnie znowu
10-06-2023, 09:30 AM
Też Polska Lewica, przynajmniej jako siła w Polityce, nie jest aż tak fanatycznie-ideologiczna jak na zachodzie. Czasem słucham i od ludzi związanych z Lewicą też można się czegoś nauczyć i w niektórych przynajmniej tematach potrafią się wypowiadać zdroworozsądkowo.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|