This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nerwica po ciaży
Witajcie. U mnie drugi poród i powtóreczka z rozrywki, jednak tym razem jako lęk wolno płynący. Utrzymuje się od samego początku ciąży. Mnóstwo czarnych myśli, nakręcanie się, od razu po obudzeniu pyka mi nad głową żarówka z napisem ‚masz nerwicę’  strach przed utratą kontroli i do tego derealizacja. Dwa razy pojawił się atak paniki, ale udało mi się go obniżyć oddychaniem. Mam świeże wyniki z krwi z pakietu po porodzie.
Drogi Tomakinie proszę o interpretację.

Miałam infekcję gardła ostatnio, ale suplementuje żelazo w suplach dla ciężarnych i karmiących (odstawiłam na tydzień przed badaniem)

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Najważniejsze pytanie, czy karmisz piersią? Bo jest bardzo dużo badań, gdzie różne rzeczy mocno zmniejszały nerwicę czy depresję poporodową, ale to są zazwyczaj spore dawki suplementów i to przechodziłoby może do mleka.

Inna rzecz, że temu zapobiega się raczej PRZED ciążą, a nie po, to trochę jak z suplami na wzmocnienie kości, chronią przed złamaniem, ale jak już noga trzaśnie to musztarda po obiedzie.
Odpowiedz
Tak karmię piersią. Przez rok przed zajściem w ciążę (od ostatniego posta) suplementowałam żelazo aby podnieść ferrytynę, wit B1 i B12 oraz kompleks B, cynk, Inozytol, duże dawki omega i czułam znaczna poprawę. W pewnym momencie zaczęłam terapie hormonalna i znowu totalne rozchwianie, ale dwa miesiące przed zajściem w ciąże odstawiłam i dodatkowo do supli zaczęłam przyjmować niepokalanek (złoty środek przy PCOS) po czym czułam się jak nowonarodzona, a potem znowu BAM! Na ten moment regularnie przyjmuje Prenatal Classic czyli witaminki dla karmiących + 4x omega (w jednej 330mg EPA), 2x b complex i 3x maglek + co dwa dni wapno razem z kefirem lub jogurtem. Do diety wprowadziłam tez odżywkę białkową w najprostszym składzie i jeszcze 1x Probiotix.
Odpowiedz
Czyli niby wszystko zrobiłaś jak trzeba.

A nie mieszkasz / nie mieszkałaś przypadkiem w regionie, gdzie kiedyś stały huty? Nowa Huta na przykład? Jest taki mechanizm, że w ciąży traci się trochę masy kostnej, a wtedy wszystko, co w kościach jest wiązane, wydostaje się do krwiobiegu, z czego największe znaczenie ma ołów. Jak dobrze pamiętam, ludzie z Nowej Huty mają jakieś kosmicznie wysokie poziomy ołowiu, pewnie w innych regionach kraju podobnie, ale akurat tam badali i mi w pamięci utkwiło.

To o tyle istotne, że taki wyrzut ołowiu z kości ma dość duży wpływ na zdrowie dziecka.

Z rzeczy powiązanych z dietą, jak z D3?

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29494902/

tutaj jak analizowali, to ze wszystkich witamin i minerałów właśnie D3 miała największy wpływ na ryzyko zaburzeń po porodzie.

Selen? To też się w niektórych badaniach łączyło.

No i jest też opcja, że po prostu tak na ciążę reagujesz, to też się zdarza.
Odpowiedz
Nie, nie mieszkam w sąsiedztwie Huty Smile jeśli chodzi o wit.D to i D3 i selen to są w składzie supli dla karmiących - poniżej wrzucam zdj. Te współczynniki tarczycy są Ok? Na pewno mam podwyższony poziom prolaktyny bo znowu dotknęła mnie hiperlaktacja, ale myśle że to nie powinno dawać takich objawów. Zaciekawiło mnie tylko ze od razu jak sie ta ciąża zaczela to również objawy, tak jakby jeden czynnik to ważył.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
D3 to jedna z tych rzeczy, które podnosi się bardzo powoli, całymi miesiącami to trwa, zanim wbuduje się w tkanki, zużywa po drodze magnez i w ogóle są z tym problemy, jak teraz zaczęłaś brać to nawet przy dużych dawkach, trochę poczekasz na efekty. Chyba że brałaś to codziennie przez całą ciążę, wtedy z D3 powinno być OK.

Selen można szybciej uzupełnić, jeśli użyje się bardzo dużych dawek, ale to już byłoby zagrożenie dla dziecka, bo też mogłoby dostawać duże dawki w pokarmie, a taki berbeć nie ma wykształconych mechanizmów chroniących przed zatruciem.

I to jest właśnie problem, karmiąc czy nawet będąc w ciąży możesz brać 100% zapotrzebowania, góra 200%.

Jak już przy selenie jesteśmy, ciało ludzkie zawiera jakieś 5 mg, czyli 5000 mcg selenu, chociaż w niektórych krajach dochodzi to nawet do 20 000 mcg. No ale przyjmijmy, że masz niedobór i brakuje 3000. W suplemencie masz 55 mcg, ale ani wszystkiego nie przyswoisz, ani też nie zatrzymasz, sporo ucieka z organizmu, z tych 55 mcg zostanie pewnie 20. A jeśli masz zwiększone zapotrzebowanie, to przy tych 55 mcg z suplementu możesz nawet stopniowo go tracić.

To, co bez ciąży / karmienia można uzupełnić w parę tygodni, musisz uzupełniać długimi miesiącami.

Oczywiście przy założeniu, że to sprawa jakiegoś niedoboru, no ale na forum głównie niedoborami się zajmujemy.

Tarczyca wygląda w miarę OK, po zazwyczaj ciąży wyniki są totalnie rozstrzelone i tym się raczej powinien zająć lekarz, który się na co dzień zajmuje kobietami w ciąży, FT4 nisko, ale jako że TSH jest normalne, to organizm najwidoczniej nie próbuje tego FT4 korygować i pewnie takie mu wystarczy. Na pewno nie dawałoby to takich objawów jak opisujesz.

A, jeszcze co do tego żelaza, jeśli miałaś infekcję, to wynik ferrytyny będzie niewiarygodny. No ale na pewno nie masz jakiegoś bardzo niskiego poziomu, więc nawet jak żelazo jest trochę nisko, to może to co najwyżej troszkę wpłynąć na samopoczucie.

A powiedz, to nie jest tak, że objawy zaczęłaś mieć zaraz po tym, jak zaczęłaś brać ten preparat? On ma dość dużą dawkę jodu i teoretycznie mógł wywołać nadczynność, która utrzymywałaby się w czasie ciąży, a po porodzie wyniki tarczycowe tak wariują, że już teraz nie dojdziemy czy była, czy nie. Taka dawka jodu jest konieczna dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka, no ale może namieszać u wrażliwszych ludzi.

Kurcze no... prawdopodobne jest, że Twój organizm po prostu tak na ciążę reaguje i cholera wie, czy to da się jakoś korygować. Może kwas gamma linolenowy, który reguluje kobiece hormony, co prawda dotyczy innych przypadłości ale kto wie, czy tu nie zadziała. Tylko to też nie jest coś, czym polecałbym się bawić w czasie karmienia.
Odpowiedz
Suple dla ciężarnych i karmiących brałam codziennie mniej więcej od 4tygodnia ciąży i rzeczywiście po rozpoczęciu zaczęłam miewać gorsze samopoczucie. Sprawdziłam wyniki i w 9tygodniu ciąży wynik tsh miałam 1.285 później już nie badałam. W poprzedniej ciąży również brałam te suple i czułam się super do mniej więcej 7 miesiąca, chociaż przez ten okres mialam dwa ataki paniki a do 9 miesiąca już mialam totalny spadek formy psychicznej, wiec ewidentnie coś mi nie służy. Myśle ze może być tak ze któraś witamina/pierwiastek który został wykorzystany do rozwoju płodu, utrzymania go i przedostaje sie do mleka tak na mnie działa, ale żeby to wyłapać musiałabym się przebadać wzdłuż i wszerz a i tak nie miałabym pewności czy to wyłapie. Nie wiem tez jak teraz wyglądają moje hormony skoro mam PCOS a jeden policystyczny był widoczny do końca 1trymestru, może to wpływa na moj stan a z tym podczas karmienia nic nie zrobię. Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi i życzę wszystkiego dobrego  Angel
Odpowiedz
Z rzeczy na PCOS to inozytol działa jak złoto, nie wiem, czy brałaś odpowiednie dawki.

https://odchudzanie.vegie.pl/zespol-wiel...nikow.html

No i kwas gamma linolenowy, jest całkiem sporo wstępnych badań (myszy, hodowle komórek) gdzie dawał bardzo dobre rezultaty przy PCOS. Już tak konkretnie na ludziach to był badany przy problemach z ciężkimi miesiączkami i bodaj czy nie przy menopauzie.

Jeśli to problem z hormonami, które rozszalały się po zajściu w ciążę, to sprawa jest dość skomplikowana, hormonów z zasady nie dotykam, ale kwas gamma linolenowy przynajmniej nie zaszkodzi, nawet jak nie pomoże. W ciąży na pewno powinno się unikać bardzo dużych dawek, ale jak przy karmieniu to nie wiem. Nie ryzykowałbym.

Chodzi o olej z ogórecznika, 2 x 5 ml dziennie albo troszkę więcej.
Odpowiedz
Brałam duże dawki inozytolu, ale od razu po zajściu w ciąże odstawiłam. Kwasu gamma nigdy nie przyjmowałam, ale tabletki z ziołem niepokalanka bardzo dobrze na mnie działały, chociaż kiepsko znosił to mój żołądek. Super działanie zauważyłam tez po wit. B1 w dawce 50mg, miałam mnóstwo energii i wyzszy próg cierpliwości Tongue. Niestety z tych wszystkich powyższych nie pozostaje mi nic dopóki nie skończę karmić.
Odpowiedz
Dosłownie parę dni temu na jakimś forum znalazłem dziesiątki wpisów, że B1 koniecznie trzeba razem z magnezem, a magnez z B1, bo nawzajem wspomagają swoje przyswajanie i jak jednego brakuje, drugie nie jest wykorzystywane. Za cholerę nie ma to uzasadnienia w badaniach, ale mnóstwo ludzi zarzeka się, że u nich działa. Spróbowałem i... u mnie chyba też działa.

Tylko trochę wyższe dawki B1 teraz wziąłem, tak z 10 razy wyższe Big Grin I do tego połowa w formie benfotiaminy.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości