Liczba postów: 915
Liczba wątków: 1
Reputacja:
13
04-19-2023, 07:55 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-19-2023, 08:03 AM przez Temper.)
Podjąłem decyzję, że w przyszły piątek wyjeżdżam że Szwajcarii. Teraz zaczęli mnie karać wysyłaniem na przymusowe wolne za to, że nie przyszedłem do pracy przez dwa dni po tym, jak nas wymęczyli przez 32 godziny. Wczoraj mnie wysłali na wolne, dzisiaj też, a reszta się wkurza, bo jest mocniej obciążona. Byle pracownikowi dowalić, a potem się dziwią, że nawet jak ktoś przyjeżdża do pracy, to ucieka tego samego dnia i wciąż spamują ogłoszeniami na polskich grupach. Piękny przykład rozsądnego zarządzania zasobami ludzkimi. Pomyślę, czy jechać do Niemiec, czy wrócić do Polski.
Co do inwestowania, to może fajnym sposobem na naukę teorii byłoby pójście na kurs maklera giełdowego? :-) Taki, który przygotowuje do zdawania egzaminu państwowego na maklera. Problem w tym, że to kosztuje. Jak wszystkie szkolenia. I co ciekawe, egzamin jest mega trudny. Zdaje go kilka, kilkanaście procent osób przy każdym podejściu i tak jest od lat.
Liczba postów: 6,808
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
Tak czy tak, warto zacząć od przeczytania tych kilkunastu, kilkudziesięciu pozycji i wyrobienia sobie na tej podstawie jakiejś opinii. Mam czytnik, mam w końcu też nowy telefon, bo w starym nie dało się słuchać książek (bateria padała po 2 godzinach), można poszerzać wiedzę i za kilka tygodni, a nawet miesięcy podjąć jakieś decyzje. Na razie tak naprawdę żadna z osób, które się w tym wątku wypowiada, raczej nie ma takiej wiedzy, no może Neko, ale tylko może.
Nawet jeśli uzna się, że to zupełnie nie to, zawsze będzie się miało poszerzone horyzonty.
Podobnie z programowaniem, nie ma co snuć wizji swojej przyszłości "o, będę 20k zarabiał za rok", tylko trzeba spróbować, czy w ogóle cokolwiek w tym zatrybi, czy nie będzie tak, że po 3 minutach prób kodowania będzie się miało ochotę zacząć nie wiem, krany podłączać.
I tak szczerze, jeśli ktoś ma minimalne chociaż zdolności manualne, to na podłączaniu kranów ma większą szansę dorobienia się poważniejszych pieniędzy.
Odradzam tylko z doświadczenia próby zarabiania przez tworzenie witryn internetowych, chyba że chcesz tworzyć dla kogoś, kto za to zapłaci
Reputacja:
59
Jak już o książkach, "Czarny Łabędź", zacząłem dziś i już widzę, że to jest coś naprawdę mocnego. Już na początku jest to, o czym kilka razy już pisałem, że sukces odnieśli ci, którzy robili coś nowego, czego nikt przed nimi nie zrobił, a nie ci, którzy uczyli się robić tak samo, jak najlepsi.
Liczba postów: 556
Liczba wątków: 2
Reputacja:
11
04-19-2023, 04:23 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-19-2023, 04:24 PM przez Nawaphon.)
(04-19-2023, 02:53 PM)tomakin napisał(a): Jak już o książkach, "Czarny Łabędź", zacząłem dziś i już widzę, że to jest coś naprawdę mocnego. Już na początku jest to, o czym kilka razy już pisałem, że sukces odnieśli ci, którzy robili coś nowego, czego nikt przed nimi nie zrobił, a nie ci, którzy uczyli się robić tak samo, jak najlepsi.
Świetna rzecz, zmieniła moje spojrzenie na otaczającą rzeczywistość - na stałe.
Szybko czytasz Swoją drogą, jeśli już przez Petersona przebrnąłeś i dalej jedziesz.
Reputacja:
13
04-19-2023, 04:57 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-19-2023, 05:03 PM przez Temper.)
Właśnie Tomakin, czytasz tak szybko kolejne książki, czy po prostu bierzesz kilka na raz?
Słyszałem o "Czarnym Łabędziu". Jej autor będzie przemawiał na konferencji Impact w Poznaniu. Staram się o darmową wejściówkę jako hehe prasa, ale pewnie się nie uda.
https://zapodaj.net/9ff4902460fd5.jpg.html
No i powodzenia w nauce. Sam pościągałem kilka książek z Discorda od Neko i szukam czegoś, co ma w tytule słowa nadające się dla początkującego.
Reputacja:
59
A gdzie tam czytam, ja jestem mistrzem planowania. To jak z suplami, rozpisuję sobie super hiper zestaw, po 2 dniach już nie pamiętam, po co to robiłem. Jakieś 30 książek już czeka.
Nie no, prawie wszystkie audiobooki, jakie ściągnąłem, odsłuchałem, z książkami będzie gorzej. Będę musiał rozejrzeć się, czy gdzieś nie ma tego wszystkiego w formie audio.
Peterson czeka w kolejce, a łabędzia mam w formie audio.
Reputacja:
13
Dlatego czasem lepiej jest wykupić płatny kurs online lub szkolenie stacjonarne. Jak zapłacisz, to masz większą motywację, żeby się uczyć. Bo w końcu zapłaciłeś. Darmowcyh ebookow i audiobooków można nazbierać setki i nie wiedzieć, od czego zacząć.
Reputacja:
59
Ja mam tak jakoś w głowie, że nie mogę zaufać komuś tylko dlatego, że "prowadzi kurs". Nawet w takim temacie, jak medycyna, gdzie dostęp jest ściśle warunkowany, każdy lekarz musi mieć ileś tam lat szkolenia, nawet tutaj wolę wierzyć sobie, chyba że mówimy o rzeczach typu operacja.
A jak wchodzimy w sferę, gdzie nie ma twardych reguł nauki, gdzie państwo nie reguluje wszystkiego pod groźbą więzienia za prowadzenie nauki "po swojemu", bardzo łatwo trafić na biznesowy odpowiednik jurka zięby. W zasadzie wielokrotnie łatwiej, niż na kogoś OK, zwłaszcza że sami nie potrafimy ocenić, czy ktoś gada z sensem czy bredzi.
Jest też ryzyko, że kontakt z takimi bredzącymi utrudni wyrobienie sobie właściwego spojrzenia na sprawę, uniemożliwi znalezienie jakiegoś ciekawego rozwiązania, bo człowiek zapętli się w złych nawykach.
Bywa też, że na tym się traci, np angielski czy pianino to rzeczy, gdzie miałbym z nauczycielem duuuużo lepsze postępy, niż mam samodzielnie, ale to też umiejętności, gdzie mamy państwowe szkoły i setki lat tradycji w doskonaleniu metod nauczania. Tu nie ma specjalnie ryzyka, że straci się pieniądze na rzecz jakiegoś cwaniaczka. Tylko jak pomyślę, ile to by kasy poszło... licząc 2 godziny lekcji pianina tygodniowo, przy cenach, jakie są u mnie w okolicy, wychodzi 10 000 zł rocznie. Opanowanie wymaga kilku lat, no sorki, nie mam 30 000 na wydanie po to, żeby sobie plumkać trochę lepiej, niż plumkam teraz. Można tu zastanowić się, ile godzin więcej musiałem poświęcić na opanowanie tego, co opanowałem, samodzielnie. Ile bym w tym czasie mógł zarobić. Ale też trzeba uwzględnić, że zarabianie to wysiłek, wymagający jakiegoś przełamania się, a nauka na memrise czy plumkanie na pianinie to w sumie zabawa, która prawie nic mnie mentalnie nie kosztuje.
Reputacja:
13
04-19-2023, 08:55 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-19-2023, 08:56 PM przez Temper.)
(04-19-2023, 06:34 PM)munieslaw napisał(a): Z ksiażek możecie się nauczyć różnicy pomiędzy akcją, a obligacją, pomiędzy szortem a longiem, ale na pewno nie metody na wyciąganie nawet tych marnych 10% rocznie na giełdzie.
W sumie to co człowiek, to opinia i inny styl zarabiania (albo tracenia). Na tym właśnie polega problem początkującego w każdej dziedzinie. Albo słuchasz i kopiujesz innych, gdzie każdy mówi, że musisz coś innego, albo nie słuchasz i robisz po swojemu i popełniasz swoje błędy, albo uczysz się tylko na sucho z książek. Nawet na Lotto były jakieś systemy grania. Zgłupieć można od nadmiernego myślenia. Coś trzeba robić, komuś trzeba wierzyć.
(04-19-2023, 06:47 PM)tomakin napisał(a): no sorki, nie mam 30 000 na wydanie po to, żeby sobie plumkać trochę lepiej, niż plumkam teraz.
Mogę Ci załatwić fajną pracę w Szwajcarii lub Niemczech.
100% legit no scam, zarobisz od razu 30 tysięcy na swoje plumkanie. Gwarantuję przyjemną atmosferę i pracę na świeżym powietrzu.
W zasadzie to "polegając na sobie" też wierzysz komuś, bo sam badań nie przeprowadzasz. Jak piratujemy ebooki, to też korzystamy z wiedzy, którą ktoś próbował nam sprzedać, bo te ebooki nie miały być rozdawane z dobrego serca. Ostatecznie komuś trzeba zaufać i uwierzyć, a nawet zapłacić, bo inaczej będziemy stać w miejscu.
A "Czarnego Łabędzia" dorzucam na swoją listę wstydu, skoro wszyscy polecacie.
Liczba postów: 556
Liczba wątków: 2
Reputacja:
11
(04-19-2023, 05:46 PM)tomakin napisał(a): Jakieś 30 książek już czeka. To akurat dobrze - Anty-biblioteka  . Doczytasz dalej, będziesz wiedział o co chodzi - nie będę spoilerował.
|