This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nerwica po ciaży
Genotyp niekorzystny, bo moja matka jest bardzo lękliwa i w takim środowisku tez się chowałam, ale w normalnym funkcjonowaniu jej to nie przeszkadza, natomiast ja teraz mam z tym problem. Na ten moment wyglada to tak jakbym się sama nakręcała, a po paru minutach myśli „a gdybym teraz dostała ataku paniki” mam miękkie ciało już przygotowane do tego wydarzenia. Potrafi być wszystko Ok, a w momencie pojawi się myśl i się w główce kotłuje. Raczej zwalam to niedobory, bo przyznam ze nie dbam o dietę, a z tego stresu znowu schudłam 3kg i tak jest w kółko.

Z supli na ten moment biorę :
1x inozytol 650mg
2x wit D 2000jm
1x bcomplex (niacyna 40 mg, witamina B6 5 mg, kwas pantotenowy 5 mg, ryboflawina 5 mg, tiamina 3 mg)
4x tran (4 kapsułki zawierają: kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,844g w tym omega-3 0,248g: kwas dokozaheksaenowy (DHA) 0,076g i kwas eikozapentaenowy (EPA) 0,064g, omega-6 0,592g: kwas gamma-linolenowy (GLA) 0,064g; kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,336g, kwasy tłuszczowe nasycone 0,22g, witamina E (ekwiwalent alfa-tokoferolu) 9mg (76%)*, witamina A (ekwiwalent retinolu) 210mcg (26%)*, witamina D 1,6mcg (32%))

Magnezu nie jadłam na przez tydzień żeby nie zaburzyć wyników badan, ale włączę
2x MagVit (1 tabletka - 48 mg magnezu mleczanu dwuwodnego oraz 5 mg pirydoksyny chlorowodorku)

I teraz proszę o twoja radę Tomakinie, co bym mogła dodać, co zmodyfikować ? Jeśli chodzi o tran to wybrałam go dlatego ze jest z dobrego źródła, ciężko było mi znaleźć taki żeby EPA było więcej niż DHA, a może tyle ile biorę wystarczy ? Czy zacząć sumplementacje żelazem ? Czy taki ascofer 200mg by wystarczył ? I chciałabym tez dodać cynk, tylko pytanie w jakiej postaci ? Czy warto kupić sumplement cynk+selen ?
Odpowiedz
Inozytol pomagał w badaniach w dawce tak z 10 razy wyższej od tej, jaką bierzesz, a w niektórych badaniach stosowano nawet 30 razy wyższą.

EPA pomagało dopiero w dawce około 2000 mg (2 gramy), w każdej omega 3 powinno być więcej EPA niż DHA, bo tyle jest w oleju z ryb, a tran to ten olej. Tylko w produktach z glonów jest odwrotnie, kosztują też z 10 razy więcej.

Magnez też powinno go być więcej, ale tu ważniejsze jest, żeby brać go regularnie przez wiele miesięcy. Warto też osłonowo brać trochę wapnia, tak z 400-500 mg wystarczy, tyle jest w jednej tabletce rozpuszczalnej.

O żelazie tutaj poczytaj:

http://naturalneleczenie.com.pl/2021/05/...ji-zelaza/

A cynk... no można wszystko naraz, ale wtedy jak coś pomoże, nie będziesz wiedzieć co. Do tego pomiędzy magnezem, wapniem, żelazem i cynkiem powinny być odstępy ze 2 godziny, ciężko to będzie ułożyć w ciągu dnia.
Odpowiedz
Omegi na pewno mi mało bo rybka na talerzu (i to nietłusta) pojawia się może 2 razy w miesiącu, na pewno nie czesciej. Zamówiłam omegę 330epa 220dha, wiec zacznę najpierw od tego + magnez 48g
Jaką ilość tych tabletek sugerujesz przyjmować ? Raz w tygodniu bym odstawiła magnez żeby uzupełnić wapń, czy uważasz ze powinnam czesciej ?
Wit D 4000j i Bcomplex zostawie po 1xdzien
Będę obserwowała organizm czy są zmiany na lepsze.
Odpowiedz
W badaniach nad depresją czy nerwicą pomagało 2000 mg EPA dziennie i tyle bym brał.

Z magnezem i wapniem to naprawdę trzeba obserwować organizm, co jednemu pomoże, drugiemu zaszkodzi.
Odpowiedz
Witam. Objawy trochę się zmniejszyły, ustąpiło uczucie lęku o poranku, dni również bardziej spokojne - myśli bardziej pozytywne, a nawet pojawiły się minimalne obłączki na paznokciach z wyłączeniem kciuka (tam są bardzo widoczne Smile). Spożywam Omegi, inozytol, bcomplex, wit d, magnez i przynajmniej raz w tyg rozpuszczę tabletkę wapn+cynk. Przytrafiło się ostatnio pare imprez okolicznościowych i wpłynęło trochę alkoholu, co bardzo destrukcyjnie na mnie zadziałało - niesamowite lęki prze cały następny dzień. Zastanawiam się czy to normalne zachowanie organizmu i które związki najbardziej się wypłukują z organizmu ? A tak poza tym to przy kontrolnej wizycie u ginekologa znowu pojawił się temat PCOS, i lekarz kazał mi wykonać parę badań - wyszedł mi testosteron 0,59 (norma laboratoryjna 0,08-0,48) i tutaj moje główne pytanie : czy podwyższony poziom testosteronu może mieć związek z moimi objawami ?
Odpowiedz
Wysoki testosterom sam z siebie raczej nie da objawów, ale są choroby, w których teść rośnie, a jednocześnie wywala się coś innego, np teść rośnie z powodu niedoboru hormonu odpowiedzialnego za jego rozkład, albo nadmiaru jakiegoś odpowiedzialnego za produkcję i przy okazji wymuszającego produkcję czegoś innego. Ale to już temat dla lekarza, żeby to wszystko obadał.

Obłączki to mój konik, zainteresowało mnie, że się pojawiają. Mówisz brałaś omegi, inozytol, b complex, D3, magnez i wapń? Z tych rzeczy tylko inozytolu nie sprawdzałem, dzięki, przyjrzę się mu. Brałaś takie dawki jak dla wróbelka, 650 mg?

Takie napady po piciu wskazują albo na rozwalony cukier (warto zrobić krzywą insulinową), albo na wypłukany doszczętnie potas, jeśli mówimy o potencjalnych niedoborach pokarmowych, bo mogą też mieć związek z hormonami czy innymi rzeczami, na których się nie znam.
Odpowiedz
Wiem, że się tym interesujesz dlatego dokładnie obserwowałam jak się zachowują przy regularnej suplementacji, ale rzeczywiście inozytolu biorę dawkę jak dla wróbelka 650mg. Przed suplementacja obłączki nie były w ogóle widoczne, teraz są na wys 1mm w trzech palcach, a w ostatnim już się „przebija” Smile
Odpowiedz
W badaniach klinicznych najniższa dawka, jaka pomogła pacjentom to 8000 mg (8 gramów). Ale na logikę, nawet 650mg powinno w jakiś sposób wpłynąć na organizm.

Za 30 zł można kupić 200 gramów na allegro, albo w sklepach dla sportowców, jeśli akurat mają w ofercie ostrovit. To połowa ceny swansona, zakładając że kupujesz po 20 zł (dobrze piszę? swanson bierzesz?)
Odpowiedz
Tak, biorę swansona dokładnie za tą kwotę kupione która wymieniłeś. Nie biorę większej dawki bo chciałabym stwierdzić co dokładnie mi pomogło jak już dojdę do siebie w stu procentach. Zakładam ze omega 3 magnez i Wit B poza normą, wit D biore na podtrzymanie tego poziomu który mam po wakacjach. Jeśli po 2 miesiącach suplementacji nadal nie będzie super to wtedy wrzucę większa dawkę inozytolu i wtedy tez bym chciała zacząć suplementować cynk dla lepszej pracy hormonów, bo jak widać to tez może mieć powiązanie ze złym samopoczuciem. Po wizycie u ginekologa pewnie zaczne terapie hormonalna dlatego tez nie chce wszystkiego mieszać. Jak juz zejdę trochę z tabletek to będę musiała się jeszcze zająć żelazem, a teraz ciężko jest dopilnować odpowiednich przerw pomiędzy suplami. A może uważasz inaczej ? Ze warto coś zmodyfikować ?
Odpowiedz
Jedno musisz pamiętać, takie suple zmieniają poziom hormonów, np uzupełnienie niedoboru cynku sprawia, że organizm zaczyna produkować hormony których wcześniej nie mógł. Wpływa to na skuteczność antykoncepcji.

Omega 3 trzymałbym przez pół roku co najmniej, a cała reszta jest już opcjonalna. Nie ma za bardzo testów na część tych niedoborów pokarmowych i testuje się to na sobie, patrząc na reakcję organizmu. To, jak to zrobisz, czy ułożysz sobie zestaw 5 różnych rzeczy, czy będziesz testować po 1 naraz, to już Twój wybór. Z tym inozytolem to jak dla mnie albo w jedną, albo w drugą, albo brać tyle, ile pomagało w badaniach klinicznych, albo w ogóle.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości