This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zapodaj coś o czym myślisz
To jedna z tych pozytywnych rzeczy, które można powiedzieć o systemach autorytarnych. Często faktycznie dążą do rozwiązań będących korzystnymi dla całego kraju i całości populacji, inna sprawa że te dążenia czasem przybierają karykaturalną formę i prowadza do katastrofy, jak to, gdy wybili wróble. W demokracjach zawsze będzie dążenie do rozwiązań, które są korzystne dla grupy która przejęła kontrolę nad mediami, a tym samym nad wynikami wyborów.

Zakaz promowania luksusów może mieć bardzo dobry wpływ na dzietność, kobiety dążą do tego, by znaleźć faceta, który jakoś wyróżnia się na tle innych, którzy je otaczają. A jak kobiety otoczą się instagramowymi milionerami...
Odpowiedz
O, lex big pharma trafił do trybunału konstytucyjnego. Może wytną z niego największe babole.
Odpowiedz
Hmm, przeczytałem obecne brzmienie lex szarlatan i... nie brzmi to źle. Myślę, że 99,9% zawartości moich stronek jest zgodna z ustawą, a nawet jak nie będzie zgodna, jedyne co mogą zrobić to przekierować domenę, nie ma kar finansowych.
Odpowiedz
Tomakin uratowany!
Odpowiedz
yeah, mogę dalej nie pisać nowych artykułów na blogu
Odpowiedz
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17185007/

trening sprinterski zwiększył zdolność uczenia się obcego języka, w porównaniu do treningu tlenowego. Co ciekawe, efekty były widoczne nawet po 8 miesiącach od zakończenia tego treningu. Są 2 mechanizmy, które podejrzewa się o ten efekt, jeden to zalanie organizmu przez BDNF, drugi to podniesienie poziomu kwasu mlekowego. Pierwszy jest o wiele bardziej popularny, jako że odpowiada za zdrowie mózgu i budowę nowych komórek / połączeń (czy coś takiego), a drugi jest tylko "pokarmem" dającym efekty póki jest.

Ja jeszcze mam swoją hipotezę, że może chodzić o zwykłą poprawę zdolności tlenowych, serce może pompować więcej krwi i przez to lepiej natleniać mózg.
Odpowiedz
I kolejne ciekawe

https://www.nature.com/articles/s44271-025-00247-0

techniki oddechowe dały podobny efekt "odlotu" jak psylocybina.

Jest to o ciekawe też z tego względu, że psylocybina jest badana pod kątem leczniczym w depresji i stanach lękowych
Odpowiedz
Wyjątkowo debilny pomysł leczyć tym depresje czy stany lękowe. Po pierwsze jest ryzyko "ego death". Druga kwestia, że osoby, które mają coś nie tak z głową zazwyczaj łapią bad tripy i czego ich to nauczy? Wiem po sobie bo sam jestem porąbany.
Odpowiedz
W leczeniu stosuje się mikrodawki, cholera wie, ile to będzie w przeliczeniu na grzybki... jeden? Jedna dziesiąta jednego? No w każdym razie znacznie poniżej progu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości