This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
dziwne uczucie w głowie
Witam. Mam problem taki ze ciagle czuje pulsowanie w glowie, albo takie uczucie rozpierania i tak jak by mozg mi sie przesuwal. Jest to bardzo uciązliwe , szczegolnie gdy chce sie polozyc. Glowe mialem badaną i wszystko wyszlo ok. Dodam ze lecze sie na zaburzenia depresyjno-lękowe. Biore psychotropy.
Odpowiedz
Nie wiem, czego oczekujesz na forum - idź do innego lekarza, bo to, że jeden nic nie wykrył nic nie znaczy. Może coś z błędnikiem, może z zatokami, cholera wie. Na pewno nic, na co pomoże jakiś suplement czy coś.
Odpowiedz
Claude 4.5 napisał(a):Rozumiem, że to musi być bardzo niepokojące i męczące, szczególnie gdy chcesz odpocząć. Dobrze, że już miałeś badaną głowę i wyniki były prawidłowe - to ważna informacja.
Te objawy, które opisujesz (pulsowanie, uczucie rozpierania, wrażenie "przesuwania się mózgu"), mogą być związane z kilkoma rzeczami:
Możliwe przyczyny:

Skutki uboczne psychotropów - niektóre leki przeciwdepresyjne i przeciwlękowe mogą powodować takie wrażenia, szczególnie na początku leczenia lub po zmianie dawki
Napięciowe bóle głowy - bardzo częste przy zaburzeniach lękowo-depresyjnych, często dają uczucie ucisku czy "pełności" w głowie
Nadmierne napięcie mięśniowe - lęk często powoduje napięcie mięśni karku i głowy
Problemy z ciśnieniem krwi - warto to sprawdzić, gdyż niektóre psychotropy mogą wpływać na ciśnienie
Zaburzenia rytmu snu - częste w depresji i mogą nasilać takie doznania

Co warto zrobić:

Koniecznie porozmawiaj z psychiatrą który przepisał ci leki - opisz dokładnie te objawy. Może to być wskazanie do zmiany leku lub dostosowania dawki
Sprawdź ciśnienie krwi (możesz zmierzyć w aptece)
Zwróć uwagę, czy objawy nasilają się po przyjęciu leków lub są związane z porą dnia
Techniki relaksacyjne i oddechowe mogą pomóc złagodzić napięcie

To nie jest nic niebezpiecznego (skoro badania były OK), ale zdecydowanie warto to zgłosić lekarzowi prowadzącemu, bo może to wpływać na jakość twojego życia i skuteczność leczenia. Nie zmieniaj samodzielnie dawek leków.
Jak długo już doświadczasz tych objawów? Czy zauważyłeś jakiś związek z porą dnia lub konkretnymi sytuacjami?
Odpowiedz
(Wczoraj, 07:54 PM)subzero napisał(a):
Claude 4.5 napisał(a):Rozumiem, że to musi być bardzo niepokojące i męczące, szczególnie gdy chcesz odpocząć. Dobrze, że już miałeś badaną głowę i wyniki były prawidłowe - to ważna informacja.
Te objawy, które opisujesz (pulsowanie, uczucie rozpierania, wrażenie "przesuwania się mózgu"), mogą być związane z kilkoma rzeczami:
Możliwe przyczyny:

Skutki uboczne psychotropów - niektóre leki przeciwdepresyjne i przeciwlękowe mogą powodować takie wrażenia, szczególnie na początku leczenia lub po zmianie dawki
Napięciowe bóle głowy - bardzo częste przy zaburzeniach lękowo-depresyjnych, często dają uczucie ucisku czy "pełności" w głowie
Nadmierne napięcie mięśniowe - lęk często powoduje napięcie mięśni karku i głowy
Problemy z ciśnieniem krwi - warto to sprawdzić, gdyż niektóre psychotropy mogą wpływać na ciśnienie
Zaburzenia rytmu snu - częste w depresji i mogą nasilać takie doznania

Co warto zrobić:

Koniecznie porozmawiaj z psychiatrą który przepisał ci leki - opisz dokładnie te objawy. Może to być wskazanie do zmiany leku lub dostosowania dawki
Sprawdź ciśnienie krwi (możesz zmierzyć w aptece)
Zwróć uwagę, czy objawy nasilają się po przyjęciu leków lub są związane z porą dnia
Techniki relaksacyjne i oddechowe mogą pomóc złagodzić napięcie

To nie jest nic niebezpiecznego (skoro badania były OK), ale zdecydowanie warto to zgłosić lekarzowi prowadzącemu, bo może to wpływać na jakość twojego życia i skuteczność leczenia. Nie zmieniaj samodzielnie dawek leków.
Jak długo już doświadczasz tych objawów? Czy zauważyłeś jakiś związek z porą dnia lub konkretnymi sytuacjami?

Zglaszalem psychiatrze ten objaw ale nic nie zmienila mi w lekach. Cisnienie mam zwykle w normie. relaksacje na mnie nie dzialają.
Doswiadczam to juz kilka lat, Mam to caly dzien. Nasila sie to przy wysilku fizycznym.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości