Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej
dziwne uczucie w głowie - Wersja do druku

+- Zdrowiej - forum medycyny naturalnej i alternatywnej (https://zdrowiej.vegie.pl)
+-- Dział: Schorzenia i przypadłości (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Inne (https://zdrowiej.vegie.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: dziwne uczucie w głowie (/showthread.php?tid=388)

dziwne uczucie w głowie - sebastian86 - 10-29-2025

Witam. Mam problem taki ze ciagle czuje pulsowanie w glowie, albo takie uczucie rozpierania i tak jak by mozg mi sie przesuwal. Jest to bardzo uciązliwe , szczegolnie gdy chce sie polozyc. Glowe mialem badaną i wszystko wyszlo ok. Dodam ze lecze sie na zaburzenia depresyjno-lękowe. Biore psychotropy.

RE: dziwne uczucie w głowie - tomakin - 10-29-2025

Nie wiem, czego oczekujesz na forum - idź do innego lekarza, bo to, że jeden nic nie wykrył nic nie znaczy. Może coś z błędnikiem, może z zatokami, cholera wie. Na pewno nic, na co pomoże jakiś suplement czy coś.

RE: dziwne uczucie w głowie - subzero - 10-29-2025

Claude 4.5 napisał(a):Rozumiem, że to musi być bardzo niepokojące i męczące, szczególnie gdy chcesz odpocząć. Dobrze, że już miałeś badaną głowę i wyniki były prawidłowe - to ważna informacja.
Te objawy, które opisujesz (pulsowanie, uczucie rozpierania, wrażenie "przesuwania się mózgu"), mogą być związane z kilkoma rzeczami:
Możliwe przyczyny:

Skutki uboczne psychotropów - niektóre leki przeciwdepresyjne i przeciwlękowe mogą powodować takie wrażenia, szczególnie na początku leczenia lub po zmianie dawki
Napięciowe bóle głowy - bardzo częste przy zaburzeniach lękowo-depresyjnych, często dają uczucie ucisku czy "pełności" w głowie
Nadmierne napięcie mięśniowe - lęk często powoduje napięcie mięśni karku i głowy
Problemy z ciśnieniem krwi - warto to sprawdzić, gdyż niektóre psychotropy mogą wpływać na ciśnienie
Zaburzenia rytmu snu - częste w depresji i mogą nasilać takie doznania

Co warto zrobić:

Koniecznie porozmawiaj z psychiatrą który przepisał ci leki - opisz dokładnie te objawy. Może to być wskazanie do zmiany leku lub dostosowania dawki
Sprawdź ciśnienie krwi (możesz zmierzyć w aptece)
Zwróć uwagę, czy objawy nasilają się po przyjęciu leków lub są związane z porą dnia
Techniki relaksacyjne i oddechowe mogą pomóc złagodzić napięcie

To nie jest nic niebezpiecznego (skoro badania były OK), ale zdecydowanie warto to zgłosić lekarzowi prowadzącemu, bo może to wpływać na jakość twojego życia i skuteczność leczenia. Nie zmieniaj samodzielnie dawek leków.
Jak długo już doświadczasz tych objawów? Czy zauważyłeś jakiś związek z porą dnia lub konkretnymi sytuacjami?

RE: dziwne uczucie w głowie - sebastian86 - 10-30-2025

(10-29-2025, 07:54 PM)subzero napisał(a):
Claude 4.5 napisał(a):Rozumiem, że to musi być bardzo niepokojące i męczące, szczególnie gdy chcesz odpocząć. Dobrze, że już miałeś badaną głowę i wyniki były prawidłowe - to ważna informacja.
Te objawy, które opisujesz (pulsowanie, uczucie rozpierania, wrażenie "przesuwania się mózgu"), mogą być związane z kilkoma rzeczami:
Możliwe przyczyny:

Skutki uboczne psychotropów - niektóre leki przeciwdepresyjne i przeciwlękowe mogą powodować takie wrażenia, szczególnie na początku leczenia lub po zmianie dawki
Napięciowe bóle głowy - bardzo częste przy zaburzeniach lękowo-depresyjnych, często dają uczucie ucisku czy "pełności" w głowie
Nadmierne napięcie mięśniowe - lęk często powoduje napięcie mięśni karku i głowy
Problemy z ciśnieniem krwi - warto to sprawdzić, gdyż niektóre psychotropy mogą wpływać na ciśnienie
Zaburzenia rytmu snu - częste w depresji i mogą nasilać takie doznania

Co warto zrobić:

Koniecznie porozmawiaj z psychiatrą który przepisał ci leki - opisz dokładnie te objawy. Może to być wskazanie do zmiany leku lub dostosowania dawki
Sprawdź ciśnienie krwi (możesz zmierzyć w aptece)
Zwróć uwagę, czy objawy nasilają się po przyjęciu leków lub są związane z porą dnia
Techniki relaksacyjne i oddechowe mogą pomóc złagodzić napięcie

To nie jest nic niebezpiecznego (skoro badania były OK), ale zdecydowanie warto to zgłosić lekarzowi prowadzącemu, bo może to wpływać na jakość twojego życia i skuteczność leczenia. Nie zmieniaj samodzielnie dawek leków.
Jak długo już doświadczasz tych objawów? Czy zauważyłeś jakiś związek z porą dnia lub konkretnymi sytuacjami?

Zglaszalem psychiatrze ten objaw ale nic nie zmienila mi w lekach. Cisnienie mam zwykle w normie. relaksacje na mnie nie dzialają.
Doswiadczam to juz kilka lat, Mam to caly dzien. Nasila sie to przy wysilku fizycznym.