This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Woda z czajnika - najlepszy suplement?
#1
Jaka jest zawartość wapnia i magnezu w wodzie z czajnika, na dnie której wytwarza się osad? Odpowiednio niska, żeby można było używać jej do rozcieńczania roztworu cynku do picia, bez zmiejszenia przyswajania cynku przez ciało przez zjawisko konkurowania ze sobą pierwiastków?
Odpowiedz
#2
(10-20-2020, 08:58 PM)NICE napisał(a): Jaka jest zawartość wapnia i magnezu w wodzie z czajnika, na dnie której wytwarza się osad?
To zależy od tego, gdzie mieszkasz i jaki osad.
Warszawskie MPWiK publikuje wyniki badania wody. Potem ta woda płynie rurami różnej jakości. Możesz ją zbadać w sanepidzie, ale na własny koszt. Choć teraz - pandemia - na sanepid bym nie liczyła.
Biały osad to najczęściej wapń, brązowy - żelazo.
Odpowiedz
#3
A stosujecie jakieś filtry do wody czy nie ma to sensu? No właśnie z racji tych rur niezbyt dobrych slyszałam, ze warto stosować filtry.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości