Liczba postów: 42
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Jako, że dawno nie robiłem detoksu chciałbym znów się w to pobawić. Kiedyś stosowałem standardowe zioła na detoks, pokrzywa, mniszek i chyba z dodatkiem jakiejś spiruliny czy chlorelli a nawet plastry na stopy, ale nie czułem się po tym jakoś lepiej. Ostatnio naczytałem się o zeolicie medycznym, coraz częściej można go kupić w różnych sklepach, podobno przyciąga i wiąże w przewodzie pokarmowym różne toksyny, metale ciężkie i inne szkodliwe substancje jednoczeście nie wypłukując pożytecznych substancji takich jak wapń i magnez. Czytałem też o EDTA, ale podobno wypłukuje mocno wapń, więc dla mnie jako tężyczkowca raczej mogłoby być to niebezpieczne, poza tym wlewy dożylne kosztują chyba majątek. Podobno też kwas alfa liponowy i NAC dobrze oczyszcza szczególnie wątrobę. Co wybrać?
Liczba postów: 6,806
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
Nie ma czegoś takiego jak "detoks", są konkretne substancje, które mogą usuwać konkretne rzeczy, np właśnie NAC, kwas alfa liponowy czy EDTA. Jesteś pewien, że w ogóle coś masz do usunięcia?
Reputacja:
0
06-11-2025, 12:20 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2025, 12:29 PM przez Benek.)
Szczerze to nie jestem pewny. Kiedyś podejrzewałem u siebie zatrucie ołowiem, bo pracowałem w zakładzie, gdzie kontakt z nim był częsty. Wtedy stosowałem właśnie zioła, ale wątpię by to coś pomogło jeśli rzeczywiście mam dużo ołowiu w organizmie. Bardziej chodzi o profilaktykę, o oczyszczenie żył z np. zwapnień, podobno wlewy EDTA są na to dobre, ale z tego co czytałem zdania są podzielone, jedni mówią, że szarlataneria, drudzy, że działa. A ten NAC i kwas alfa liponowy to w ogóle coś oczyszcza z organizmu czy raczej mierne skutki?
Liczba postów: 198
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
O właśnie ja przez swoje życie zjadłem dość dużo tuńczyka z puszek = zatrucie rtęcią. Objawów wprawdzie nie mam, ale podejrzewam, że przydałaby się profilaktyka jakaś.
Co tam wypłukiwalo rtęć? Pamiętam, że pisałeś kiedys Tomakinie o chlorelli i chyba kwasie alfa liponowym. Potwierdzasz to? Czy jest coś skuteczniejszego?
Liczba postów: 6,806
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
NAC i kwas alfa liponowy, na rtęć i chyba też na ołów, chociaż na ołów to bardzo dobrze czosnek działa, jeśli dobrze pamiętam.
Zwiększają wydalanie w moczu, ale to nie jest jakieś magiczne super hiper działanie. Za to w przeciwieństwie do EDTA, bez skutków ubocznych.
Przy NAC dobrze osłonowo brać kurkuminę.
Liczba postów: 727
Liczba wątków: 33
Reputacja:
4
I oczywiście zapomniałeś powiedzieć o protokole Cutlera.
Reputacja:
0
Ołowiu mogłem mieć nadmiar bo paliłem papierosy przez kilka lat, ale wiesz sam dlaczego brałem EDTA to pewnie tez i ołów ten usunąłem. A chlorella do czego była? Nie pisałeś kiedyś, że to kontra na rtęć? Bo wydaje mi się, że pisałeś, ale być może teraz zmieniłeś zdanie.
NAC biorę codziennie i raczej do końca życia będę brał, kurkuminę kupić na allegro i jakie dawki czy w aptece to mają?
Ten kwas alfa liponowy też muszę zakupić..
Liczba postów: 727
Liczba wątków: 33
Reputacja:
4
Kiedyś pisał, że najlepsza kolendra na wypłukanie rtęci. Była też fajna dyskusja z niejakim jinx.pl na temat tego, czy stosowanie kolendry albo ALA bez uwzględnienia okresu półtrwania jest bezpieczne.
Reputacja:
0
Kurkuminę brać w tabletkach czy wystarczy zwykła przyprawa? To osłonowo na żołądek? Bo NAC trochę podrażnia żołądek, szczególnie w większych dawkach.
A z tym EDTA to jak to jest? Oczyszcza to żyły i przeciwdziała miażdzycy czy to blef jest? Pytam, bo to niestety droga impreza, u mnie ok. 200 zł za 1 wlew, a podobno trzeba ich wziąć aż 20. Szkoda byłoby wydać tyle kasy w błoto.
Reputacja:
0
EDTA najlepiej chyba kupić na allegro 1 kg, ale nie pamiętam ile to kosztowało. Do tego waga i odmierzasz po 3 gramy, ale uważaj na to - w sensie EDTA płucze też magnez, cynk etc.
|