10-29-2023, 12:00 PM
Jak długo utrzymuje się prawidłowy poziom witamin i minerałów po uzupełnieniu niedoborów suplami? Chodzi głównie o witaminę A, E oraz magnez.
Czas utrzymywania się poziomu witamin w organiźmie po suplach
|
10-29-2023, 12:00 PM
Jak długo utrzymuje się prawidłowy poziom witamin i minerałów po uzupełnieniu niedoborów suplami? Chodzi głównie o witaminę A, E oraz magnez.
10-29-2023, 03:26 PM
Dla każdej substancji inaczej, jedne znikają po tygodniu, inne trzymają się całymi latami. Jak w diecie w ogóle nie będziesz miał magnezu, to zabraknie go po kilku, kilkunastu tygodniach, jak w diecie będziesz miał o 10 mg za mało, to zabraknie po kilkunastu latach. Nawet badanie było, gdzie ludziom całkowicie magnez obcięli, już nie pamiętam, jak szybko pojawiły się objawy niedoboru, ale dość szybko.
Inna sprawa to fakt, że przy magnezie część jest magazynowana w kościach i wewnątrz komórek, gdzie zarówno uzupełnianie, jak i zużywanie trwa dużo dłużej, niż w miejscach, gdzie sobie po prostu krąży. A i E są magazynowane na dość długo, jeśli w diecie nie ma dużego niedoboru, to mogą starczyć na całe lata. No i można raz na jakiś czas wziąć większą dawkę, nawet raz w miesiącu tabletka witaminy A 25 000 IU, taka, jaką teraz mam w szafie, wystarczy na podtrzymanie poziomu.
Generalnie opisze tu swoje doświadczenia.
Brałem witamine d3 5000iu dość dłlugi czas - lata z przerwami na lato ![]() Więc domniemam, ze każdy człowiek ma inne przyswajanie, inne bakterie jelitowe, inne wchłanianie, produkcje witamin, ich konwersje itp. Generalnie to forum jest dobre, bo zasada zakłada 'spróbuj tego suplementu przez miesiąc, jak nie pomogło to spróbuj następnego ![]() Założyłem temat odnośnie testu minerałów z włosa, zobaczymy co z tego wyjdzie ![]() Bo właśnie, jak to w ogóle zmierzyć? Jeśli witaminy magazynowane są wszędzie. Ale są witaminy, minerały gdzie niedobór jest rzadki i niedobór jest częsty. A dodam jeszcze, że od 2 lat nie byłem chory, nawet nie bolało mnie gardło. Mimo stresów, mimo gorszego snu i 32189321 innych rzeczy. Więc omega-3 i d3 z pożywienia to jest kosmos. Jeśli nie mam możliwości zjedzenia omega-3, epa, dha etc. Wtedy siegam po suplementy. Taka jest diagnostyka, czyli jak tomakin pisał, dbaj o to ile przyjmujesz dziennie ![]() Magnez biorę każdego dnia, bo dostarczenie takiej ilości z diety, to graniczy z cudem ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|