This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Witamina E
Warto brać co jakiś czas alfa tokoferol jak zjadło się już 120 kapsułek po 1116%?
Odpowiedz
Jak kasa nie jest problemem, lepiej kupić miks tokoferoli i tokotrienole, zwłaszcza tokotrienole brać przez jakiś czas. Duże dawki jednej formy obniżają w organizmie stężenie innych.
Odpowiedz
Właśnie robiłem eksperyment ostatnio. Podejrzewałem jakiś czas, że źle reaguje na suplement z witaminą E (Miks Tokoferoli, 400 IU) - ale brałem raz na tydzień, albo dwa więc nie byłem pewien.
Teraz, biorąc parę dni z rzędu - po raz pierwszy od dawna nie mogłem spać i też pogorszył się problem który mam z "congested skin".

Myślę, co zresztą sugerowało badanie które kiedyś czytałem - że u mnie, przynajmniej w takich ilościach, Witamina E działa pro-zapalnie, zamiast anty-zapalnie. Tokoferolami już się bawić nie będę, może kiedyś jeszcze same tokotrienole w mniejszych ilościach wypróbuję, ale też z tego co wiem nie jest to jeszcze dobrze przebadane.
Odpowiedz
Te kilka badań z tokotrienolami dało po prostu REWELACYJNE rezultaty, nie wiadomo, co tam dalej będzie nie wiadomo, ale jak dla mnie warto ryzykować.

Może nie tyle zadziałało prozapalnie, co raczej pewien poziom stanu zapalnego bywa potrzebny do regulacji niektórych procesów w organizmie, może na tym się wysypało? A może poszło o regulację poziomu magnezu lub potasu wewnątrz komórek, gdzie rola witaminy E jest bardzo duża? Może być tak, że jesteś jakoś genetycznie bardziej wrażliwy, a może być i tak, że zła reakcja na witaminę E jest sygnałem czegoś innego.
Odpowiedz
Najbogatsze naturalne źródło tokotrienoli to olej palmowy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3065441/
Palm oil is one of the most abundant natural sources of tocotrienols, with crude palm oil (also referred to as the “tocotrienol-rich fraction”) containing up to 800 mg/kg weight of α- and γ-tocotrienol isotypes.

https://allegro.pl/oferta/if-blue-bay-cz...0049543143

1 litr tylko za 31 zł!

Jest tu jakiś haczyk oprócz ilości tłuszczu nasyconego? To nie wszystko propaganda plantatorów palmy?
Odpowiedz
To chyba jest rafinowany? Straszne gówno. W różnych słodyczach tego mnóstwo i podobno bardzo szkodliwe, z powodu ilości tłuszczów Trans.
Nierafinowany, tłoczony na zimno jest parę razy droższy.
Odpowiedz
Właśnie ten jest napisane że jest nierafinowany. Rafinowany z tłuszczami trans to trucizna.
Odpowiedz
Można spróbować, olej palmowy zawiera sporo kwasów tłuszczowych, których działanie nie jest do końca poznane, nie wiadomo, czy zaszkodzą, czy pomogą, ale jako źródło tokotrienoli faktycznie może być dość tani.

Zwracam uwagę na dokładne tłumaczenie fragmentu - to nie olej zawiera 800 mg/kg, tylko jedna z jego frakcji, sam olej może zawierać na przykład 1/10 tego.

A nawet gdyby tłuszcze z oleju nie były szkodliwe, nawet gdyby to, co wkleiłeś naprawdę zawierało 800 mg tokotrienoli, to i tak w przeliczeniu byłoby droższe od np swansona z allegro, gdzie za 80 zł masz 3000 mg.
Odpowiedz
Tak na szybko co wygooglałem, olej palmowy zawiera jakoś tak trochę ponad połowę tego, co "surowa frakcja", czyli no, powiedzmy 500 mg tokotrienoli na litr. W przeliczeniu, tabletki z allegro za 72 zł będą odpowiadać olejowi za 180 zł, do tego z olejem wciągasz wszystkie możliwe kwasy tłuszczowe, raczej nie obojętne dla zdrowia.
Odpowiedz
Polecisz jakiś suplement tokoferole + tokotrienole w takim razie?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości