This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy ktoś jeszcze stosuje tryptofan?
Witam.
Trafiłem na forum z artykułu na temat tryptofanu z bodajże 2017 roku. Opisywałes tam cudowne działanue tryptofanu. Na jego ślad trafiłem sam i szukałem więcej informacji na jego temat.
Bylem w posiadaniu kapsułek z wyciągiem z rośliny Griffina, zawierającym pochodna tryptofanu a mianowicie 5-HTP. Zmiany odczułem nie miał po pierwszej kapsułce, radość z życia, energia. Potrafiłem ogarnąć moja kobietę podczas PMS gdzie to ja zawsze byłem prowodyrem awantur ( zmiany nastroju, napady depresyjne i nerwicowe ) czar prysł jednak bardzo szybko. Kapsułki brałem rano bo zawierały one również kofeinę. Wczoraj zacząłem jednak odczuwać zmęczenie w Ciągu dnia, kupiłem kompleks witamin B zażyłem wczoraj jedna kapsułkę, dziś kolejna jednak odstawiłem kapsułki z 5-htp. Cały dzień czułem się fatalnie, kręciło mi się w głowie, uderzenia gorąca. Jest godzina prawie 5 rano a ja dalej nie śpię. Miałem napad lekowy, którego nie miałem już dawno.

Poczytałem trochę forum i będę szedł teraz w suplementację magnezu wapnia selenu i boru, kwasy omega biorę już od ok 2 miesięcy u mam wrażenie że chyba coś dają, nie mam napadów paranoi jak wcześniej bywało. Wszystko zaczęło się jeszcze w dzieciństwie, ale rok temu po przechorowaniu covida bardzo się nasiliło.

Chcialem zapytać Ciebie Tomakin jak wyglądała jak długo trwała i jak i dlaczgei zakończyła się Twoja przygoda z tryptofanem. ( Z jednej z odpowiedzi w innym wątku wywnioskowalem że już go nie stosujesz ) Czy brałeś tez tyrozynę? EGCG?

Mój lekarz rodzinny wysłał mnie do psychoterapeuty z podejrzeniem depresji, zwykły konował. Bylem u psychoterapeutki stwierdziła że to nie depresja. We wtorek mam termin u innego będę pytał o tężyczka i badanie EMG. Suplementy już są w drodze 

Z góry dzięki za odpowiedź

Ah gdyby zaglądnęła tu Pani z komentarza pod artykułem, której córka miała problemy z brakiem energii i koncentracji a czuła się lepiej po alkoholu, to również prosiłbym o kontakt. Mam podobne objawy plus stany lękowe i depresyjne które już na szczęście się uspokoiły Smile
Odpowiedz
U mnie było podobnie, super reakcja na początku, potem gorzej. Podejrzewam - ale to tylko podejrzenie - że tryptofan mocno zbił mi poziom dopaminy, co dało w efekcie taki spadek nastroju plus szereg innych objawów. Tyrozyna powinna przed tym doskonale ochronić, wypróbuj.
Odpowiedz
Jak długo brałeś trypto? Jakie miałeś później objawy? Czy teraz coś bierzesz? Masz jeszcze jakieś objawy!?
Odpowiedz
Kilka tygodni brałem, z objawów - wtedy myślałem, że to coś pod zespół serotoninowy, teraz myślę, że prędzej pod parkinsonizm by to podpadało. Choroba Parkinsona to efekt braku możliwości wykorzystania dopaminy przez organizm, zbicie jej za pomocą chociażby tryptofanu da podobny efekt, tyle że w takim wypadku wszystko się cofnie zaraz po podniesieniu poziomu dopaminy do normy. Drżenie mięśni, silna nerwowość, stany depresyjne, drganie powieki, szybkie tętno, wrażenie podniesionej temperatury, pewnie jeszcze jakieś były których sobie teraz nie przypomnę.

Teraz nie mam żadnych wyraźnych objawów czegokolwiek, ot, ogólne zmęczenie i wrażenie wypompowania z energii, mogą to być po prostu efekty przedawkowania internetu, a biorę cały czas różne rzeczy żeby sprawdzić, jak na to zareaguje organizm.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości