Liczba postów: 556
Liczba wątków: 2
Reputacja:
11
Takie ciekawe spostrzeżenie.
Często po suplementach żelaza mam problemy z żołądkiem - ale zaraz po oddaniu krwi, dobrze toleruje nawet 2 razy większe dawki, niż zwykle. Tak jakby organizm się przystosowywał i lepiej absorbował żelazo, kiedy jest ono bardziej potrzebne, po utracie krwi.
Liczba postów: 6,806
Liczba wątków: 19
Reputacja:
59
No bo zdolność do przyswajania żelaza zwiększa się bardzo mocno, gdy go brakuje, już teraz nie pamiętam czy kilka, czy nawet kilkanaście razy.
I raczej masz problemy z jelitami, nie z żołądkiem jako takim, no ale to już szczegóły techniczne.
Reputacja:
11
Tak, z jelitami - wyraziłem się kolokwialnie.
"No bo zdolność do przyswajania żelaza zwiększa się bardzo mocno, gdy go brakuje, już teraz nie pamiętam czy kilka, czy nawet kilkanaście razy."
Teraz mnie ciekawi, czy zamiast testować ferrytynę, mogę się nauczyć kontrolować poziom żelaza przez obserwowanie reakcji na suplementy żelaza... Na pewno wyjdzie taniej.
Reputacja:
59
No i pamiętaj, żeby zelazo brać co drugi dzień, raz dziennie, za to w dużej dawce.
Reputacja:
11
Dzięki. Brałem teraz przez tydzień codziennie, bo mnie zaciekawiło, jak dobrze to tolerowałem - i chciałem się upewnić, czy mi się nie wydaje - ale rzeczywiście wrócę do brania co drugi dzień.
Reputacja:
11
11-21-2024, 12:49 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-21-2024, 12:51 PM przez Nawaphon.)
Mały update.
- Miedź się skończyła jakiś czas temu, na razie nie kupiłem nowego opakowania. Zrobię za jakiś czas prostą morfologię, bo ciekawi mnie, czy to rzeczywiście od miedzi podniósł się u mnie poziom Neutrofili. Zależnie od wyników, zastanowię się co robić. Cynk biorę, ale już nie regularnie. Raz na tydzień może?
- Kurkuma też się skończyła, też nie kupiłem więcej (Chociaż czasami jem ryż z kurkumą i pieprzem, ale to dla urozmaicenia).
- Dalej używam oleju lnianego, zamiast oliwy z oliwek.
- Zacząłem brać regularnie tokotrienole. Codziennie, czasami dwie dawki. Chciałem poeksperymentować, żeby dojść do tego, czy warto to dodać do regularnej suplementacji.
I tak co zauważyłem:
- Kiedy przestałem suplementować miedź i kurkumę, sen się unormował - więc problemem była jedna z tych dwóch rzeczy.
- Moja skóra twarzy wygląda najlepiej od lat (Miałem problemy z tzw. "Congested skin). Czuję się, jakbym odmłodniał... Bardzo jestem z tego zadowolony, bo po rozwiązaniu problemów z trawieniem, to była moja główna bolączka. Stawiam tutaj na olej lniany, który biorę regularnie już 2 miesiące.
- Oczy są w bardzo dobrym stanie. Miałem kiedyś problemy ze zmęczonymi i suchymi oczami, teraz już od dawna, mimo dużej ilości czasu spędzanej przed komputerem i książkami, nie czuję w ogóle "zmęczenia materiału".
- Miałem problemy z nadwrażliwymi zębami przy jedzeniu owoców.. Zauważyłem dużą poprawę.
Tak więc ogólnie wszystko w dobrą stronę.
Suplementacja, bardzo podstawowa:
- B-Complex (Z małymi dawkami witamin, 100% albo 300%)
- Glutamina (Na trawienia, 5 gram rano)
- Żelazo (Co 2/3 dni - ciągle uzupełniam po oddaniu krwi i planując oddać ponownie za parę miesięcy).
- Wapń (Brakuje w diecie)
- Magnez (Nieduża dawka, żeby nie dopuścić do niedoboru)
- D3+K2 (Sezon zimowy...)
- Tokotrienole
- Luteina + Zeaksantyna (Na oczy)
- Bromelaina i Papaina (Dla eksperymentu kupiłem, wydaje się że też pomaga na trawienie)
+
- Cynk (Nieregularnie)
- Cysteina + Molibden (Nieregularnie)
Dieta głównie wegańska, niskobiałkowa - z ryżem i ziemniakami jako podstawą. Raz na tydzień mniej więcej jajka i chleb. Mięso odświętnie, raz na miesiąc-dwa się zdarza.
Ciągle jem czekoladę przez większość dni (50 gram, 85%).
Reputacja:
59
A kurkumę jaką miałeś? Może to nie ona była problemem, tylko jakiś dodatek?
No i miedź dość mocno jest powiązana z bezsennością. Tylko to jest tak, że jeśli są niedobory w tkankach, to trzeba pogodzić się z tym, że w czasie uzupełniania poziom we krwi będzie podwyższony przez jakiś czas.
Reputacja:
11
Ekstrakt z kurkumy + Piperyna. Poza tym nic tam nie było.
Najlepiej bym zrobił, gdybym próbował oddzielnie - teraz bym wiedział, ale suplementy miedzi i kurkumy skończyły się właściwie w tym samym czasie. Za jakiś czas pewnie wrócę do miedzi, wtedy zobaczę.
Reputacja:
59
Nie było tam imbiru w składzie? Ten co ja biorę ma imbir.
Kurkumina ponoć nie ma wpływu na sen, ekstrakt z pieprzu wręcz leczy bezsenność. Stawiałbym na miedź. A pamiętałeś, żeby brać tylko rano?
Reputacja:
59
Właśnie znalazłem badania, gdzie niedobór kwasu foliowego sprawiał, że toksyczność miedzi znacznie wzrastała. Wygląda na to, że jak bierzesz miedź, powinieneś równolegle brać kwas foliowy. Bardzo możliwe, że uchroni to też przed bezsennością po miedzi.
|