This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
I jeszcze raz, za pamięci, bo to ważne, już kiedyś wklejałem

https://www.reddit.com/r/B12_Deficiency/...e_managed/

Gość miał specyficzną mutację utrudniającą przemiany kwasu foliowego, po tym, jak zaczął brać B12, obłączki mu znikły, pojawiły się, gdy uzupełnił kwas foliowy w dużych dawkach.

I kolejny koment z forum:

"The rising and fading of my half moons have actually been a reliable and early marker for the general state of my energy metabolism and overall, a really helpful tool for me in my ongoing recovery. If I am deficient in some cofactor, the half moons on most of my nails begin to recede over a few weeks and after replenishing the missing cofactor, they quickly grow back in the span of 2-3 weeks with it first being noticeable after just a few days. I've had periods when I take pictures of my nails day-to-day to compare the size of the half moons.

My learning so far is that almost any bottleneck in energy metabolism can cause my half moons to recede including b6, b1, b2, iron, etc."

Tu jednak mamy przykład, gdzie niedobór B12 był tak potężny, że wywołał zmianę koloru skóry. Uzupełnienie bardzo wysokimi dawkami nie wpłynęło na obłączki:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7678521/

"When I started eating oranges, atleast one orange a day, I used to get luna on my thumb slowly again."

Big Grin

Ej, a ja nie zacząłem litrami pić soku pomarańczowego jakoś w 2010?
Odpowiedz
Kreatynę mogłem brać razem z B12, a tym samym mogła pojawić się tuż przed poprawą, z tego prostego powodu, że synteza kreatyny to główne zadanie procesu metylacji. Dostarczając ją z zewnątrz sprawia się, że system jest "odciążony" i może grupy metylowe wykorzystywać w innym celu. I nawet jeśli wtedy o tym zapomniałem, stanowczo powinna być w tym zestawie.

Czyli:

- B12
- inozytol
- piracetam
- biotyna
- HMB
- betaina
- bakopa

Oraz jako osłona:

- cholina
- kwas foliowy
- kreatyna

Olej z wiesiołka piję codziennie. Tak samo olej z czarnuszki, stoją obok siebie w szafie.
Odpowiedz
Trafiłem na długaśną wypowiedź, gdzie ktoś broni tezy, że obłączki zależą od poziomu kwasu foliowego, czy raczej od jego aktywności. Suplementy mogą wręcz szkodzić, jako że zwykły kwas foliowy bardzo szybko wyczerpuje zasoby enzymu odpowiedzialnego za jego przemiany.

Sugerują tam, że lepiej brać albo metylowany kwas foliowy, albo wręcz kwas folinowy.

Brałem już kwas foliowy nawet w formie metylowanej, nie było po tym poprawy. Ale jakoś wpływał na organizm, pojawiały się objawy lękowe. No i podejrzewałem, że bezsenność rok temu to efekt wyczerpania zasobów kwasu foliowego, nawet się zgadzało z reakcją na suple, po włączeniu go bezsenność minęła.

Kiedyś wziąłem zastrzyk z B12, efektem był szybki wzrost obłączków. Ale też były jakieś skutki uboczne, których się przestraszyłem, przypominały alergię, ludzie czasem po zastrzyku z B12 umierali na skutek wstrząsu anafilaktycznego.

Kupię metylowany, jak będę robił te zakupy na allegro. Karnityna, może kwas alfa liponowy, może soplówka, metylowany kwas foliowy. Może mi coś jeszcze do łba przyjdzie. /edit cynk, bo pewnie da się kilka razy taniej kupić niż w aptece
Odpowiedz
Ooooo, oświecenie.

Bardzo prawdopodobna jest opcja, że wielkość obłączków zależy głównie od tego, jak szybko i sprawnie organizm potrafi produkować nowe komórki. Po prostu, tylko tyle i aż tyle. Ale pojęcia nie miałem, jak to sprawdzić.

Niby wszystko by się zgadzało, kwas foliowy i B12 są podstawą podziału każdej komórki, poziom hormonów tarczycy reguluje szybkość, choroby nerek czy wątroby wpływają na kluczowe składniki odżywcze konieczne do produkcji nowej komórki. Ale podziały komórek to tak cholernie skomplikowana rzecz, że ni cholery nie da się tego sprowadzić do prostej zależności.

Oświeciło mnie, że przecież produkcja krwinek to baaaaaardzo dobrze przebadany proces. Jeśli miałoby być jakieś "wąskie gardło", niedobór czy nadmiar czegoś, jakiś nie wiem, poziom hormonów, niższa czy wyższa aktywność układu nerwowego, zapewne zostało to przebadane jako potencjalna przyczyna anemii.

Oczywiście krwinki zależą głównie od żelaza, ale to nie wpływa na płytkę paznokcia. Wystarczy więc sprawdzić, jakie potencjalnie przyczyny mogą stać za tym, że ktoś, kto ma zdrowy szpik i wysoki poziom żelaza, ma równocześnie niedokrwistość. I może się okazać, że to własnie będą potencjalne przyczyny zbyt małych obłączków.
Odpowiedz
...i już mam pierwszą potencjalną przyczynę, niedobór kwasów tłuszczowych, a konkretnie podstawowego omega 6.

https://www.sciencedirect.com/science/ar...055X000432

tu są wszystkie potencjalne przyczyny, no... wszystkie znane autorom, a jest ich całkiem sporo. Kluczowy fragment:

"Anemia has also been associated with essential fatty acid (EFA) deficiency. An EFA intake of < 2–4% of total calories is reflected in red blood cells by decreased linoleic acid levels with corresponding increases in eicosatrienoic acid levels. This results in altered triene/tetraene ratios (> 0.4 being considered EFA deficiency). In the plasma fatty acid profile, linoleic acid is generally elongated to arachidonic acid, but in a deficiency, linoleic (tetraene) is replaced by oleic (triene) acid. The RBC fatty acid profile reflects that of the plasma because RBC fatty acids are continually diacylated and reacylated with those in the plasma. Aplastic anemia and thrombocytopenia are the result of altered fatty acid profiles seen in EFA deficiency."

Potem przejrzę resztę.
Odpowiedz
Lista potencjalnych czynników, które mogą prowadzić do anemii, a więc lista rzeczy, które organizm potrzebuje, by nastąpił podział komórek. Lista niezbyt dobra, bo część z tych rzeczy to substancje niezbędne do przemian żelaza, a nie podziału komórki, ale i tak jest niezła:

- witamina A
- witamina E
- witamina B6
- witamina B2
- witamina C
- miedź
- cynk
- białko
- kwasy tłuszczowe

Z tej listy najbardziej interesujące wydają się jednak kwasy tłuszczowe, z prostego powodu - mam inne objawy ich niedoboru. Pominęli rzeczy oczywiste, jak kwas foliowy i B12.

Cynk i miedź, z tym się męczę od lat, ale myślę, że kiedyś by się to unormowało, jakby od tego miało zależeć. B2 bardzo łatwo jest uzupełnić, podobnie B6, nawet jeśli uwzględnić że trzeba odpowiednich form metabolicznych. A i E testowałem w dużych dawkach.

No nie, kwasy tłuszczowe wyglądają tu naprawdę obiecująco, raz że faktycznie miałem ich w diecie sporo mniej, dwa, mam objawy niedoboru (zapalenie skóry głowy), a trzy, to coś, co trzeba uzupełniać nawet całymi latami, zanim poziom w błonach komórkowych się w pełni wyrówna. Przy czym raczej stawiałbym na jakiś problem w metabolizmie, a nie na prosty niedobór dietetyczny.

Czyli co, pamiętać, żeby 3 razy dziennie pić łyżkę stołową oleju sezamowego?

Rozrabiam z wodą kolejną porcję naltreksonu. Zrobiłem przerwę na czas infekcji, zresztą ciągle o tym zapominam, cholernie niewygodna sprawa.
Odpowiedz
...i siłownia, dziś głównie brzuch, na wszystkie możliwe sposoby. Kręgosłup znowu się odzywa, trzeba go regularnie wzmacniać, a u mnie ta regularność to raczej raz na rok zamiast raz na 3 dni.
Odpowiedz
Własnie sobie zeżarłem paczkę czipsów w kąpieli, z ciekawości sprawdziłem - 30 gramów tłuszczy, prawie wszystkie wielonienasycone i jednonienasycone. Czyli odpowiednik jakoś 6 łyżek oleju sezamowego. Nie ma opcji, to nie może być po prostu brak podstawowego omega 6. Zapalenie skóry głowy też jest objawem niedoboru jego metabolitów, GLA i DGLA.

Teraz pytanie, co odpowiada za anemię w przypadku niedoboru LA, podstawowej omegi? Ona sama, czy właśnie brak GLA i DGLA?
Odpowiedz
Spróbowałem pomedytować, aż mnie trzęsie. Trochę tak, jakbym był pod korek napompowany adrenaliną.

Wypiszę, co chcę zamówić, żebym miał w jednym miejscu. Przeglądam co ma sprzedający, wg najczęściej kupowanych.

Ostrovit widzę soplówkę wprowadził na rynek, super, nie dość że tanio, to jeszcze od kogoś, komu ufam. Powinni mi płacić za tę reklamę. Mają też w miarę tani kwas foliowy w formie metylowanej. Mają pikolinian cynku i zastanawiam się, czy to dobry pomysł. Pikolinian chromu wywołał u paru osób niewydolność nerek. Tyrozynę może wziąć? Nie wiem no... nic po niej nigdy nie czułem szczególnego, ale tyrozyna podobno bardzo ładnie ludziom pomagała na zespół niespokojnych nóg, gdy brali wystarczająco długo. Tyle, że ja wolałbym dojść do sedna problemu i tam uderzyć, a tyrozyna to tylko "leczenie objawowe".

Na pewno kwas alfa liponowy, to coś, co powinno się brać i brać. Kurkuminę, bo to też coś, co lepiej brać całe życie. Mam jeszcze pół opakowania, ale to się nie psuje, po co dwa razy za przesyłkę płacić.

Oooo, chrom. 13 zł, pamiętam za 1/4 tego, co mają w opakowaniu, płaciłem kiedyś w aptece 30 zł. Niech sobie leży w szafie, przyda się w przyszłości.

Karnityna, bym zapomniał.

CLA? Opłaca się? Jak badania stoją, coś nowego odkryli? Hmm... nic ciekawego.

Czosnek bezzapachowy. Tani jest i to jedyna zaleta.

...melatonina? W sumie... też tania.

AOL, czy jest sens to brać? Badania jednoznacznie mówią, że to dobra rzecz, ale ostatnio jak kupiłem to do tej pory stoi, już zepsute chyba.

No to tyle, coś mi się przypomni to dopiszę.
Odpowiedz
No i po raz kolejny, zacząłem brać kwas foliowy, zacząłem lepiej spać. Dziwna sprawa, bo wysokie dawki metylowanego kiedyś mnie na skraj ataku paniki wysłały i w ogóle raczej czyta się, że po metylatorach ciężej zasnąć. No ale teraz sobie przeglądam badania i wychodzi, że ludzie z najwyższym poziomem kwasu foliowego najłatwiej zasypiali.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości