This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szybkie pytania
Ja też mam pytanie.. Czy są jakieś długookresowe skutki uboczne oddawania płytek krwi? Zastanawiam się, czy nie zacząć oddawać - w dodatku do donacji krwi, ale to trochę inny proces...
Odpowiedz
Kurcze czemu tutaj o takie rzeczy pytacie, tu są ludzie co biorą suple na autyzm Big Grin
Odpowiedz
Jak trwoga, to do Tomakina Smile.

Tak jak kiedyś problemem był brak informacji, tak teraz problemem jest ich mnogość.. i nie łatwo dojść do tego, co jest prawdziwe.
Odpowiedz
Znaleźliśmy typa który studiował metodologię i od kilkunastu lat obsesyjnie czyta badania, żeby się naprawić, nic, tylko korzystać.

To jest w ogóle jedyne miejsce jakie znam gdzie uznaje się za oczywistość fakty takie jak to, że spożycie tłuszczu nasyconego i soli koreluje z ryzykiem śmierci, w wielu miejscach naprawdę nie można liczyć na taki luksus. W świecie gdzie na poważnie bierze się dietę keto, to forum jest moim bezpiecznym miejscem.
Odpowiedz
No tylko wiecie, że zadajecie pytania z dziedziny medycyny komuś, kto nie ma w ogóle pojęcia o danym temacie? Suple, zioła, tego typu sprawy, ale nie kurde oddawanie krwi...
Odpowiedz
Pytanie.
Jak długo trzeba suplementować Olej z wiesiołka, żeby zauważyć pozytywne efekty? Znalazłem na stronie dawkę - 20 ml. Myślałem, żeby kupić 1 litrową butelkę, z zimnego tłoczenia. To by starczało na 50 dni codziennej suplementacji.
Starczy?
Odpowiedz
Powiem tak - ja prawdopodobnie mam mega niedobory, jako że zarówno zapalenie skóry głowy, jak i zespół niespokojnych nóg łączą się z baaaardzo niskim poziomem. Nie zauważyłem żadnej zmiany, nie licząc tego, że znikł zespół, a po dodaniu oleju sezamowego znikło zapalenie skóry głowy. Poza tym nic, zero. To chyba jak z miażdżycą, nie czujesz jej, aż już jest za późno.
Odpowiedz
Podobno jakaś nowa metaanaliza jednak pokazuje że redukcja tłuszczów nasyconych w diecie nie zapobiega chorobom serca.

Link do badania które jakieś konto wkleiło na iksrakę, z tego co widzę to konto nazywa też szczepionki szczypawkami: https://xcancel.com/UniversOfMemory/stat...5092836719

Mogę prosić o ewaluację?
Odpowiedz
Tak na szybko, metaanaliza nie uwzględniła ani badania Ornisha, ani tego drugiego, które wrzucałem na stronkę o miażdżycy. Żadne z tych kilku badań, na których metaanaliza się opiera, nie spełniało też kryteriów diety niskotłuszczowej. Po prostu jedli troszkę mniej tłuszczu nasyconego, typu 10% w diecie vs 13% w diecie.

Trzy poprzednie metaanalizy wykazały, że ograniczenie tłuszczu nasyconego działa. Wygląda to trochę tak, że po prostu nie uwzględnili tych badań, które dały niewygodne wyniki.

To by trzeba na spokojnie, każdemu badaniu po kolei się przyjrzeć, co tam robili, jak, kto je opłacił. Terapia Ornisha na pewno działa, ale ona składa się z bardzo wielu elementów. Żeby mieć pewność, trzeba by zrobić badanie terapia Ornisha vs identyczna terapia, ale z dodatkiem tłuszczu nasyconego.
Odpowiedz
Pewnie też, jak zwykle bywa w takich badaniach, wykluczyli osoby, którym tłuszcze nasycone podniosły cholesterol.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości