This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
Dr Stasha Gominak has experimented with 1500 patients having a variety of sleep problem which resulted in a protocol that helped most of them and an as yet unproven hypothesis of how the protocol works.

The protocol

Getting Vitamin-D levels to 60-80 ng/ml

Check B12 levels, supplement if necessary

Take B-complex for 3 months once vitamin-d level is right

some may need extra B5

...może i faktycznie problem byłby z metabolizmem D3, tutaj magnez bardzo mocno wpływa.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27515213

tu się lekarka, która stworzyła ten "protokół" rozpisała o potencjalnej roli D3 i b-complex przy regulacji składu flory jelitowej.

No i

"People who are deficient in thiamine cannot tolerate magnesium."

Tylko tiaminy akurat w suplach miałem zawsze sporo. No ale może, moooże jakiś niedobór (np żelaza) sprawia, że organizm tej tiaminy nie potrafi prawidłowo wykorzystać? Akurat mam zarówno tiaminę w zwykłej formie, jak i benfotiaminę, wezmę dziś jedno i drugie w większych dawkach.
Odpowiedz
https://www.hormonesmatter.com/why-thiam...magnesium/

czort wie, na ile to prawda co tam wypisują, a na ile po prostu połączyli sobie kropki wybierając pasujące im słowa z losowych badań pubmed.
Odpowiedz
Tak jeszcze o tiaminie myślę... w sumie faktycznie mam sporo objawów niedoboru, a kiedyś na benfotiaminę zareagowałem BARDZO mocno, znajomi twierdzili, że w ogóle stałem się kimś innym, całkowicie mi się charakter zmienił.

Co ciekawe, niedobór tiaminy jest w praktycznie każdej chorobie, w której zanikają obłączki.
Odpowiedz
Czytam badania o związku B1 z magnezem, w jednym z nich niedobór tiaminy chronił przed konsekwencjami niedoboru magnezu Big Grin

Ogólnie związek jest i to dość silny, magnez pozwala o wiele szybciej uzupełnić niedobory tiaminy, ale nikt nigdy nie opisał w literaturze naukowej takiej zależności, że niedobór B1 "uwrażliwia" na magnez. Nawet jednego przypadku. W ogóle nie opisano żadnego przypadku nadwrażliwości na magnez.

A może... może to tak, że niedobór magnezu zmniejsza dostępność B1 w tkankach, a podanie nagle dużej dawki powoduje "wyssanie" zapasów witaminy i zużycie do przemian np w sercu, przez co znika ona w mózgu, dając objawy nerwicowe? Bo ogólnie to niedobór daje takie właśnie objawy, w jednym z badań każdy chyba pacjent, który dostał duże dawki B1, mógł ostawić leki przeciw zaburzeniom lękowym.

Nie daje mi to spokoju, już nie tylko o mnie chodzi, ale też o dobrej jakości informacje na stronie o nerwicy.

"Try taking b-complex for some time and getting thiamine levels up. I recently did this and presto! I can take magnesium again! Woooooo "

ale też "It made no difference to me at all when I tried thiamine."

"Ive been taking the benfotiamine form of B1 for 2 weeks, and I don’t really have any side effects anymore taking magnesium."

No i ogólnie zalecają tam brać magnez kilka godzin przed B1. Spróbuję, co mi szkodzi.
Odpowiedz
No kurde... zasnąłem w kilkanaście minut, dwa razy na chwilkę się tylko obudziłem, ogólnie czas spędzony w łóżku to nieco ponad 8 godzin. Prawie idealnie.

Dziś spróbuję mieszanki magnezu (ale bez przesady, 2 x 100 mg) i dużych dawek tiaminy jakiś czas po nim.
Odpowiedz
Tak sobie myślę i myślę, są dziesiątki badań wykazujących niski poziom B1 w organizmach ludzi z nerwicą, są dziesiątki badań wykazujących niski poziom magnezu. I są też badania, gdzie suplementacja jednym lub drugim mocno pomogła.

Czy jest w ogóle taka opcja, że jeśli te dwa niedobory występują łącznie, a do tego jest jakaś specyficzna mieszanka genów, to tylko uzupełnienie obu jednocześnie da efekty? No kurcze, cały subreddit jest z ludźmi, którzy dopiero po B1 byli w stanie podnieść sobie poziom magnezu. Ale nic o tym nie ma w literaturze medycznej.

Może tu jakoś włącza się witamina D3?

Na logikę organizm nie powinien być taki głupi, jeśli jest niedobór, to go uzupełnia jak pojawia się coś w pożywieniu a nie czeka na resztę, zwierzę które potrafi przyswajać tylko wszystkie rzeczy jednocześnie nie przetrwa ewolucyjnie. No ale fakt jest faktem, ludziom po B1 znikała "nadwrażliwość na magnez", a po jakimś czasie brania tego magnezu, gdy już mogli to robić, znacznie poprawiał im się stan zdrowia.
Odpowiedz
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25542071/

cała rozprawa o tym, jak to niedobór tiaminy połączony z niedoborem magnezu mogą być praprzyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Czy jest możliwe, że dużo pacjentów ma objawy niedoboru, pomimo dobrego poziomu we krwi, bo organizm nie potrafi B1 wykorzystać?

Kurcze no, szukam, szukam i NIC, po prostu nic nie ma o tym, jakoby B1 pomagała wykorzystać magnez, jest w drugą stronę, suplementacja magnezem lekko zwiększyła wykorzystanie B1, ale nie była to duża zmiana.
Odpowiedz
I znowu w miarę OK sen, ale dopiero od połowy nocy, jak beta alaninę zjadłem, bo sobie przypomniałem poradę z reddita.
Odpowiedz
Kurcze no... reddit chyba ma rację. Śpi się dużo lepiej, tak jak teraz mogłoby już być. I to pomimo żarcia magnezu. Albo tiamina, albo beta alanina, no tak czy tak, negatywny efekt magnezu jest zablokowany. Zobaczymy jak dalej będzie.

Dalej lecę z antyoksydantami, dalej podnoszę glutation, dalej co drugi dzień duże dawki żelaza, staram się też pamiętać o błonniku i kwasie masłowym. Właśnie, jeszcze glukozamina i chondroityna...

Natomiast całkowicie zapomniałem o oleju sezamowym.
Odpowiedz
Po namyśle, muszę tego sezamowego pić kilka łyżek dziennie, codziennie. Nie jestem pewien, czy ten miniaturowy oblączek, który się pojawił, to nie efekt właśnie oleju. No i zaraz po tym, jak zacząłem go pić, była bardzo duża poprawa stanu skóry głowy, a teraz jest znowu gorzej.

Tak jak na początku bardzo mi smakowało, tak teraz mnie cofa. No, ale jak mus to mus.

Czyli obecnie testuję:

- omega 6 i omega 9
- uzupełnienie żelaza do poziomu, przy którym całkowicie znika zespół niespokojnych nóg
- "uszczelnienie" jelit i regeneracja flory jelitowej
- zbicie poziomu wolnych rodników i odbudowa glutationu
- połączenie dużych dawek witaminy B1 z magnezem

Do tego jeszcze myślę o tej poradzie, żeby beta alaniną i glutaminą zbijać syntezę noradrenaliny.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości