This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
Właśnie, coś o czym pisałem już lata temu na stronce

https://zpz.naturalneleczenie.com.pl/niedozywienie.html

według części naukowców, przewlekłe zmęczenie wynika w dużej mierze z niedoboru białka, a ten z kolei z niedoboru kwasu solnego w żołądku. Najbardziej kluczowym aminokwasem jest tutaj... histydyna, bez której trawienie nie przebiega prawidłowo. Ta sama histydyna, która spada w chorobach, w których zanikają obłączki.

Hipoteza kwasu solnego jest mocno dziurawa, ale istnieje i część naukowców w nią wierzy. Jeśli mimo wszystko jest ona prawdziwa, to kto wie, może nawet dałoby się nią wyjaśnić mój brak sukcesów przy suplementacji odżywką białkową, bo nie miałem jak jej trawić? Odżywka białkowa zawiera dość mało histydyny, do tego byłyby problemy z przyswojeniem, bo szlaki metaboliczne byłyby zapchane innymi aminokwasami. Dopiero czysta histydyna przyniosłaby efekt.

Za parę tygodni będzie wiadomo, a póki co dorzucę odrobinę BCAA, jako że to właśnie ich najmocniej brakuje w chorobach, w których zanikają obłączki.
Odpowiedz
...fajny ten Peterson. Co prawda to, JAK tłumaczy niektóre rzeczy, woła o pomstę do nieba, te jego wywody o serotoninie czy o mechanizmie agorafobii w opisie pierwszej zasady to porażka, ale same wnioski są OK. Ciekawe, czemu lewactwo tak go nie lubi. Powiedział coś obrazoburczego, że są dwie płcie czy że mężczyźni są fizycznie silniejsi od kobiet?
Odpowiedz
Mówisz o Jordanie Petersonie?
Odpowiedz
Aye, kupiłem w końcu czytnik ebooków i jadę z zaległościami. Te wszystkie książki, o których każdy mówi.

W drugim rozdziale jego tłumaczenia są jeszcze głupsze, ale nie zmienia to faktu, że clue - porada - jest bardzo OK.
Odpowiedz
Tak, sam czytałem więc rozpoznaję pierwszy rozdział.

On wybił się na scenę kiedy nie chciał zwracać się do Swoich studentów przez wymyślone przez nich zaimki (Ze/Hir, They/Them itd.) - i sprzeciwiał się jakiejś legislacji w Kanadzie, która chciała to wymusić na ludziach, ograniczając wolność słowa (C-16 chyba to się nazywało).... chociaż moim zdaniem nieracjonalna nienawiść do niego polega raczej na tym, że jeśli młodzi ludzie będą wierzyć, że Sami mogą rozwiązać Swoje problemy - na czym polega jego przekaz - to lewica nie będzie miała elektoratu.
Teraz on już otwarcie angażuje się w politykę - i sprzeciwia się praktycznie wszystkiemu, co postuluje lewica. Nienawidzi marksizmu, ma wątpliwości co do zmian klimatu, jest kapitalistą, konserwatystą, więc teraz jest już wiele rzeczy za które mogą go nienawidzić.
Sam uważam, że trochę się zagalopował z niektórymi rzeczami, ale jego stare rzeczy, wykłady o psychologii szczególnie - są świetne.
Odpowiedz
A, chwilowo wrócę też do cynku. Spróbuję na zasadzie wahadła, karnozyna na zmianę z tauryną, miedź na zmianę z cynkiem. Tylko wapń i magnez będę trzymał równolegle, biorąc oba w ten sam dzień.

Parę dni temu pisałem, że w domu wszyscy chorzy, no w końcu i mnie złapało, póki co delikatnie, ale czuję stan podgorączkowy i podrażnienie gardła.
Odpowiedz
I jeszcze kwas foliowy, odkąd żelazo wziąłem, ciągle robią mi się zadziory na paznokciach. Internet mówi, że to niedobór kwasu foliowego. Przy uzupełnianiu niedoboru żelaza ten kwas znika, jest wykorzystywany do budowy krwinek, a organizm nie potrafi go magazynować, więc zapasy nie wystarczą na długo.
Odpowiedz
Podziwiam, że dajesz radę tak skrupulatnie prowadzić obserwacje swojego organizmu i szczegółowo rozpisywać zmiany suplementów. Ja zapisuję sobie analizy swojego codziennego zachowania, ale do takiej szczegółowości dużo mi brakuje.
Odpowiedz
E, podziwiać można kogoś, kto trzyma się jakiegoś planu, na przykład codziennie parę godzin ćwiczy na siłowni, dba o dobrą dietę, a nie o kogoś kto zapisuje, co akurat bierze Big Grin W ogóle to żelaza nie powinno się brać bez kwasu foliowego, błąd zrobiłem.
Odpowiedz
W ogóle przeglądam sobie właśnie pubmed, szukam, czy ktokolwiek kiedykolwiek sprawdził, czego faktycznie to jest objaw. Nic, zero, medycyna się tym nie interesowała. Jedynie opracowali metodę... przyklejania tego na miejsce. Chodzi o tę skórkę co jest tuż obok paznokcia, wzdłuż niego. Potrafi wyjść bokiem i to cholernie boli, robi się z reguły jakaś infekcja do tego i ciągnie się przez kilka dni. Dopiero się na środkowym zagoiło, to mam na wskazującym, takie już z bólem i infekcją, a skórki są wyczuwalne na pozostałych. Pamiętam kumpel mi kiedyś opowiadał, że takie mu się robią za każdym razem, jak bierze jakieś suple, ale już nie pamiętam, co konkretnie, potem go pytałem to tez nie pamiętał. Wymienia się też białko i witaminę C, czy ogólnie kolagen.

To dość często spotykany problem i byłoby fajnie, jakby dało się ogarnąć skąd to się bierze, jak zapobiegać, byłby artykuł na bloga. No niestety, nic w internetach nie ma, nie licząc stronek, gdzie ludzie sobie piszą albo nie podając źródeł, albo podając źródła do innych stronek, które nie podają źródeł.

Witamina C nie, bo ostatnio jej jadłem naprawdę sporo. Białko też raczej nie, bo to się pojawiło teraz niedawno, a białka mam cały czas w diecie tyle samo, ostatnio nawet więcej. Może być kwas foliowy, ale też może być kolagen, na przykład organizm zaczął wykorzystywać w końcu wapń, bo codziennie go biorę, do jego wbudowania w kości potrzebne są duże ilości właśnie kolagenu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości