This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
W sumie mogły, tylko to byłoby dość no, dziwne. Tu chodzi o przypadek, gdy ktoś ma hemochromatozę i poziom ferrytyny powiedzmy 8000 przy normie 20-200. Na pewno tego nie mam, kiedyś ferrytynę badałem i było coś koło 30.

Bardziej prawdopodobna jest opcja, że to wolne żelazo rozwala ale nie przez akumulację, tylko przez wolne rodniki, tylko to z kolei jest dość dziwne i rzadko spotykane. Witaminy C i E powinno sobie z tym poradzić.

Rozważa się najbardziej prawdopodobne scenariusze, czyli jod i lekka nadczynność tarczycy, na drugim miejscu wysoka serotonina, bo zdarzały się okresy mocnego pogorszenia po tryptofanie, na trzecim po prostu nerwica, na czwartym nieszczęsny kwas foliowy. No ale jak już przy tym jestem, to sprawdzę też mało prawdopodobną rzecz, czyli wypłukanie tauryny przez beta alaninę.
Odpowiedz
Szkoda, że nie poszedłeś na studia medyczne. Potem byś może w ramach doktoratu uzyskał grant na badania obłączków.
Odpowiedz
Idź na studia medyczne, dostań grant i mnie zatrudnij.
Odpowiedz
Z tym żelazem to masz jednak rację, Nawa. W sensie, skoro nie mam PEWNOŚCI, że to nie od żelaza, a chcę sprawdzić, czy beta alanina wywołuje palpitacje, powinienem z żelaza zrezygnować na czas trwania tego "eksperymentu".
Odpowiedz
Ooo, tego chyba nie wklejałem

https://casereports.bmj.com/content/13/4/e234905

w chorobie Cushinga (zalanie organizmu kortyzolem) obłączki nie zmieniły się za bardzo, na ile można powiedzieć patrząc na fotę zrobioną ziemniakiem. Stoi to w sprzeczności z doniesieniami, gdzie obłączki rosły po posmarowaniu palca maścią z kortyzolem. Kiedyś wklejałem zdjęcia po wyleczeniu choroby Addisona (brak kortyzolu), gdzie obłączki się niby pojawiły, ale była słaba jakość zdjęcia.

Kusząca jest ta opcja "współczulny vs przywspółczulny układ nerwowy", tylko za bardzo nie idzie tego sprawdzić.

Może jednak kupię hupercynę A, która do tego stopnia nasila działanie przywspólczulnego układu nerwowego, że może wywołać objawy takie jak wymioty i rozwolnienia? Tylko znowu to jest nie do kupienia w aptece i trzeba z jakiejś dziwnej firmy na allegro brać.
Odpowiedz
A może powinienem w końcu bakopę zacząć brać, którą kupiłem już... dawno? Ma podobne działanie jak hupercyna, czyli zwiększa poziom acetylocholiny w mózgu. Ale czy będzie mieć aż taki efekt, jaki miała hupercyna, która wręcz powodowała skutki uboczne na skutek nadmiernej aktywacji przywspółczulnego?

Dorzucę, bo zgrywa się z niektórymi rzeczami, które teraz biorę.
Odpowiedz
Szukam w google jakiś obrazków, gdzie byłyby zdjęcia paznokci osoby chorej na coś z zaburzeniami mitochondrialnymi i po wyzdrowieniu, albo po terapii czymś, co pobudza mitochondria do pracy. Okazuje się, że jakieś laski wpadły na pomysł, by rysować sobie struktury mitochondrialne jako ozdobę lakieru do paznokci, znalezienie czegoś innego graniczy z cudem.
Odpowiedz
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/5737398/

O, dominacja przywspółczulnego zmienia krążenie w palcach i pod paznokciami, do tego stopnia, że proponowano to jako metodę badań tego stanu u pacjentów.
Odpowiedz
Iiii jest, wyraźne zdjęcie i podany na dodatek czas trwania choroby

https://ijdvl.com/unilateral-beaus-lines...dystrophy/

no niestety, pomimo trwającej 2 lata dominacji współczulnego, nie znikły obłączki.
Odpowiedz
Podsumowując

wstępnie można wykreślić z listy nadnercza
wstępnie można wykreślić z listy równowagę współczulnego i przywspółczulnego

To były takie dwie kobyły, z którymi nie bardzo było wiadomo co zrobić. Jakieś pojedyncze badania były, gdzie obłączki zależały od jednego bądź drugiego, ale przez te 2 dni wygrzebałem opisy przypadków klinicznych z fotkami, gdzie obłączki NIE zmieniały się w chorobach. w których powyższe ulegają mocnym zmianom.

Co więc mamy?

- znikają w przewlekłej chorobie nerek, prawie zawsze
- znikają w niewydolności wątroby, prawie zawsze, szczególnie gdy jest wywołana nadużywaniem alkoholu
- pojawiają się po wyleczeniu niedoczynności tarczycy, ale niektóre osoby pomimo rozwalonej tarczycy mają wielkie obłączki
- pojawiają się po uzupełnieniu niedoboru B12, ale też tylko u niektórych osób
- nie znikają u osób, które mają tak słabe krążenie, że ich komórki po prostu umierają z braku tlenu

Być może, ale nie na pewno, wegetarianie i osoby z depresją mają mniej obłączków, niż średnia populacji. Jedno opiera się na mojej obserwacji na małej grupie badanej, drugie na pojedynczym badaniu gdzieś z Chin.

No i gdzie tu jest jakiś wspólny punkt? Chociaż jeden?

Dwie rzeczy, które chciałbym sprawdzić a nie bardzo jest jak, to

1. mitochondria, czyli zaburzenia energii na poziomie komórki
2. NADH / NAD+

Z tym pierwszym jest ten problem, że zaburzenia mitochondrialne to setka różnych przyczyn i nie ma tu jednego suplementu / sposobu, by to ogarnąć, sprawę rozwiązałoby zdjęcie paznokci osoby z zespołem MELAS, na dodatek konkretnie pod zaburzenia w komórkach obwodu, no ale jak na złość nie ma.

Z drugim... no niby dałoby się po prostu suplementując pod to konkretnie. ale to najdroższy z supli chyba i już nawet nie chodzi o kasę, co o ten wewnętrzny głos "znowu wywalasz pieniądze na coś, co nic nie daje". Próbowałem suplementacji naokoło, zwykłą niacyną + rzeczami, które mają potęgować jej przyswajanie, ale średnio mi to szło.

Chyba najlepsze podejście to dokładna analiza niewydolności nerek i marskości wątroby, znalezienie wspólnych elementów, bo na pewno jakieś są.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości