09-21-2022, 11:14 PM
Jak zatem wyjaśnić zarówno pozytywną Elisę IgM, jak i pozytywny blot? (Choć ten zapewne wadliwy)
Jakiś cross reaction?
Jakiś cross reaction?

|
Zakażenie boreliozą
|
|
09-21-2022, 11:14 PM
Jak zatem wyjaśnić zarówno pozytywną Elisę IgM, jak i pozytywny blot? (Choć ten zapewne wadliwy)
Jakiś cross reaction?
Wystarczy jeden antygen w blocie, żeby Elisa dała pozytywny wynik, dlatego się ją potem potwierdza i patrzy, ile pasków jest na blocie. Tylko te polskie bloty to jakiś ponury żart z pacjentów.
Na przyszłość, jeszcze raz powtórzę, leczy się chorobę, a nie wyniki badań, bo jakbyś sobie zrobił badania na 50 chorób zakaźnych, to pewnie tak ze 4 by wykryło, na jakieś trądy, dżumy, malarie i co tam jeszcze. Jakbyś na to wszystko spróbował sobie zrobić terapię "na wszelki wypadek", byłbyś po tym wrakiem człowieka, o ile w ogóle byś przeżył. Są choroby, które nie dają objawów i leczy się po wyniku, ale to dotyczy na przykład nowotworów w pierwszym stadium, gruźlicy którą można zarazić pół miasta i jest przymus leczenia, a nie boreliozy. Boreliozę leczy się banalnie, a historie o kilku latach terapii są od ludzi, którzy zrobili sobie "specjalny" test w prywatnym laboratorium jakiegoś szarlatana, albo uwierzyli na słowo że mają "seronegatywną". U Ciebie jeszcze można zrozumieć to, że miałeś ból biodra, czyli był jakiś tam objaw, ale w dalszym ciągu statystycznie jest większe ryzyko, że sobie krzywdę zrobisz antybiotykami na skutek fałszywie pozytywnego wyniku testu, niż że wyłapiesz chorobę w pierwszym stadium i sobie uratujesz zdrowie.
10-21-2022, 07:25 PM
Hej Tomakin,
Trochę się nie odzywałem, w międzyczasie zakończyłem antybiotyk - 8 października (po 28 dniach). Czuje się ogółem dobrze, oprócz tego, że w trzecim tygodniu brania antybiotyku pojawiło się intensywne uczucie palenia w stopach, a później też w nogach. Trwa to niestety do dziś, do tego wyszło mi masakrycznie dużo żył na stopach, ich sieć jakby się powiększyła, pojawiają się pajączki. Lewa kostka boli w tylnej części po dłuższym chodzeniu, szczególnie podczas schodzenia ze schodów. Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów, w rodzinie też ich raczej nikt nie ma (żylnych), a ostatni miesiąc spędzałem raczej statycznie. Nie było żadnych przeciążeń. Jeśli mógłbyś na to zerknąć i doradzić, co można zrobić: https://i.ibb.co/wwxfh76/20221020-204431.jpg https://i.ibb.co/6JtS042/20221020-204929.jpg Oczywiście w głowie już myśl,że to borrelia lub jakaś koinfekcja
10-21-2022, 07:34 PM
Lekarz niech to obejrzy, ale ogólnie jak coś pojawia się akurat w czasie brania antybiotyku, to się podejrzewa antybiotyk, jakby to miała być niedoleczona infekcja, to by parę miesięcy po antybiotyku uderzyła
Dla zainteresowanych (być może sledzących) temat, wyniki przeciwciał z dziś (CLIA):
3 tygodnie po odstawieniu Doksycykliny . IgM pozostaje niemalże identyczny (wcześniej 39,6), a igG są dalej niewykrywalne [Obrazek: https://i.ibb.co/NK8CwPN/br.jpg]
10-28-2022, 12:22 PM
Jeśli kiedyś IgG skoczy wysoko ponad górną granicę, to będzie można podejrzewać, że IgM nie jest fałszywie dodatnie.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|