This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lepsze samopoczucie po antybiotyku
Jakis czas temu jeszcze przed zdiagnozowaną tężyczka miałem problemy z zatokami / trąbkami słuchowymi. Kilka razy brałem antybiotyk (penicylina chyba) i po nim moje samopoczucie po prostu odwaracało się o 180 stopni, bylo i wiele lepiej, znikały wszystkie "tężyczkowe" problemy. Zatoki wyleczone, tężyczka została jednak zastanawia mnie to ? Flora bakreryjna / stal zapalny - powieniem zrobić jakieś badania np na SIBO ? Możliwe jest to zę antybiotyk mała aż tak duży wpływ na samopoczucie ? 

W tym momencie stanu zapalnego nie ma, crp w normie. Moje objawy w trakcie problemów z zatokami były w zasadzie takie same jak teraz + miałem zatkany nos i niedrożne trąbki (pomogly inhalacje amsa) ... Dziwna sprawa
Odpowiedz
To najczęściej flora jelitowa, ale warto też zrobić badania na choroby infekcyjne. Nikt Ci nie powie, co tam jest, bo nikt tam nie zajrzy, to trzeba po prostu zbadać. Nadmiar niektórych bakterii prowadzi do nadmiaru kwasu d-mlekowego, co z kolei wywołuje coś w rodzaju kwasicy metabolicznej, całkiem możliwe, że efektem będzie właśnie tężyczka, jako że kwasica zaburza działanie elektrolitów na poziomie komórek nerwowych. Może badania na lukę anionową... ale to już pytania raczej do lekarza, na forum bardziej zajmujemy się dietą i suplami.
Odpowiedz
W ogóle po zjedzeniu 'ogórków kiszonych' mój organizm się rozstroił , brzuch, dziwne uczucie nieswiezosci w ustach bol głowy ...
Nie jest tak że ogórki kiszone są probiotykiem ? Z tego co czytam to mogą mieć działanie odwrotne do probiotyku ... Nie wiadomo co jest mitem a co prawdą
Odpowiedz
Jak tak będziesz sobie wkręcał co jest lepiej a co gorzej po tym, co akurat zjadłeś, to następne 10 lat będziesz się z tym babrał i do niczego nie dojdziesz Big Grin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: