This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
(02-04-2022, 05:43 PM)tomakin napisał(a): huh? dorwałeś mleczan wapnia w aptece? Na szybko jak sprawdzam, to moja apteka z ofertą w internecie nie ma żadnego takiego preparatu, na allegro są na wagę. Właśnie, może kupię to na wagę, cenowo wychodzi z 10 razy lepiej niż dowolny z apteki.

Aż sprawdziłem drugi raz, ale jest napisane mleczan Big Grin Teva w takich blistrach do rozpuszczania w wodzie 177mg w jednej tabletce.
Odpowiedz
Na pewno mleczan wapnia a nie mleczan magnezu?
Odpowiedz
(02-04-2022, 07:06 PM)subzero napisał(a): Na pewno mleczan wapnia a nie mleczan magnezu?
Serio?
Odpowiedz
Faktycznie, jest takie coś, tylko nie u mnie w aptece akurat. Ale chyba to sobie po prostu zamówię na wagę.
Odpowiedz
No i jest mleczan, 4 zł za listek, zobaczymy, może da radę to jeść.
Odpowiedz
120/81, perfekcyjne ciśnienie. W końcu. Objawy lękowe też minęły po wapniu.

Myślę, że wszystko gdzieś tam się kręci wokół wapnia jednak. Jeśli pozostałe rzeczy mają udział. to jako coś, co ten wapń reguluje, pozwala mu przejść do wnętrza komórek. Jeśli tam gdzieś jest ten ciąg zależności między witaminami E, A, magnezem i potasem, to koniec końców one wywierają wpływ na gospodarkę wapniem. Tężyczka utajona to jakby nie patrzeć objaw niedoboru wapnia i tylko wapnia, a jeśli jest wywołana na przykład niskim magnezem, to na zasadzie blokowania przez ten niski magnez metabolizmu wapnia na poziomie komórki nerwowej. Nawet stres oksydacyjny w jakiś sposób wpłynie na gospodarkę tym pierwiastkiem.

Pozostaje problem objawu Terry'ego, który być może również ma z wapniem coś wspólnego, w końcu bierze się z nadciśnienia w żyle wrotnej, może to ma te same źródło co zwykłe nadciśnienie, poradziłem sobie z jednym to i drugie zniknie. Stawiam, że właśnie konsekwencje objawu Terry'ego, czyli upośledzonego krążenia krwi w obrębie paznokcia, blokują wzrost obłączków. W obu przypadkach, gdy obłączki zaczęły wracać, brałem wapń. Teraz blokowało mnie nadciśnienie, ale skoro jego już nie ma, mogę brać do oporu. Będzie z górki.
Odpowiedz
(02-06-2022, 09:05 AM)tomakin napisał(a): 120/81, perfekcyjne ciśnienie. W końcu. Objawy lękowe też minęły po wapniu.

Myślę, że wszystko gdzieś tam się kręci wokół wapnia jednak. Jeśli pozostałe rzeczy mają udział. to jako coś, co ten wapń reguluje, pozwala mu przejść do wnętrza komórek. Jeśli tam gdzieś jest ten ciąg zależności między witaminami E, A, magnezem i potasem, to koniec końców one wywierają wpływ na gospodarkę wapniem. Tężyczka utajona to jakby nie patrzeć objaw niedoboru wapnia i tylko wapnia, a jeśli jest wywołana na przykład niskim magnezem, to na zasadzie blokowania przez ten niski magnez metabolizmu wapnia na poziomie komórki nerwowej. Nawet stres oksydacyjny w jakiś sposób wpłynie na gospodarkę tym pierwiastkiem.

Pozostaje problem objawu Terry'ego, który być może również ma z wapniem coś wspólnego, w końcu bierze się z nadciśnienia w żyle wrotnej, może to ma te same źródło co zwykłe nadciśnienie, poradziłem sobie z jednym to i drugie zniknie. Stawiam, że właśnie konsekwencje objawu Terry'ego, czyli upośledzonego krążenia krwi w obrębie paznokcia, blokują wzrost obłączków. W obu przypadkach, gdy obłączki zaczęły wracać, brałem wapń. Teraz blokowało mnie nadciśnienie, ale skoro jego już nie ma, mogę brać do oporu. Będzie z górki.

Tak też dziwne mi się wydawało to ciśnienie, bo u Mnie po wapniu idealne ciśnienie było a nawet gdzieś czytałem że wapń jest idealny na obniżenie ciśnienia, ale fakt, że ja akurat przypadkiem trafiłem na ten mleczanSmile więc pewnie to rodzaj wapnia był problemem ?
Odpowiedz
Prawie na pewno nie, po prostu coś z czymś musiało zareagować. Może miałem niedobór witaminy A, przy którym nawet niewielkie dawki witaminy D3 mogą wywołać skok wapnia we krwi, może za mało potasu, za mało E, może połączenie tych czynników, może jeszcze coś innego, na przykład zatrucie selenem czy jodem, może olej z ogórecznika. Co by to nie było, po suplemencie wapnia miałem klasyczne objawy nadmiaru we krwi, miałem skok ciśnienia, nadmiar wapnia we krwi powoduje skok ciśnienia... po co szukać dalej.
Odpowiedz
Odstawka cynku, zaczynam brać miedź. Tak sobie myślę, czy któryś z niedoborów (A, E, potas) mógłby blokować przyswajanie i metabolizm miedzi.
Odpowiedz
(02-06-2022, 03:55 PM)tomakin napisał(a): Prawie na pewno nie, po prostu coś z czymś musiało zareagować. Może miałem niedobór witaminy A, przy którym nawet niewielkie dawki witaminy D3 mogą wywołać skok wapnia we krwi, może za mało potasu, za mało E, może połączenie tych czynników, może jeszcze coś innego, na przykład zatrucie selenem czy jodem, może olej z ogórecznika. Co by to nie było, po suplemencie wapnia miałem klasyczne objawy nadmiaru we krwi, miałem skok ciśnienia, nadmiar wapnia we krwi powoduje skok ciśnienia... po co szukać dalej.

Ok, a z innej beczki da radę witaminę A uzupełnić dietą? Smile czy to jest taka witamina, że trzebaby było jeść wiadra dziennie jakiegoś składnika.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości