This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cysteina, NAC - środek na wszystko
Czy w świetle doniesień że nie przyswoi się za jednym razem więcej niż 30 g białka jest sens brać cysteinę z posiłkiem bogatym w białko, czy nie ryzykujemy że się nie przyswoi bo będzie tego wszystkiego za dużo?
Odpowiedz
Jemu chodziło o to, że cysteina się nie przyswoi, zablokowana przez białko.

Odpowiadając na pytanie, cholera wie.
Odpowiedz
Mogę brać naraz 1200 mg czy lepiej się przyswoi 2 x 600 mg w ciągu dnia?
Odpowiedz
rozbite na porcje prawie zawsze lepiej się przyswaja, ale nie wiem, czy to będzie miało aż takie znaczenie, żeby męczyć się z pilnowaniem dwóch terminów.
Odpowiedz
A w badaniach podają naraz więcej niż 1g?
Odpowiedz
Pewnie w jakimś podali, ale będziesz miał po tym gigantyczne gazy, jak za dużo weźmiesz.
Odpowiedz
Tu już konkretne badania by musiały być, gdzie podawano by pacjentom raz taką, raz taką, z tego co wiem, nikt ich nigdy nie przeprowadził.
Odpowiedz
Czy korzystne właściwości NAC wynikają tylko z jego funkcji podnoszenia poziomu glutationu czy sam z siebie ma jakieś właściwości? Glutation składa się też z innych składników np. glicyny, więc sama suplementacja NAC może za wiele nie dać jak masz niedobory innych. Może lepiej brać sam glutation?
Odpowiedz
Sam glutation i tak jest rozkładany przez enzymy, a oddzielnie jest po prostu taniej. I to tak z 10 razy taniej.

Inne rzeczy też są do niego potrzebne, ale ich zazwyczaj nie brakuje, to cysteina jest "wąskim gardłem", zwłaszcza u osób starszych. Cholera wie, czy w jakiś jeszcze sposób działa, czy tylko przez glutation.
Odpowiedz
Czytałem przed chwilą, że sam glutation słabo jest przyswajany przez organizm, więc chyba lepiej brać NAC z glicyną i glutaminą, bardziej skuteczne i chyba tańsze, choć glutamina z tego co widzę jest dość droga. NAC można łączyć z glicyną i kwasem glutaminowym czy trzeba to brać oddzielnie z odstępem czasowym?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: