This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suplementy ogólnie
No to próbuj z magnezem, tylko o selenie nie zapomnij
Odpowiedz
(05-17-2021, 06:12 PM)tomakin napisał(a): No to próbuj z magnezem, tylko o selenie nie zapomnij

Tak selen już łykam tydzien?
Odpowiedz
No i elegancko. Po miesiącu organizm powinien być już wysycony i jeśli nie przyswajałeś magnezu przez niedobór selenu, to ten problem zniknie. Ale też dopiero wtedy naprawdę zacząłbyś przyswajać magnez.

Podkreślam - JEŚLI. Ciągle wszystko robimy "w ciemno", bo nie masz diagnozy niedoboru.
Odpowiedz
(05-17-2021, 06:44 PM)tomakin napisał(a): No i elegancko. Po miesiącu organizm powinien być już wysycony i jeśli nie przyswajałeś magnezu przez niedobór selenu, to ten problem zniknie. Ale też dopiero wtedy naprawdę zacząłbyś przyswajać magnez.

Podkreślam - JEŚLI. Ciągle wszystko robimy "w ciemno", bo nie masz diagnozy niedoboru.

No tak działamy w ciemno. Bo za bardzo nie mam wyjścia. Zresztą do końca chyba się tego nie da zbadać i zdiagnozowac z tego co czytałem kiedyś dawno u Ciebie na forum. Chyba że przez te 5 lat się coś zmieniło Smile Zwiedziłem już paru lekarzy i wszyscy twierdzą że jest ok. Więc szukam.
Odpowiedz
Pytanie z innej beczki jak będę spożywał wapń w proporcji 300 wapnia rano i do 150 magnezu wieczorem z supli to magnez się będzie pomału uzupełniał ? Chodzi mi o uzupełnianie w tej tezyczce co wrzuciłeś wcześniej link. Żeby znaleźć odpowiednie proporcje nie powodujące zaburzenia magnezu i wapnia we krwi. I czy powinienem zliczac magnez z jedzenia?
Odpowiedz
jezus maria... TESTUJ NA SOBIE I DOSTOSUJ DAWKĘ DO OBJAWÓW
Odpowiedz
No siódmy raz na to samo pytanie odpowiadam w tym wątku, czy raczej dają tę samą odpowiedź - dawki testuje się na sobie... ehh Big Grin
Odpowiedz
...tylko się nie obrażaj, nie przestrasz jak to nerwicowcy mają w zwyczaju, będziesz miał jakieś pytania to pytaj śmiało, ale na bogów Olimpu, PRZEMYŚL pytania. Ja rozumiem, że nerwicowiec czuje chęć pisania, bo w ten sposób jakoś rozładowuje napięcie, chce mówić o tym co go dotknęło, ale no... postaw się w sytuacji kogoś, kto ciągle jest o takie rzeczy pytany Big Grin
Odpowiedz
(05-20-2021, 08:14 PM)tomakin napisał(a): ...tylko się nie obrażaj, nie przestrasz jak to nerwicowcy mają w zwyczaju, będziesz miał jakieś pytania to pytaj śmiało, ale na bogów Olimpu, PRZEMYŚL pytania. Ja rozumiem, że nerwicowiec czuje chęć pisania, bo w ten sposób jakoś rozładowuje napięcie, chce mówić o tym co go dotknęło, ale no... postaw się w sytuacji kogoś, kto ciągle jest o takie rzeczy pytany Big Grin

Spoko sam pracuje z klientami na co dzień i pewnie jakbyś przyszedł i po raz 10 pytał się Mnie o podobną rzecz o której nie masz zielonego pojęcia,a dla Mnie jest oczywista też bym tak zareagował Big Grin

Między czasie zrobiłem Badania krwi Babeczka miała mi jeszcze zrobić B12,ale zapomniała czy te wyniki wogóle coś dają?? można coś z nich wyczytać?? czy ten poziom Witaminy D3 po zimie jest jakiś dramatycznie niski??bo, że niedobór będzie to wiedzieliśmy

we wtorek mam mieć jeszcze magnez w Erytrocytach, bo oni gdzieś to wysyłają i dlatego we wtorek,żeby odrazu był wysłany

I chcę Sobie zrobić tą próbę tężyczkową (chyba, że nie ma sensu??)

Sód144 mmol/l 135 - 145
Potas 4,30 mmol/l 3,5 - 5,1
Wapń zjonizowany 2,33 mmol/l 2,1 - 2,38
Albumina 48,00 g/l
Wapń całkowity 2,49 mmol/l
Fosfor nieorganiczny1,30 mmol/l 0,74 - 1,52
Magnez0,86 mmol/l 0,66 - 1,07
Żelazo 25,6 µmol/l 10,6 - 31,3
TSH 0,895 µIU/ml 0,35 - 4,94
FT3 3,14 pg/ml 1,71 - 3,71
FT4 1,06 ng/dl 0,7 - 1,48
Parathormon (intact)27,50 pg/ml 15 - 68,3
Witamina D3 metabolit 25(OH) 26,60 ng/ml

Jakbyś zerknął w wolnej chwili byłoby spokoSmile

Odpowiedz
Ten wapń całkowity mi nie pasuje, bo zazwyczaj podaje się górną granicę normy 2,5, a Ty masz prawie dokładnie taką. Tylko że w Polsce często podaje się górną granicę 2,75 i teraz nie wiem, czy to specyfika polskich testów, czy może polskiego podejścia "póki pacjent nie umiera nam w gabinecie, to jest zdrowy"?

D3 jest w miarę OK, ale jeśli brałeś jakieś suplementy, to mocno zaburzyłeś wynik. Odstawia się na kilka tygodni przed badaniem. Z tego samego powodu mógł zmienić się parathormon.

Wysoki poziom wapnia wskazuje właśnie na niedobór magnezu. bo wtedy wapń rośnie.

Nie bada się żelaza, tylko ferrytynę, samo żelazo niewiele mówi.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości