This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
O, tu testowali różne dawki

https://academicjournals.org/journal/AJP...3B0C958233

najniższa dawka, jaka działała, to 3 ml / kg. Zgodnie z tym:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4804402/

wychodzi 30 ml. Z której strony by nie liczyć, za dużo.
Odpowiedz
Na 5-6 rat, ale chyba się wyspałem, pomimo 8k IU D3. Ale tak nie może być, 12 godzin w łóżku. Pojęcia jednak nie mam, co z tym zrobić. Nikt nigdzie nie znalazł przyczyny, dla której D3 wywołuje bezsenność, ani w publikowanych badaniach, ani we wpisach na forach.
Odpowiedz
Widzę, że ma super hiper wysokie oceny

Dare: The New Way to End Anxiety and Stop Panic Attacks - Barry McDonagh

Zobaczę, czy gdzieś jest audiobook, póki co mam ebooka.
Odpowiedz
...i kolejne, wpis za wpisem, osoby polecające L-teaninę. Może jednak powinienem zacząć to brać, regularnie, codziennie przez miesiąc? Awww, 5 tabletek mi zostało. Nie no, chyba to kupię. Z kilku powodów, teanina w każdym jednym badaniu wypadła pozytywnie, czy redukcja stresu, czy ryzyka chorób układu krążenia, czy chorób stanu zapalnego, czy nowotworów.

Polecają technikę obserwacji otoczenia lewo - prawo, poruszając gałkami ocznymi. To może być niezłe. Właśnie ciągłe patrzenie w lewo, a potem w prawo ma ponoć aktywować przywspółczulny system nerwowy. Może to i dobre?
Odpowiedz
Herbata zielona ma sensowną ilość l-teaniny?
Odpowiedz
Nie. No i żadne badanie kliniczne nie potwierdziło, że teanina ma taki wspaniały wpływ na psychikę. Kupować, nie kupować... na razie się wstrzymam.

Chyba olej kokosowy mi dobrze robi. W sensie, na żołądek.

Kurcze... trochę mi się kropki łącza, ale nie wiem, czy nie jak w tym memie, gdzie fan teorii spiskowych układa kropki w pentagram.

Mianowicie, przy problemach z żołądkiem miałem mocny rzut zapalenia skóry głowy. Jedna z rzeczy, które na to zapalenie pomaga, to... olej kokosowy. Ludzie pisali, że im ładnie wszystko się czyściło. I to po piciu, nie po smarowaniu. No... jedzeniu, bo to bardziej konsystencja smalcu czy masła.

I tu mogą być 2 opcje. Jedna to silne działanie przeciwzapalne. Ale druga to regulacja flory jelitowej, ludzie z redditów wierzą, że tak to właśnie w przypadku oleju kokosowego działa, wybija złe bakterie i przede wszystkim grzyby.

No i mam znowu czysto na głowie, tzn po tym rzucie od cholery zostało paskudztwa, ale nie pojawia się nic nowego, nic nie swędzi, cud miód.

Może być też tak, że olejki z oregano i tymianku zadziałały, ale znowu - one mogły zadziałać tylko w ten sposób, że wybiją co trzeba w jelitach. Przestałem je brać po pierwszym dniu, chyba głupim pomysłem były przy aktywnym silnym zapaleniu i być może sporym wrzodzie, no ale mogły coś wybić.

Olej kokosowy dał mi do myślenia. On nie ma specjalnie skomplikowanego składu, 5 kwasów tłuszczowych na krzyż. Czy może być tak, że to jednak niski poziom któregoś odpowiada za zmiany na skórze głowy, dlatego tylu ludziom pomaga? Może nawet ma związek z objawem Terry'ego?

Kwas laurynowy byłby tu najlepszym kandydatem, bo praktycznie nie występuje w jedzeniu, za to jest obecny w mleku matki. Czyli jest potrzebny, a bierze się albo z syntezy w organizmie, albo z syntezy przez bakterie jelitowe, tzn cholera wie, czy bakterie jelitowe mogą go syntetyzować, coś mi się w głowie kołacze że JAKIEŚ kwasy tłuszczowe są tam syntetyzowane.
Odpowiedz
...kaprylowy. No wszędzie o nim piszą, przy wszystkich możliwych okazjach. No ale nie ma badań jego poziomu w marskości wątroby.

Kiedyś kupiłem mct i tam było dużo kaprylowego. Efekt zerowy, jeśli chodzi o obłączki czy objaw Terry'ego. Ale na skórę głowy nie patrzyłem.
Odpowiedz
Nawa, była poprawa po potasie?

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC291035/

tu opisali jak u szczurów potas znika z organizmu, gdy dochodzi do zatrucia D3, ale to jest zatrucie tak duże, że mowa tu o uszkodzeniu nerek.

Kurcze to może być coś na rzeczy, bo niski potas bardzo mocno jest powiązany zarówno ze stanami lękowymi, jak i bezsennością. Jeśli D3 w jakiś sposób wpływa na jego poziom w komórce nerwowej, np przez delikatne obniżenie magnezu, albo podniesienie wapnia, to kto wie... może to jest ten mechanizm.
Odpowiedz
...a spróbuję dziś żreć dużo potasu i zobaczę, jaki to będzie miało wpływ na jakość snu.
Odpowiedz
(12-15-2024, 06:26 AM)tomakin napisał(a): Nawa, była poprawa po potasie?

U mnie to raczej mało prawdopodobne, bo mam mnóstwo potasu w diecie. Prawie codziennie jem kilo ziemniaków.

2 dni temu wróciłem do żelaza, spałem bardzo długo - ponad 10 godzin - co mi się czasami zdarza po żelazie i wczoraj przestało drgać. Nie wiem, może zbieg okoliczności, albo po prostu źle ostatnio spałem? Zobaczę czy wróci.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości