This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szybkie pytania
(10-12-2025, 02:33 AM)tomakin napisał(a): Tak odnośnie trzymania paragonów, po kilku miesiącach są już nieczytelne, jak chcesz mieć kopie na wypadek skarbówki, to skanuj, zdjęcia rób, kseruj, coś w ten deseń.

To by wychodziło, że paragony przepadły. No ale przecież mogę zawsze historie wpłat na vinted zsumować, jakby im się chciało mnie kontrolować i wpływów na konta bankowe, po czym sprawdzić czy podatek się zgadza. Zresztą minął rok odkąd się zajmowałem vinted, nawet ponad, jakby się mieli przyjebać to już by raczej to zrobili. Poza tym każdy paragon ma kopie na takiej jakby rolce papieru.. pytanie czy to też jest nieczytelne. Raczej nikt nie robi xero paragonów, wyobraź sobie, że biedronka miałaby to robić, no musieli by kilka tys. ludzi zatrudnić na skalę całego kraju tylko po to, by paragony się zgadzały.
Odpowiedz
Kto odpowiada za upowszechnienie terminu "węglowodany" na określenie po prostu śmieciowego jedzenia? Irytujące.
Odpowiedz
Jak nie piłem nic cały dzień, a potem wypiłem 2l wody w 20 minut, to coś mi grozi? W internecie piszą, że nerki są w stanie przetworzyć 1l wody na godzinę, a wszystko ponad tę ilość rozrzedza za bardzo krew, powoduje ubytek sodu, wywołuje pęcznienie mózgu i śmierć.
Odpowiedz
2 litry na po prostu małej ilości picia przez resztę dnia nie, ale jakbyś był mocno odwodniony, po np długim biegu, gdzie bardzo dużo wypociłeś, to owszem.

Jest dość znany przypadek śmierci kobiety, która wzięła udział w jakimś konkursie radiowym na picie wody, gdzie mogła wygrać jakąś zabawkę dla dziecka czy coś.
Odpowiedz
Zjadłem dzisiaj rano upieczone wczoraj ciasto, które wczoraj leżało szczelnie zawinięte w folię aluminiową przez 8 godzin w temperaturze pokojowej. Na noc schowałem je do lodówki. Umrę na botulizm? Bo jak tak to przypał. Chyba nie jest zbyt kwasowe lub słone, dostałem je w prezencie, więc nie znam przepisu. Chodzi o to, że brak tlenu, niska kwasowość, niski poziom soli i temperatura pokojowa to idealne warunki do rozwoju toksyny botulinowej, chociaż patrzyłem na epidemiologię i mam chyba małą szansę, bo większość przypadków zatrucia to domowe konserwy.
Odpowiedz
https://c.tenor.com/ZqsJpjO9xVUAAAAC/fir...chless.gif
Odpowiedz
Rozumiem...

Ale wiesz konkretnie, dlaczego to mało prawdopodobne? Bo wszystkie źródła mówią, żeby zwracać dużą uwagę na takie rzeczy.

Jak nie wiesz konkretnie, ale masz doświadczenie z zostawianiem rzeczy poza lodówką, to też powiedz Big Grin
Odpowiedz
W historii ludzkości nie było przypadku takiego zatrucia i nie będzie, o botulizmie mówi się w kontekście konserw i TYLKO konserw (lub podobnych przetworów), zamykanych w beztlenowych warunkach na miesiące albo lata.

A moja reakcja... no nie wiem, do czego to porównać, jakby ktoś zjadł batona czekoladowego z paroma kroplami alkoholu i zapytał, czy może dostać marskości wątroby, bo słyszał, że od alkoholu się tego dostaje. Dosłownie ta sama skala.
Odpowiedz
czy lekarze dostają od niektórych producentów leków prowizję od zysków ze sprzedanych ich pacjentom leków? w sensie za zapisanie pacjentowi marki leku akurat od zaprzyjaźnionego producenta? to legalne?
Odpowiedz
Prowizję raczej nie, ale przynajmniej kiedyś producenci organizowali "szkolenia", gdzie lekarze jeździli sobie do pięciogwiazdkowych hoteli na Majorkę.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości