This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 2.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obłączki
Może cysteinę jeszcze, dość często wspomina się glutation jako jedną z ważnych rzeczy przy podnoszeniu NAD+.

Nie no, powinienem to jednak wszystko rozpisać na kartce, wszystkie rzeczy wymieniane w badaniach jako wspomagające podnoszenie, wszystkie rzeczy które brałem podczas okresów poprawy, wydrukować to i powiesić nad monitorem, żebym to chociaż przez parę tygodni brał jak trzeba.
Odpowiedz
Taką polecasz?
https://olimpstore.pl/olimp-vita-min-one...sules-1491
Odpowiedz
polecam poćwiczyć na siłowni
Odpowiedz
Pytanie: Czy to prawda, że Tomakin poleca duże dawki multiwitaminy Olimp?
Radio Erewań odpowiada: Tak, ale nie duże dawki, tylko umiarkowane. Nie multiwitaminy, tylko ćwiczeń i nie w Olimpie, tylko na siłowni.
Odpowiedz
Gdzieś tam piszą, że duże dawki niacyny mogą wywołać niedobór miedzi. Z tego co na szybko wyczytałem, w drugą stronę to nie działa, tzn u zwierząt z niedoborem miedzi poziom NAD+ nawet trochę wzrósł, z drugiej strony wszędzie podają informację, że niedobór tego pierwiastka może skutkować zaburzeniem przemiany tryptofanu w niacynę.

Tak myślę cały czas jak to ustawić, żeby razem z niacyną brać wszystko, co tylko może mieć związek z jej przyswajaniem i przemianą w NAD+, żeby nie trafić na "wąskie gardło". czyli przypadek, gdy niacyna nie jest wykorzystywana, bo zabrakło jakiejś jednej substancji. Przy dawkach niacyny rzędu tysięcy procent zapotrzebowania może się okazać, że organizm potrzebuje również tysięcy procent zapotrzebowania czegoś innego, żeby to wszystko przerobić.

No i oczywiście problem jest z miedzią i z cynkiem, nadmiar cynku powoduje niedobór miedzi, w drugą stronę działa to słabiej, ale tak czy tak nie da się obu naraz uzupełniać.

No i tu mamy z jednej strony fakt, że w chorobach, w których zanikają obłączki, brakuje też cynku, z drugiej przypadek tej kobiety z youtube, której po miedzi obłączki odrosły, a także fakt, że mam za dużo siwych włosów, co mocno wiąże się z niskim poziomem tego pierwiastka.

Chyba jednak miedź będę brał, bo jej wysokie dawki nie powodują zbyt silnego spadku cynku, ewentualnie co jakiś czas zrobię sobie dzień czy dwa mega wysokich dawek cynku.
Odpowiedz
Podsumowanie tego, co przez ostatni tydzień pisałem o NAD+, co jakiś czas znajdowałem jakąś nową zależność i teraz za cholerę już nie ogarniam, co tam wypisałem jako rzeczy ważne.

Co powinno się brać razem z niacyną, żeby poziom NAD+ rósł szybciej, albo nawet żeby w ogóle rósł, bo czasem jak zabraknie jakiejś istotnej rzeczy, to żadne dawki niacyny nie pomogą. Rzeczy poparte badaniami, a także to, co podejrzewam u siebie, czyli rzeczy które brałem w okresie poprawy.

Zioła:

- apigenina (suszona natka pietruszki ma tego bardzo dużo)
- kwercetyna (wapń rozpuszczalny z kwercetyną kosztuje grosze)

Rzeczy konieczne do prawidłowej pracy mitochondriów:

- karnityna, razem z kwasem alfa liponowym, potęgującym jej działanie

Rzeczy wymieniane jako mające działanie wspomagające, bądź przebadane w tym kierunku:

- glutamina, co najmniej 15 gramów dziennie
- kreatyna, nawet 10 gramów dziennie
- tauryna, kilka gramów dziennie
- betaina, kilka łyżeczek dziennie
- AKG
- kurkumina
- sole kwasu jabłkowego (jabłczany, np jabłczan kreatyny) bądź po prostu jabłka
- leucyna

Rzeczy, które brałem podczas okresów poprawy bądź które podejrzewam o działanie:

- antyoksydanty, czyli luteina, zeaksantyna (mam jeszcze kilka tabletek tego), witamina E
- wapń (jest razem z kwercetyną)
- duże dawki witaminy B1
- magnez
- B12
- n-acetylocysteina
- olej z ogórecznika

Dobrze też jest mieć duże dawki choliny w diecie

Możliwe, że cynk i/lub miedź coś tu robią, ale nie jestem pewien, jak się za to zabrać.

Mam to w pliku tekstowym, będę musiał jeszcze to poprawić, przejrzę reddit, przejrzę longecity, tam mają czasem dobre pomysły.
Odpowiedz
Kolejna rzecz

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6052097/

Olej MCT (który ciągle leży w szafie) wyraźnie zwiększał NAD+ w mózgu
Odpowiedz
Ale ja czasem durny jestem, od kilku dni przeglądam wątki na reddicie w dziale dotyczącym suplementu podnoszącego NAD+ i jednocześnie żalę się tutaj, że nie wiadomo, jak to wpływa na paznokcie bo nie ma zdjęć w sieci. Dopiero teraz do mnie dotarło, że mogę tam po prostu zapytać. 8 tysięcy typa którzy to ćpają i patrzą, czy czują się po tym lepiej.
Odpowiedz
No nie, dział jest martwy i nie da się tam pisać, trudno.

Zwiększa się tolerancja na niacynę, dziś po 300 mg była mniejsza reakcja, niż na początku po 120.

Walczę z myślami, czy kupować glutaminę czy nie. Nawet jest na allegro mieszanka tauryny i glutaminy w całkiem dobrych proporcjach, tylko na każdej aukcji jest inny opis składu. Taurynę bym kupił, bo to ogólnie dobre dla zdrowia, zwłaszcza na diecie wege, ale czy warto wydawać kasę na glutaminę?
Odpowiedz
Ja glutaminę Sobie bardzo chwalę na trawienie, chociaż w dużo mniejszych dawkach biorę.

A co do tauryny - masz opinię na temat szkodliwości w połączeniu z kofeiną? Dość głośno o tym jest teraz, w związku z napojami energetycznymi.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości