01-08-2025, 07:07 AM
Bardzo fajne ćwiczenie jest na kręgosłup i w ogóle siłę "użytkową", leży się na plecach, ręce jak do ukrzyżowania, nogi pionowo do góry i na lewo, na prawo.
https://www.youtube.com/watch?v=Fuccu9GFO6g
coś takiego
Zaleta - bardzo ładnie wzmacnia te drobne mięśnie obręczy barkowej, których prawie nikt nigdy nie ćwiczy, w efekcie robią się za słabe w stosunku do innych, co znacznie zwiększa ryzyko kontuzji. To dodatkowy atut, bo ich główne zadanie to wzmacnianie mięśni odpowiadających za skręt tułowia.
Właśnie sobie naciągnąłem któryś, robiąc to ćwiczenie pierwszy raz od wielu lat
Ale chyba muszę do niego wrócić, jest naprawdę niezłe. Bardzo, ale to bardzo dużo siły w życiu codziennym bierze się ze skrętnej pracy tułowia. Szczególnie praktycznie wszystkie techniki walki, czy zapaśnicze, czy uderzenia, czy kopnięcia, są napędzane właśnie tymi mięśniami.
Już nie pamiętam, kiedy ostatnio jakoś solidniej ćwiczyłem. Chyba ten niewydarzony bieg, Siłownia... całe miesiące będą.
Szukałem, szukałem i nie znalazłem żadnego związku niskiej miedzi z bezsennością. Niby jest potrzebna do wytworzenia melatoniny, ale w suplach biorę jej tyle, ile organizm przez rok nie wytworzy. Miedź to kolejna rzecz, która powtarza się w okresach bezsenności, tzn tuż przed nimi brałem jakieś rzeczy, które mocno ją obniżają. Przed ostatnią nocą też wziąłem witaminę C, nie wziąłem miedzi, spałem gorzej.
Pilnować niskich dawek tryptofanu, chociażby z uwagi na żołądek, pilnować n-acetylocysteiny i magnezu, pilnować miedzi. To musi być jedna z tych 3 rzeczy.
https://www.youtube.com/watch?v=Fuccu9GFO6g
coś takiego
Zaleta - bardzo ładnie wzmacnia te drobne mięśnie obręczy barkowej, których prawie nikt nigdy nie ćwiczy, w efekcie robią się za słabe w stosunku do innych, co znacznie zwiększa ryzyko kontuzji. To dodatkowy atut, bo ich główne zadanie to wzmacnianie mięśni odpowiadających za skręt tułowia.
Właśnie sobie naciągnąłem któryś, robiąc to ćwiczenie pierwszy raz od wielu lat
Ale chyba muszę do niego wrócić, jest naprawdę niezłe. Bardzo, ale to bardzo dużo siły w życiu codziennym bierze się ze skrętnej pracy tułowia. Szczególnie praktycznie wszystkie techniki walki, czy zapaśnicze, czy uderzenia, czy kopnięcia, są napędzane właśnie tymi mięśniami. Już nie pamiętam, kiedy ostatnio jakoś solidniej ćwiczyłem. Chyba ten niewydarzony bieg, Siłownia... całe miesiące będą.
Szukałem, szukałem i nie znalazłem żadnego związku niskiej miedzi z bezsennością. Niby jest potrzebna do wytworzenia melatoniny, ale w suplach biorę jej tyle, ile organizm przez rok nie wytworzy. Miedź to kolejna rzecz, która powtarza się w okresach bezsenności, tzn tuż przed nimi brałem jakieś rzeczy, które mocno ją obniżają. Przed ostatnią nocą też wziąłem witaminę C, nie wziąłem miedzi, spałem gorzej.
Pilnować niskich dawek tryptofanu, chociażby z uwagi na żołądek, pilnować n-acetylocysteiny i magnezu, pilnować miedzi. To musi być jedna z tych 3 rzeczy.