05-08-2021, 01:13 PM
(05-08-2021, 12:32 PM)tomakin napisał(a): Uzupełnienie magnezu to kwestia wielu miesięcy, a nie tego, czy w dzień wysiłku weźmie się więcej, czy mniej. I jeśli faktycznie spadł, to warto zastanowić się, dlaczego, żeby za rok znowu nie być w punkcie wyjścia. Na razie nie wiemy, czy to w ogóle jest magnez, czy w ogóle masz jakieś niedobory, ale jeśli tak, to nie pojawiły się bez powodu. Może fatalna dieta, może problemy z przyswajaniem w przewodzie pokarmowym, może jakieś przypadłości utrudniające przyswajanie, np długotrwałe unikanie słońca i związany z tym spadek witaminy D3 doprowadziłby w konsekwencji do spadku magnezu.Dzięki podrzuciłeś mi parę rzeczy które sprawdzę, a o których nie myślałem. Dieta raczej odpada bo odzywiam się zdrowo i staram zrownoważenie. Musiałbym sprawdzić d3 bo w słoneczne dni funkcjonuje całkiem inaczej. A w sumie cała zimę czułem się w miare ok dopiero pod koniec okresu "zimowego"spada nastroj. I podobnie było w zeszłym roku tylko bez takich jazd
sprawdzę ta d3 i spróbuję z tym selenem. Badanie selenu ma sens? Czy jest niewiarygodne? Żołądek teoretycznie mam przebadany przez 2 gastrologów łącznie z gastroskopia i oni nic tam nie widzą.