12-15-2024, 07:00 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-15-2024, 07:02 PM przez Nawaphon.)
Dzięki za odpowiedź, Muniek.
Parę kwestii:
1) Jeśli chodzi o mieszkania, niedawno trafiłem na film chyba najbardziej popularnego Polskiego "rentiera", Jakuba Midela (Czy tam Midla, nie wiem jak to nazwisko się odmienia)
https://www.youtube.com/watch?v=nHCR9HfgdXc
Mówi, że sprzedaje wszystkie mieszkania. Można się na pewno kłócić, z jego strategią, czy wnioskami - ale moją uwagę zwróciły wyliczenia, gdzieś w środku filmu. Dzisiaj mówimy już tutaj o zupełnie innych kwotach, niż 10 lat temu. Już to tak atrakcyjnie nie wygląda. W moich warunkach zresztą opcja nierealistyczna, bo nie mogę liczyć na kredyt (Długa historia
)
2) Zdziwiła mnie informacja, że "Do naprawdę dobrych funduszy musisz mieć kapitał wejścia minimum 10kk usd". Z tego co wyczytałem, takie kwoty pojawiają się tylko przy funduszach aktywnie zarządzanych, co mnie i tak nie interesuje. Ja mam na myśli fundusze pasywne. Tutaj jeśli chodzi o taki Vanguard na przykład - chyba najbardziej znaną firmę inwestycyjną - minimalny wkład początkowy dla funduszy pasywnych to 3000$ i minimalny wkład miesięczy, 100$.
3) Złoto kupiłem właśnie przez prostotę, ale też dlatego - że to akurat rozumiem, a i tak długookresowo kupując złoto na 99.99% wyjdzie się lepiej, niż trzymając pieniądze w "skarpecie", więc uznałem, że nie zaszkodzi.
4) Bitcoina trzymam już długo, właśnie się zastanawiam czy nie sprzedać - ale też nie potrzebuję gotówki, dlatego chce mieć gotowy plan, gdzie te środki ewentualnie włożyć.
Parę kwestii:
1) Jeśli chodzi o mieszkania, niedawno trafiłem na film chyba najbardziej popularnego Polskiego "rentiera", Jakuba Midela (Czy tam Midla, nie wiem jak to nazwisko się odmienia)
https://www.youtube.com/watch?v=nHCR9HfgdXc
Mówi, że sprzedaje wszystkie mieszkania. Można się na pewno kłócić, z jego strategią, czy wnioskami - ale moją uwagę zwróciły wyliczenia, gdzieś w środku filmu. Dzisiaj mówimy już tutaj o zupełnie innych kwotach, niż 10 lat temu. Już to tak atrakcyjnie nie wygląda. W moich warunkach zresztą opcja nierealistyczna, bo nie mogę liczyć na kredyt (Długa historia
)2) Zdziwiła mnie informacja, że "Do naprawdę dobrych funduszy musisz mieć kapitał wejścia minimum 10kk usd". Z tego co wyczytałem, takie kwoty pojawiają się tylko przy funduszach aktywnie zarządzanych, co mnie i tak nie interesuje. Ja mam na myśli fundusze pasywne. Tutaj jeśli chodzi o taki Vanguard na przykład - chyba najbardziej znaną firmę inwestycyjną - minimalny wkład początkowy dla funduszy pasywnych to 3000$ i minimalny wkład miesięczy, 100$.
3) Złoto kupiłem właśnie przez prostotę, ale też dlatego - że to akurat rozumiem, a i tak długookresowo kupując złoto na 99.99% wyjdzie się lepiej, niż trzymając pieniądze w "skarpecie", więc uznałem, że nie zaszkodzi.
4) Bitcoina trzymam już długo, właśnie się zastanawiam czy nie sprzedać - ale też nie potrzebuję gotówki, dlatego chce mieć gotowy plan, gdzie te środki ewentualnie włożyć.