12-15-2024, 01:57 PM
(12-15-2024, 01:33 PM)tomakin napisał(a): Ja zrezygnowałem po tym, jak poczytałem historie najlepszych inwestorów i zaraz na początku było, jak gość, który ileś lat temu był dosłownie najlepszy na świecie, postanowił po latach wrócić i nie mógł nawet na zero wyjść.
No tak. Ja też próbowałem jakiś czas się edukować w temacie, przeczytałem książkę o inwestowaniu i przesłuchałem jakieś podcasty, ale realistycznie Ja nie mam głowy do tego, żeby samemu wybrać Sobie pakiet akcji, jak tam dywersyfikować ryzyko, później jeszcze decydować kiedy wchodzić i wychodzić... Pewnie potrzebowałbym lat nauki, prób i błędów - a i tak nie jestem pewny, czy bym to ogarnął.
Jeśli chodzi o fundusze inwestycyjne, pasywne i zdywersyfikowane na różne rynki, ale też skupione na większych firmach, czyli bardziej konserwatywne - myślę, że to naprawdę dość bezpieczna opcja. Nie na szybki zarobek, ale na to - że konsekwentnie odkładając, za 15-20 lat będziesz w dużo lepszej sytuacji, niż trzymając te pieniądze w banku, czy skarpecie.
Tutaj myślę, że AI nie ma aż takiego wpływu. Może się mylę, ale zakładam - że to może być pomocne raczej przy tak zwanych "szortach", czyli grze na szybkich wzrostach i spadkach. W to na pewno nie chcę się bawić.
To, co ja mam na myśli, to nie "gra" na giełdzie, tylko długoterminowe inwestycje. W Polsce chyba nie ma aż takiej kultury inwestowania. W Stanach, czy Wielkiej Brytanii inwestuje prawie 50% populacji. Nie mogę teraz znaleźć statystyk dla Polski, ale podejrzewam, że u nas to może być w granicach 10 procent.
Raczej na pewno coś zacznę działać w nowym roku, można nawet od 100 złotych miesięcznie - ale jeszcze chciałbym trochę doczytać i posłuchać różnych opinii.
Złoto jest fajne jako osłona od inflacji, ale na tym nie zaoszczędzisz.