05-07-2021, 04:52 PM
(05-06-2021, 10:39 AM)tomakin napisał(a): Kurcze, co jednemu pomoże, drugiemu zaszkodzi. Tu nie ma jednej dobrej rady dla wszystkich. Tyle można powiedzieć, że masz objawy zatrucia magnezem przez wywołanie niedoboru wapnia WE KRWI - a nie w organizmie. Taki niedobór "leczy" się w kilka dni, a nawet w kilka godzin, ale wróci jak wrócisz do nadmiaru magnezu.
Musisz po prostu zwiększyć wapń w diecie / w suplach i próbować tak, żeby nie wywołać tych objawów które miałeś, a ile tego dokładnie to już sam sprawdź drogą prób i błędów. 800 mg wapnia dziennie w suplach to taka raczej OK wartość, bliżej nawet górnej granicy.
A D3 po prostu bierz, ale też bez szalonych dawek, kilka tysięcy IU dziennie wystarczy aż nadto, może nawet od tysiąca zacznij.
No właśnie wczoraj organizm fajnie zareagował na wapń a dzisiaj już kicha rozbicie bóle mięśni paniczny nastrój itp . To realne żeby we krwi szala się przegięła powodując niedobór magnezu? Czy organizm tak zareagował bo mu zwiększyłem wapń z 300 do 1000 wczoraj? Generalnie to jestem w miarę aktywny biegam z 3 razy w tygodniu po 6-7 km czy powinienem coś uzupełniać? Może to spowodowało niedobór jednego albo drugiego bo ostatnio nic nie uzupełniałem poza b komplex b12 350 mg wapnia i 100-200 cytrynianu nagnezu a no i miesiąc cynku właśnie skończyłem. Starałem się raz na tydzień podjeść trochę daktyli bo ponoć Maja miedź. Czy ja może robię coś nie tak? Bo już z takimi nerwicowymi tematami miałem w miarę spokój już ze 2-3 lata.