10-28-2024, 06:05 PM
(10-28-2024, 05:50 PM)Temper napisał(a): Myślałeś może o pregabalinie? W Polsce jest to lek na receptę, ale stosunkowo łatwo go zdobyć nawet za pomocą internetowych receptomatów, bo nie jest wpisany na listę substancji narkotycznych i psychotropowych.
Nie chcę wchodzić w buty Tomakina, zresztą nie sądzę, żeby rekomendował pregabalinę, ale mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, że pregabalina w dawce 150-300 mg na dobę (może być rozbite na dwie dawki) działa na mnie bardzo uspokajająco. Nie biorę tego regularnie, ale w sytuacjach stresowych pomaga. Po zażyciu zaczyna działać po około dwóch godzinach i trzyma kolejne 6-7 godzin.
Organizm musi się też przyzwyczaić do leku. Na początku mogą być skutki uboczne: uczucie bycia lekko pijanym (jak po dwóch lub trzech piwach), zawroty głowy, drobne problemy z koordynacją ruchową. To zwykle mija. Poważnych skutków ubocznych ani możliwości uzależnienia praktycznie nie ma. To nie jest benzo ani opoi.
Czym on się różni od antydepresantów? Bo czytam o nim i pisze:
Pregabalina jest lekiem, który wymaga szczególnej uwagi. Oto najważniejsze informacje:
- Zastosowanie:
- Leczenie bólu neuropatycznego (np. po półpaścu)
- Padaczka
- Zaburzenia lękowe uogólnione
- Fibromialgia
- Leczenie bólu neuropatycznego (np. po półpaścu)
- Ważne ostrzeżenia:
- Jest to lek wydawany na receptę kontrolowaną
- Może powodować uzależnienie
- Wymaga stopniowego odstawiania pod nadzorem lekarza
- Nie wolno przerywać nagle przyjmowania leku
- Jest to lek wydawany na receptę kontrolowaną
- Częste skutki uboczne:
- Senność, zawroty głowy
- Zaburzenia równowagi
- Przyrost wagi
- Trudności z koncentracją
- Suchość w ustach
- Niewyraźne widzenie
- Senność, zawroty głowy
- Dawkowanie:
- Zazwyczaj zaczyna się od małych dawek
- Dawkę zwiększa się stopniowo
- Typowe dawki: od 150 mg do 600 mg dziennie
- Zwykle podawana w 2-3 dawkach
- Zazwyczaj zaczyna się od małych dawek
- Istotne uwagi:
- Może wpływać na zdolność prowadzenia pojazdów
- Nie należy łączyć z alkoholem
- Należy zachować szczególną ostrożność u osób starszych
- Może nasilać myśli samobójcze u niektórych osób
- Może wpływać na zdolność prowadzenia pojazdów
- Monitorowanie:
- Regularne wizyty kontrolne u lekarza
- Obserwacja skutków ubocznych
- Ocena skuteczności leczenia
- Kontrola wagi
- Regularne wizyty kontrolne u lekarza
To napisała AI, więc nie wiem na ile to prawda. Ale wygląda na lek, który trzeba brać regularnie.
Ale z drugiej strony walić to, mi właśnie potrzeba takiego szybkiego działania w trudnych sytuacjach.
Drogie to jest? Dałbyś radę załatwić bo ja tu w UK mam bardzo ograniczone pole do manewru.
Właśnie poczytałem opinie w google i wygląda, że jest idealny :-) Właśnie takie coś doraźne.