This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Depresja? Nerwica? Stany lękowe?
Wydaje mi się, że u mnie to po prostu stres. Od ponad 2 lat sytuacja finansowa mnie zniszczyła, dodatkowo partnerka ma jazdy z sercem i to wszystko w kupie sponiewierało mnie trochę.
Chodzi o to, że stres powoduje u mnie ciśnienie, które powoduje stres i koło się zamyka. Z reguły jestem w stanie sobie z tym poradzić, trochę medytacji, inne ćwiczenia, CBD i jest ok.
Potrafię obniżyć ciśnienie do normalnego 120/80 a nawet niżej.

Ale... ostatnio po prostu nie daję rady, organizm się chyba przeciążył. Zacząłem brać Amlodipinie aby obniżyć ciśnienie, bo stres był ciągły i liczyłem, że choć trochę się obniży.
I znowu jest ok. Ale kiedy brałem jakiś czas temu ten lek, to poprawa była tak szybka, że po prostu po kilku dniach ciśnienie spadło mi poniżej 100. Więc przestałem je brać.
Teraz ze względu na stres ciśnienie utrzymuje się na 120-130/75-85.

Ale oczywiście nie chcę brać żadnych takich cudów, chcę jakoś się uspokoić inaczej.

Kilka razy byłem w takim stanie, że musiałem wziąć diasepam. W takich cholernie trudnych momentach, np. gdy właściciel domu przychodzi cię wyrzucić na ulicę organizm nie potrafi sobie poradzić ze stresem. Serce skacze do 150, ciśnienia nawet nie mierzę, bo wiem, że jest bardzo wysokie i mnie to jeszcze bardziej zestresuje. Ja nauczyłem się czuć ciśnienie, wiem, kiedy mam 140. Po prostu to wiem. Pewnie każdy to wie, kto ma problemy z ciśnieniem.

Niestety lekarze nie potrafią tego zrozumieć. Tłumaczę im, że mam normalne ciśnienie, że nie potrzebuje tabletek na ciśnienie, tylko czegoś na stres.

I taki diasepam jest póki co idealny. Ale lekarze za Chiny nie chcą go tutaj przepisywać. Od razu biorą Cię za narkomana. Wziąłem 6 tabletek w ciągu 3 miesięcy, to raczej nie jest uzależnienie, ale było to zawsze w sytuacji, gdzie organizm nie mógł sobie poradzić ze stresem i po prostu się trząsłem ze stresu.

Lekarze w końcu przepisali mi antydepresanty....
Wziąłem je dzisiaj i czytam opis i... kurwa się przeraziłem ile to ma skutków ubocznych. Jeżeli ja mam dość stresu a one mogą powodować jakieś jeszcze gorsze jazdy, to przecież takie tabletki mogą mnie wykończyć.

Mi jest potrzebny jakiś backup. Jakieś tabletki w stylu diasepam, gdzie mam je, ale nie muszę ich używać, czuję się spokojnie mając je pod ręką.
Czy zna ktoś jakieś naprawdę mocno uspokajające tabletki? Takie gdzie można dorwać bez recepty.
Takie na kurewsko ciężkie chwile, aby wziąć i nie zwariować ze stresu.

Wdzięczny będę za każdą odpowiedź.
Wiem, że w Polsce było kiedyś relanium czy coś w tym stylu, ale mieszkam w Anglii, więc i tak nie kupię. Chyba, że ktoś ma dojście to bym zapłacił.
Jeszcze raz zaznaczam, że nie jestem narkomanem :-) Radzę sobie zajebiście w większości sytuacji, ale czasem gdy ten stres ma faktyczne podłoże w danej chwili i człowiek po prostu musi coś wziąć na uspokojenie taki backup może chyba uratować życie.

Ja wiem, że można szukać przyczyny w odżywianiu się itd, ale wydaje mi się, że mam to pod kontrolą, tylko po prostu sytuacja życiowa jest tak do dupy, że potrzebuję wsparcia.

To jest sytuacja chwilowa, taką mam nadzieję. Powoli chyba wychodzę na prostą, ale kilka miesięcy może to potrwać zanim wszystko się odwróci, a tego mogę nie dożyć na dzień dzisiejszy.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Depresja? Nerwica? Stany lękowe? - przez neko1witek - 10-28-2024, 05:35 PM
RE: Depresja? Nerwica? Stany lękowe? - przez Temper - 10-28-2024, 05:50 PM
RE: Depresja? Nerwica? Stany lękowe? - przez neko1witek - 10-28-2024, 06:05 PM
RE: Depresja? Nerwica? Stany lękowe? - przez tomakin - 10-28-2024, 06:50 PM
RE: Depresja? Nerwica? Stany lękowe? - przez neko1witek - 10-28-2024, 07:16 PM
RE: Depresja? Nerwica? Stany lękowe? - przez Temper - 10-28-2024, 07:54 PM
RE: Depresja? Nerwica? Stany lękowe? - przez tomakin - 10-28-2024, 08:15 PM
RE: Depresja? Nerwica? Stany lękowe? - przez neko1witek - 10-28-2024, 09:19 PM
RE: Depresja? Nerwica? Stany lękowe? - przez Temper - 10-28-2024, 08:45 PM
RE: Depresja? Nerwica? Stany lękowe? - przez tomakin - 10-28-2024, 09:10 PM