This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić?
@Temper
"Przykład wymyślony, ale tego typu rzeczy tam występują."
Tutaj pamiętam, że czytałem - i też sprawdziłem to potem, bo się wierzyć nie chciało... - , że w stanie Minnesota jest przepis prawny zakazujący spania nago Smile.

Radzę jednak podchodzić ostrożnie do takich filmów dokumentarnych. Ja ich praktycznie wcale nie oglądam, ale kiedyś ktoś mi polecił jakiś film o rasizmie z Netflixa chyba. Po obejrzeniu można by pomyśleć, że nic się nie zmieniło od 19 wieku i czarni nie mogą bezpiecznie wyjść na ulicę, bo zaraz jakiś "mob" rasistowski ich powiesi na drzewie. Wiadomo, politycy i aktywiści korzystają na tworzeniu takiego poczucia zagrożenia - a później myślenia "Tylko my możemy was uratować."
Z systemem zdrowia tam jest taka kwestia - tutaj polecam książkę "The Price We Pay" Marty'ego Makary, lekarza który jest zaangażowany w próbę reformowania systemu - że ponieważ szpitale są głównie prywatne, to doświadczenie będzie bardzo różne, w zależności od placówki.
Rzeczywiście są placówki, gdzie starają się żerować na ludziach, wkręcać ich w niepotrzebne procedury i później sądowo ścigać należności, ale też zupełnie normalną procedurą w wielu szpitalach jest odpuszczanie długów medycznych dla ludzi, których nie stać na ich opłacanie, przy bardzo wysokiej jakości obsługi.

Ogólnie Stany to wciąż świetne miejsce do życia dla każdego, kto potrafi o Siebie zadbać. Nie bez przyczyny ludzie tam ciągną milionami. Jeśli masz jakąś niepełnosprawność, lub zdarzy się jakaś życiowa tragedia - oczywiście może być inaczej i tutaj pewnie w wielu krajach Europy jest dużo bezpieczniej.

Też Tomakin ma rację, że używanie przykładów Stanów i Szwecji jako jednoznacznie kapitalistycznych i bardziej socjalistycznych jest mylące. Szwecja jest bardzo wysoko w rankingach swobody prowadzenia biznesu, też podatki nie są aż tak wysokie jak niektórzy to przedstawiają. Są kraje Europy zachodniej (chyba Francja na przykład), gdzie podatki są jeszcze wyższe.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Skrajna nieporadność życiowa i fobia społeczna - co robić? - przez Nawaphon - 08-21-2024, 06:48 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości