(03-22-2024, 11:30 AM)tomakin napisał(a): O selenie nie zapomnij.
Ciężko tutaj o konkretne rady, bo to wszystko są rzeczy nie przetestowane w oficjalnych badaniach. To jest na zasadzie "pomogło w innej chorobie autoimmunologicznej, spróbujemy czy pomoże w tej". W jednym z badań olej z ogórecznika pomagał na stwardnienie rozsiane, powodując stopniową poprawę przez 2 lata, w innych pomagał nieco szybciej, ale też trwało to kilka miesięcy.
Można dorzucić rzeczy o działaniu ogólnie przeciwzapalnym, np olej z czarnuszki czy kurkuminę, przy czym kurkumina w postaci jakiegoś preparatu o wysokiej przyswajalności, przyprawa kuchenna nie zadziała.
Dzięki za odpowiedź, dodałam selen i kurkuminę zobaczę pod koniec kwietnia jak to wpłynie

(04-05-2024, 11:22 AM)Jeremy1e napisał(a): Hej!
Trzy tygodnie to może być trochę za krótki okres, żeby zobaczyć dużą różnicę w wynikach, ale fakt, że TSH już spadło, to dobra wiadomość! Może warto jeszcze pogłębić trochę dietę i spróbować wyeliminować jeszcze jakieś potencjalnie problematyczne rzeczy z jadłospisu.
Pozdrawiam, Jeremy ?
Hej, dokładnie sam fakt tego że TSH spadło już mnie pociesza, jeśli chodzi o dietę zrobiłam testy na alergie pokarmowe niby nie są one do końca rzetelne ale może akurat u mnie się to sprawdzi czy coś jeszcze warto z diety wykluczyć.
Pozdrawiam