04-04-2024, 05:04 PM
Myślę jeszcze o tym bezdechu, podobno jak się jakiś czas nie śpi, pojawia się gonitwa myśli. Jako skutek bezsenności, a nie jej przyczyna. Nawet na wiki jest podana jako objaw bezdechu. Kurcze no, tyle rzeczy można wytłumaczyć jedną prostą przyczyną. Tylko właśnie, czy to przyczyna, czy skutek?
Sprawdzałem te wszystkie apki, smartwatche, to nie jest zbyt dobre, naprawdę skuteczna rzecz, która wykryje bezdech, a nie zwykłe wybudzenia, to sporo ponad 1000 zł. To musi być albo jakiś dobry pomiar natlenowania krwi, co i tak może dać fałszywe wyniki, albo specjalistyczna opaska na klatę, mierząca jej poruszenia.
Chyba można taki typ bezsenności wytłumaczyć jedną z tych rzeczy:
- bezdech nocny
- nerwica lękowa
- tarczyca w fazie nadczynności
- ADHD lub inne zaburzenia neuroprzekaźników
Ewentualnie coś jednak z miedzią, bo teraz, jak zacząłem brać cynk, jest znowu gorzej. Niski poziom miedzi potrafi wywalić dopaminę, dając objawy zbliżone do ADHD. Wypróbuję miedź pod język.
Sprawdzałem te wszystkie apki, smartwatche, to nie jest zbyt dobre, naprawdę skuteczna rzecz, która wykryje bezdech, a nie zwykłe wybudzenia, to sporo ponad 1000 zł. To musi być albo jakiś dobry pomiar natlenowania krwi, co i tak może dać fałszywe wyniki, albo specjalistyczna opaska na klatę, mierząca jej poruszenia.
Chyba można taki typ bezsenności wytłumaczyć jedną z tych rzeczy:
- bezdech nocny
- nerwica lękowa
- tarczyca w fazie nadczynności
- ADHD lub inne zaburzenia neuroprzekaźników
Ewentualnie coś jednak z miedzią, bo teraz, jak zacząłem brać cynk, jest znowu gorzej. Niski poziom miedzi potrafi wywalić dopaminę, dając objawy zbliżone do ADHD. Wypróbuję miedź pod język.