02-01-2024, 11:57 PM
(02-01-2024, 08:21 PM)Nawaphon napisał(a): W Kanadzie na przykład eutanazja odpowiada już za blisko 5% zgonów i podobno jest wywierana pewna presja na starszych i ubogich. Może taki będzie kierunek, heh.
Jeśli by tak było, to chciałbym na starość mieć w sobie wystarczająco dużo odwagi, żeby samemu się wylogować bez niczyjej pomocy. Mówię o przypadku, gdyby moje życie było męczarnią ze względu na stan zdrowia lub ze względu na biedę, która na emeryturze może mnie czekać.
Myślę, że nim dojdziemy do naszych emerytur, to będzie już wprowadzony powszechny dochód gwarantowany, który umożliwi choćby wegetację na poziomie minimum. Dochód gwarantowany będzie wypracowywany z automatyzacji i AI, która przejmie sporą część zawodów.
(02-01-2024, 08:21 PM)Nawaphon napisał(a): Tak, to może być dobre podejście - razem z modnym "inwestowaniem w Siebie", żeby nawet na starość mieć coś do zaoferowania.
Książka jednak dość trudna momentami - więc dalej nie skończyłem, ale ostatnia część to właśnie rekomendacje. Zobaczę, co tam Gwiazdowski wymyślił - może mnie jeszcze do czegoś zainspiruje.
"Inwestowanie w siebie" trochę źle się kojarzy, bo przywodzi na myśl tych wszystkich coachów od wcześniejszego wstawania, zimnych pryszniców i innych takich. Ale niestety czasy mamy takie, że trzeba szybko reagować na rynku pracy i ciągle się uczyć, żeby nie zostać w tyle. A czasem chciałoby się po prostu usiąść i cieszyć się z tego, co się już ma.
Też jestem ciekaw rekomendacji emerytalnych w tej książce.